Д-р Манджукова

Чай от комбуча за свежа и сияйна кожа

Стремежът за гладка, свежа и сияйна кожа не рядко води до там, че използваните продукти непрекъснато се увеличават. Козметичната индустрия постоянно поднася нови и нови опаковки, които изкушават с обещания за бързи и трайни резултати. Един от факторите в рутинната грижа за кожата, обаче, неизменно е това, което консумираме. Връзката стомах – кожа не бива да се пренебрегва, тъй като тя балансира добрите и лошите бактерии и проявленията на този баланс върху външния облик.

Разбира се, хранително-вкусовата промишленост също се развива и се влияе от модни течения. От няколко години популярност набира ферментиралият чай – комбуча. Това е симбиотична жива колония от дрожди и бактерии, която се размножава в чаена течност, за да ферментира по естествен път и по същество да се превърне в истински пробиотик. В процеса на ферментация захарта се превръща в органични киселини (млечна, глюконова, оцетна, ябълчна киселина, ензими (лактаза и инвертаза), аминокиселини, въглероден диоксид и голямо разнообразие от други съединения и минерали, които са детоксикиращи и полезни за човешкото тяло.

Комбуча е известна и като чаена гъба, но всъщност е плесен, съставена от микроорганизми: Torulaspora delbrueckii, Acetobacter, Brettanomices bruxellensis, Candida stellata, Schizosaccharomyces pombe, Zugosaccharomyces bailii. Бактериите образуват целулозна „мрежа“, която наподобява оцетната гъба, а приготвянето ѝ прилича на квас. Гъбата се поставя за около седмица в подсладена инфузия на черен или зелен чай, колонията се размножава, в резултат на което се получава сладко-кисела газирана напитка (чаен квас).

Ежедневният прием на комбуча може да въздейства благоприятно на организма в борбата му с токсини, изкуствени хормони, химични съединения, които човек поглъща с храна и течности. Това е особено валидно в случаите, когато се употребява антибиотик и чревната флора е силно разбалансирана, а имунната система отслабена. Ферментацията допринася за противовъзпалителните ѝ и антиоксидантни свойства.

Счита се, че напитката влияе изключително благоприятно върху функциите на черния дроб, който се грижи за преработката на липиди, мазнини и лекарства. Други нейни ползи са успокояване и регулиране на стомашно-чревния тракт.

Би могла да бъде съпътстващо оръжие срещу излишните килограми, както и при детоксикация на организма.

Антиоксидантните й и антилипидни свойства й помагат да увеличава нивата на добрия холестерол в кръвта. Това, от своя страна, води до прилив на чиста кръв към сърцето, което облекчава работата му.

За да има напитката пълен набор от полезни свойства, трябва да се  консумира на стайна температура. Ако е прекалено студена, бактериите могат да „заспят“ и да не носят очакваните ползи. Твърде горещата напитка, пък, би могла да засегне средата, в която колонията живее.

Козметичната индустрия също прихваща популярността на чаената гъба и вече се правят опити да бъде включена като активна съставка в опаковани продукти. На този етап все още не могат да бъдат намерени солидни клинични  изследвания в подкрепа на тази теза. Докато това стане, обаче, всекидневно можем съчетаваме полезното с приятното и да се наслаждаваме на тази приятна напитка.