Д-р Манджукова

Цикъл на кожата

Популярността на социалните медии и навлизането им в живота на хората, нарасна с бързи темпове последните 10-15 години. Разнообразието от различни платформи за споделяне на мнение, снимки и видеосъдържание, позволи на хората да изразяват и представят себе си в най-добра светлина. Този наложил се тренд, бе грабнат и  умело използван от инициативни, умеещи да променят мнението и да налагат нови стандарти хора (т. нар. инфлуенсъри) – приложения за комуникация като Фейсбук, Инстаграм, Ютюб и Тик-Ток преобразиха живота във всяко едно направление.

Не изостанаха назад и тенденциите за красота и грижа за кожата. Отдадените на грижата за своя външен вид могат да разгледат видео предложенията и съветите на различни специалисти по отношение на кожни проблеми, заличаване на бръчки и „направи си сам“ процедури за вкъщи. Разбира се, не към всичко трябва да се подхожда с недоверие или да се даде пълен карт-бланш на непознато лице от екрана на смартфона. Трябва да се има предвид, че повечето от препоръките за изграждане на рутинна грижа,  не са непременно страхотни или отчайващо лоши. Много често обаче те са подходящи само за определени типове кожа или за постигане на конкретен резултат, но се рекламират като решение за всички. Например, не е подходящо ежедневно да се поставя маска за лице на всеки вид кожа, но периодичното добавяне на маските, като част от грижата за външността може, да бъде от полза за почти всеки.

Въпреки това, с течение на времето, Ютюб и Тик-Ток успяха да наложат някои съвсем нови тенденции за красота, които увлякоха след себе си милиони последователи. И колкото и да не е за вярване най-популярната тенденция в грижата за кожата в момента не е екзотична грижа за лицето или рядка съставка, а е всъщност нещо, което всеки един човек може да започне още същата вечер.  Нарича се цикъл на кожата – този иновативен подход привлече погледите и вниманието на целия свят, тъй като успя да дари практикуващите го с впечатляващи резултати.

Цикълът на кожата (Skin cycling) представлява използване на специфични съставки през определени нощи и даване на шанс на кожата да се възстанови между тях. Този „график“ позволява да се извлекат максимални ползи от активни съставки като ретинол и ексфолиращи киселини, като същевременно се минимизира вероятността от раздразнение, тъй като се позволява на кожата да почине между приложенията. За няколко дни изцяло се изключват активните вещества и вместо това последователите на тази тенденция се фокусират върху хидратацията, овлажняването и ребалансирането. Този нов подход е вдъхновен от принципите на рутинната тренировка, при която всеки ден се редува типа упражнения и целевите мускулни групи, последвани от подходящи дни за възстановяване, за да се постигнат максимални резултати.

Важно е да се отбележи, че цикълът на кожата е вечерна рутина, която идва след обичайното почистване – започването на този тип процедури не оказва влияние върху обичайните стъпки за сутрешна грижа към външния вид.  

Положителното от прилагането на този режим е, че може да се адаптира към всеки един тип кожа – просто, ако е необходимо, могат да се разменят избраните активни вещества или да се добавят повече дни за „възстановяване“. Примерен график на цикъл на кожата може да включва химическо ексфолиране на първия ден – използване на Алфа- и Бета-хидрокси киселини – последвано от ретиноид (групата производни на витамин А, към която принадлежи ретинолът) на втория ден и след това два дни за възстановяване.

Ексфолиантите и ретиноидите са съществената част от целия цикъл на кожата, необходимите продукти, които трябва да се включат за плануваната промяна. Въпреки че тези средства са от съществено значение за насърчаване на обмяната на клетките, увеличаване на производството на колаген и подобряване на тонуса и текстурата на кожата, те могат да бъдат груби към обвивката и причиняващи ответна възпалителна реакция. Честата употреба на ексфолианти и ретиноиди може да доведе до раздразнение и увреждане на външната бариера. Ето защо цялата тази иновативна тенденция търси удовлетворението на потребителите и цели те да се възползват по максимален начин от предимствата на ексфолиантите и ретинола, без потенциалното увреждане на кожата.

Изборът на ексфолиант не е сложна задача, когато потребителите са запознати с неговото действие. Целта на този тип средства е да премахнат най-външния слой на кожата, за да позволят разкриването на здрава и свежа обвивка отдолу. Този метод на почистване позволява отваряне на порите и пълно абсорбиране на поставените в последствие подхранващи продукти, като по този начин се намалява рискът от акне и обострянето на хронични състояния като псориазис. На пазара могат да бъдат срещнати два вида ексфолианти – физическите представляват груби, абразивни продукти, които могат да послужат за определена цел, но дори и при рядка употреба може да раздразнят и нанесат допълнителни щети; химическите ексфолианти използват химикали за нежно разграждане и премахване на мъртвите клетки. Този ​​тип ексфолиация придава на кожата неотразим блясък, а освен това я подготвя за извличане на максимума от втората нощ в цикъла на кожата. Препоръчителните химически ексфолиращи съставки включват алфа- и бета-хидрокси киселини

Ретиноидът е терминът, който най-често се използва за обозначаване на продукти за красота с активни съставки, извлечени от витамин А и формулирани да помогнат за предотвратяване и противодействие на признаците на стареене като фини линии и бръчки. Този тип активни вещества помагат за разграждането на удебелените участъци от кожата, насърчават производството на колаген и еластин, а също така поддържат външния вид сияен и без видими увреждания. Мощните компоненти в ретиноидите обаче могат да причинят възпаление. Всъщност, тези продукти са толкова тясно свързани с дразненето на кожата, че в дерматологията се използва дума, която конкретно описва възпалението, зачервяването и болката, причинени от употребата на ретинол – ретинизация. Цикълът на кожата определено помага за избягването на тази нежелана реакция към ретиноидите.

Периодът на възстановяване, който обикновено се прилага третата и четвъртата нощ, е последната стъпка от целият процес. Във вечерната грижа е разумно да се даде необходимата почивка на кожата и хората да се въздържат от повторно нанасяне на ретиноиди и ексфолиращи киселини. През тези две нощи е подходящо съсредоточаването да се насочи върху подхранването на микробиома на кожата и възстановяването на бариерата, така че е разумно да се добавят повече хидратация и влага. Добре е кожата да се почисти с лек и ненатоварващ продукт преди нанасянето на овлажняващо средство.

На практика времето на всеки индивидуален цикъл зависи от типа кожа и всеки един участник в цикъла на кожата може да направи допълнително персонализиране. Така например, ако кожата е по-чувствителна към прилаганите хидрокси киселини или ретинола, може да се увеличат нощите за възстановяване. От другата страна, по-адаптивните и опитните с ретиноидите могат да пропуснат една нощ за почивка и настройване на кожата.

Доброто реноме и широката популярност на тази нова тенденция в грижата за кожата се дължат на факта, че всеки един тип кожа може да добави ползи от прилагането ѝ. Да, разбира се, всеки може да добави своите малки корекции въз основа на своите потребности, както и в зависимост от търсените резултати. При чувствителна или суха кожа, може да се използва използвате нетолкова силно концентриран ретинол или киселини или да се Страдащите от акне и с мазна кожа, от друга страна, могат да се възползват също от предимствата на цикъла на кожата, но в по-сгъстен цикъл – всичко според индивидуалната потребност. И в крайна сметка не винаги е толкова лошо да се даде кредит на доверие на социалните медии и някои от предложенията, които валят вътре в тях. Просто е важно, преди прилагането на която и да е нова тенденция, да разберем дали тя е необходима за съответния тип кожа и да се потърси мнението на дерматолог доколко би било подходящо прилагането ѝ на практика.