Д-р Манджукова

Цигарите и тяхното влияние върху кожата

Тютюнопушенето е един от най-вредните, безполезни и скъпи навици, към който са пристрастени милиони хора по света. Увеличаващи риска от сериозни заболявания като рак, инфаркт, безплодие, смущения в имунната система, артрит и други, цигарите оказват изключително отрицателно влияние и върху кожата. От тъмните кръгове под очите, през остарялата и изпълнена с бръчки кожа, до жълтите пръсти, тютюнопушенето отнема от младостта и красотата на външния вид. Избавянето от тази зловредна привичка може да промени напълно начина Ви на живот – изчезва стресът, подобряват се дишането, сърдечната дейност, тонусът и цялостният външен вид.

Добрата новина за всички пушачи е, че изкореняването на безсмисления навик стимулира кожата да започне възстановителни процеси. И колкото по-навреме  се случи това, толкова по-безпроблемно ще е функционирането ѝ за възстановяване на щетите, нанесени от тютюнопушенето.

Цигареният дим засяга цялото тяло и го излага на стрес. Организмът поема токсичен коктейл от въглероден окис, цианид, катран, формалдехид и други вредни вещества, което кара мозъкът да отклонява витамините от кожата и да ги използва по други направления. Никотинът също така намалява притока на кръв към долния слой на кожата (дермата), което от своя страна води и до занижени количества кислород. Кожата става бледа, суха и по-малко устойчива на външни влияния. С течение на времето се появяват и бръчки, защото организмът не може да произвежда колаген ефективно. Димът се явява основна пречка за производството на ензим, наречен матрична металопротеиназа, който регулира производството на колаген. Цигареният дим спомага за разграждането на ензима, което води до груба, суха и изпълнена с бръчки кожа.

Отказването от цигарите може да доведе до следните положителни ефекти за организма и в частност за кожата:

Изчезване на тъмните кръгове около очите – Пушенето и тъмните кръгове под очите вървят ръка за ръка. Според проведено изследване, това се дължи на факта, че пушачите, за разлика от непушачите, имат много по-неспокоен сън. Счита се, че никотиновата зависимост оказва отрицателно влияние върху съня и води до редица смущения. Липсата на сън, от своя страна, влошава тъмните кръгове под очите. Отказването от цигарите би довело до здравословен и по-пълноценен сън и на свой ред до изчезване на тъмните кръгове около очите.

По-стегната кожа – Знаете ли, че цигареният дим съдържа над 7000 химикала? Много от тези химикали увреждат колагеновите и еластиновите влакна, които придават на кожата млад, гладък и тонизиран вид.  В резултат на това кожата започва преждевременно да старее и става склонна към образуване на бръчки.  При изкореняване на вредния навик производството на колаген в организма се връща в нормални нива, така че кожата започва да изглежда по-здрава. Въпреки че бръчките не изчезват, тяхното развитие определено се забавя.

Равномерен тен – Никотинът в цигарите свива кръвоносните съдове, които носят кислород и основни хранителни вещества на кожата. Когато тези кръвоносни съдове са свити, кожата е лишена от кислород и хранителни вещества, като резултатът от това е неравномерен тен на кожата.

Изчезване на жълтите петна по пръстите – Тютюнопушенето пожълтява не само зъбите, но и пръстите на ръцете. Никотинът и катранът в цигарите оцветяват пръстите, което само по себе си води до психологически дискомфорт и понижено самочувствие. С отказването на цигарите се забелязва избледняване на жълтеникавия цвят, като новия нокът измества стария.

По-здрава и красива коса – Въпреки че е не дотам известен факт, пушенето уврежда косата. Много от химикалите, съдържащи се в цигарите, нарушават космените фоликули и причиняват преждевременно изтъняване на косата. Всъщност, проучване от 2007 г. установява, че мъжете, които пушат, са изложени на риск от оплешивяване два пъти повече, отколкото непушачите. Избягването на цигарения дим увеличава притока на кръв към космените фоликули, което води до възстановяване на косъма.

Следва да се знае, че тютюнопушенето оказва съществено негативно влияние върху кожата, но не по необратим начин. Въпреки тежките поражения, до които може да доведе – неравномерен тен, образуване на тъмни кръгове около очите и образуване на бръчки, мога да посъветвам всеки един от вас да посети дерматологичен център. В Belle Femme предлагаме трайни и ефективни решения за отстраняване на кожни проблеми, нанесени от тютюневия дим.