Д-р Манджукова

Центела азиатика в грижата за кожата

Бързо разрастващата се козметична индустрия целогодишно предоставя на потребителите нови и нови предложения за подобряване и подмладяване на външния вид. Предизвикателствата пред големите компании как да задоволят желанията и на най-капризните си клиенти придобива нови измерения, а в битката за по-голям пазарен дял се включват непознати досега продукти и съставки. За жалост е почти невъзможно да се изпитат чудотворните свойства на всяка въведена иновация, но и в крайна сметка не е необходимо да се прибягва винаги до „последния писък на модата“. В грижата за кожата е валидно правилото за използване на средства според индивидуалните потребности.

Въпреки това, никога не е излишно да се знае за новите световни тенденции за красота, а там един от световните лидери определено е корейската грижа за кожата (или К-бюти, както все по-често е наричана). Всъщност, от далечната източна държава излизат толкова много иновации, че типичната тристепенна грижа – ексфолиране, почистване и овлажняване остава практически като основа на целия процес. На преден план изпъкват някои непознати техники, а решенията за нанасяне на изделия върху кожата са обвързани с изцяло естествени компоненти като зелен чай, яйчен белтък, пчелна отрова или муцин (секрет) от охлюви.  

В предимно залагащата на натурални елементи корейска козметика обаче се откроява екстрактът от центела азиатика. Във века на интернет и бързото разпространение на информация няма да е чудно, ако това име звучи познато. Но знаят ли се всъщност магическите свойства за подобряване на кожата от този природен елемент?

Известен с различни имена, включително „брахми“, „азиатски пениварт“, „тигрова трева“ и „готу кола“, този растителен екстракт е известен със своето хидратиращо и поддържащо влагата действие. Благодарение на това съставката е активна част от многобройни овлажняващи средства (често обозначени като „цика кремове‘), идващи от Южна Корея.

Центела азиатика представлява многогодишно тревисто растение, което се среща предимно в тропичните и субтропичните региони на Африка, Азия и Южна Америка. От векове използвана в традиционната китайска медицина, тигровата трева се налага като основно средство за лечение на рани и намаляване на възпаления. Години по-късно, с подробното изучаване на свойствата му, растението набира популярност в козметичната промишленост.

Този дар от природата съдържа огромни количества от благотворни активни съставки, известни като терпеноиди, които съставляват около 8% от теглото на растението. Основните четири, които способстват за подобряване вида на кожата, са азиатната киселина, макакасовата киселина, аситикозидът и макакансозид. Наред с терпеноидите цантелата има и други компоненти, които помагат в грижата за кожата – антиоксиданти, овлажняващи овлажнители и витамини.

Центела азиатика наистина е растителна енергия, когато става въпрос за грижа за кожата. Много научни изследвания показват, че има мощни антиоксидантни, антимикробни и противовъзпалителни свойства.

Хидратира и задържа влагата

Доказано е, че използването на състав от 5% екстракт от центела азиатика за 4 седмици подобрява хидратацията на кожата с 25%. Това се дължи главно на молекулната структура на сапонините в растението, които имат способността да свързват водните молекули в оклузивен слой и следователно да намаляват транс-епидермална загуба на вода. Ефектът, който центела оказва върху хидратацията на кожата, е сравним с този на Алое вера.

Намалява чувствителността към дразнещи вещества

Установено е, че центела азиатика има защитен ефект върху кожата и намалява нейната чувствителност към дразнители. Това се дължи главно на противовъзпалителните и антиоксидантни ефекти на съединенията, намиращи се в нея. Те намаляват зачервяването (еритема), транс-епидермалната загуба на вода и позволяват на кожата да се върне към оптимално ниво на pH.

Предимства против стареене

Центела азиатика увеличава производството на колаген, подобрява твърдостта и еластичността на кожата, което я прави мощна съставка против стареене. Съединението madecassoside, открито в растението, регулира фотостареенето на кожата (като слънчеви петна) и значително подобрява вида на дълбоките и повърхностни бръчки, фини линии и отпуснатост на кожата.

Лечение на акне и успокояване на чувствителна кожа

Центела е фантастична съставка за предразположената към акне кожа. Активните съставки ускоряват зарастването на рани и намаляват възпалението, като стимулират производството на колаген. Голяма част от корейските продукти, насочени към разрешаване на проблемите с появата на пъпки, съдържат готу кола или някое от нейните производни.