Д-р Манджукова

Хранителен режим при розацея

Изготвянето на хранителен режим и стриктното му спазване е в основата на цялостното здраве на човешкия организъм. Продуктите, които предстои да бъдат сложени на масата трябва да са внимателно подбрани и съобразени изцяло с необходимостите на организма. Понякога това е доста сложен процес, който изисква намесата на диетолог, особено за хората с дълготрайни проблеми като розацея.

Самото заболяване е вид хронично възпалително състояние на кожата, което засяга централната част на лицето. Симптомите варират от леко зачервяване около ноздрите, под очите и бузите, до силно възпаление и разраняване в същите области, придружено с парене и силен сърбеж. Не са рядкост и хората, при които личи уголемяването на кръвоносните съдове по лицето, при тях се наблюдава и образуването на червени подутини, наподобяващи акне, както и удебеляване на кожата около носа.

Розацеята трябва да бъде диагностицирана от експерт, който да определи дълбочината на болестта, както и да назначи медицинско лечение за намаляване на симптомите. Въпреки различните възможности за терапия, в крайна сметка, състоянието се повлиява най-успешно, когато се избягват факторите засилващи симптомите – топлина, студен въздух, излагане на слънце, емоции и стрес, някои медикаменти, или просто всичко, което увеличава притока на кръв към повърхността на кожата. Наред с тези условия, е доказано, че някои храни също могат да повлияят розацеята – да я влошат или да я изчистят от кожата.

Важно е да се отбележи, че напитките и ястията не предизвикват розацея, все още учените търсят основните причини за заболяването, но е известно, че определени неща в хранителния режим могат да повлияят негативно върху възпалението. Именно за това дерматолозите препоръчват да се избягват определени съставки и продукти.

При състояние на розацея е желателно да се избягва приемът на:

Червено вино, което е основна причина за влошаване на проблема, както и други алкохолни напитки, включително бърбън, джин, водка, шампанско, бира, ракия, ром.

Освен алкохола, има дълъг списък на задействащи храни , които като цяло влияят на розацеята.

Пикантни храни –  горещи сосове, оцет, люти подправки и марината за месо.

Горещи напитки – горещият сайдер, горещият шоколад, кафето и чаят са възможни условия за влошаване на заболяването. Известно е, че по-топлите температури карат кръвоносните съдове да се разширяват и отделят топлина, което след това се отразява на лицето.

Млечни храни – киселото мляко, заквасената сметана и сиренето (с изключение на изварата) може да се наложи да бъдат премахнати от всекидневния хранителен режим.

Храни с високо съдържание на химичен хистамин – оцет, цитрусови плодове (включително домати), шоколад и какао, ядки, боб и бобови растения. Нека се има предвид, че плодовете не са пълни само с хранителни вещества и антиоксиданти – някои от тях имат високо съдържание на хистамин (органично съединение, което задейства реакция на имунната система). Хистаминът причинява вазодилатация (механизъм на реакция на кръвоносните съдове), което съществено изостря розацеята.

На противоположния полюс са храните, които не само не причиняват възпаление, но и самото им консумиране може да подобри зачервяването. Продуктите, които съдържат омега-3 мастни киселини като яйца, тиква, орехи, телешко месо, тученица, както и тези с ниско съдържание на захар са в основата на намаляване на симптомите на заболяването.

Експертите препоръчват:

  • Пълнозърнести храни, като овесени ядки и кафяв ориз
  • Ядки, включително орехи, бадеми и шам-фъстък
  • Мазна риба, като сьомга, риба тон и скумрия
  • Горски плодове

Наред с това, боровинките и другите плодове са отлични източници на естествени антиоксиданти и допринасят за цялостното здраве на кожата и всички органи. Те също така помагат в борбата с уврежданията, причинени от слънцето.

Не по-малко важни са солната киселина и витамин Б комплекс, които имат способността да подобрят симптомите на розацея при хора с ниска стомашна киселина. Задължително е обаче, преди прибягването към тези съставки да се проведе консултация със специалист, който ясно да определи дневния прием и дозировка.

Определянето на задействащите заболяването изделия отнема време, но се препоръчва, изпитващите проблеми да водят списък на напитките и  храните, които се консумират. Така най-ясно може да се определи, кое помага и кое вреди на организма. Ако съществуват съмнения, че определен продукт влошава състоянието, елиминационната диета може да потвърди или отрече подозренията. Полезно е да се спре дадена храна за период от време, за да се прецени дали болестта изчезва; след това е добре да се провери дали симптомите се завръщат при повторната консумация на същия продукт.