Д-р Манджукова

Хималайската сол и ползите за кожата

Открита в планинския регион Хималаите, розовата сол се смята за най-чистата форма на сол, която някога е съществувала. Тези неоспорими нейни качества са свързани с произхода ѝ – древните морски дъна, които са били покрити от лава и кристализирали преди повече от 250 милиона години. Добивът на тази чудотворена съставка се извършва в една от най-големите солни мини в света в град Кхевра, Пакистан и все повече се налага в живота на всеки един човек заради своите лечебни ползи.

Уникалният розов оттенък се извлича от нейните елементи, които включват калций, желязо, магнезий и калий – всеки един от които от съществено значение за човешкото тяло. Наред с това е редно да се отбележи, че хималайските солни кристали съдържат минерали, които са достатъчно малки, за да се абсорбират от организма, като по този начин осигуряват невероятни ползи за външния вид и здравето на кожата.

Използването на хималайска розова сол върху кожата осигурява различни  терапевтични предимства, както от гледна точка на красотата, така и от гледна точка на общото здравословно благосъстояние. Като се има предвид, че солта е елемент, изключително враждебен към бактериите, вмъкването ѝ като част от грижата за кожата би допринесло за дълбокото почистване. Свойствата на розовата сол като ексфолиант способстват за изтегляне на токсините от тялото, премахването на мъртвите клетки и свиването на порите – прекрасен начин за постигане на несравним блясък и мекота. Рутинната употреба на хималайски соли помага за увеличаване притока на кръв, укрепване на кожната тъкан, успокояване на възпалени и уморени мускули и не на последно място свързва молекулите на водата, позволявайки на кожата да остане по-дълго време влажна и хидратирана.

Разглеждайки задълбочено качествата на розовите кристали на хималайската сол, могат да се направят следните изводи за това колко е полезна за кожата:

Намалява омазняването на кожата

Розовата сол е известна със свойството си да намалява количествата себум, предотвратявайки развиването на състояния като акне. Като допълнителен бонус, хималайските кристали дезинфекцират порите и почистват кожата, което позволява по-лесно абсорбиране на прилаганите след това козметични продукти – овлажнител, серум, тонер.

Подсилва възстановяването

Благодарение на подмладяващия ефект, хималайските соли премахват пигментните петна и правят кожата по-свежа, по-млада и по-ярка. Използването ѝ в умерени количества активизира възстановителните функции на организма, синтезира притока на кръв, което от своя страна спомага за придобиването на равномерен тен във всички зони на лицето.

Премахва лошата миризма

Излъчването на лоша миризма от тялото е нехигиенично, притеснително и води до неудобства и проблеми в социалните контакти. Използването на сапун от розова сол абсорбира неприятните аромати и помага в детоксикацията на тялото.

Помага за лечението на псориазис

Широко използвана в аюрведичната медицина, хималайската сол спомага за лечението на псориазис. Болезненото заболяване, известно със своята генетична причина, засяга кожата (а понякога и ставите) с червени люспи и силен сърбеж. С помощта на чудодейните противовъзпалителни свойства на розовите солни кристали могат да бъдат контролирани лезиите, причинени от състоянието.

Терапия на акне

Причинено от увеличаване на секрецията на себум, акнето е състояние на кожата, което създава достатъчно неудобства, за да бъде пренебрегвано. Развитието на проблема варира по различен начин при отделните индивиди, включвайки появата на пъпки с гноен връх и черни точки, които могат да доведат до белези. Използването на маска, която съдържа хималайска сол, мед и етерични масла може да помогне не само за редуциране на състоянието, но и за премахването на основните му причинители – натрупването на големи количества себум и запушени пори.

Лечение на ухапвания от инскети

Поради антисептичните си свойства, хималайската сол може да се използва за успокояване на ухапвания от насекоми и рани. Тя облекчава дискомфорта от ухапвания, успокоява сърбежа и помага за предотвратяването на по-нататъшни инфекции, осигурявайки плавен процес на оздравяване.

Закупуването на продукти, съдържащи хималайска сол, следва да се извършва след предварителна консултация с дерматолог. Това напомняне към потребителите и онези, които са решили да въведат нова съставка в дневния режим за разкрасяване, се основава на обстоятелството, че кожата на лицето е значително по-тънка от тази на останалата част от тялото. Трябва да сме наясно, че чувствителните типове кожа трудно се нагаждат към нововъведенията под формата на почистващи средства и маски  за лице. Нека се има предвид, че тестването на дадено средство е добре да се осъществи първоначално върху малка област върху ръката, преди да се продължи с широкото му приложение върху други открити части.