Д-р Манджукова

Хибискус – дар от природата за здрава и сияйна кожа

В много култури по света растенията са едни от най-търсените естествени медикаменти за лечението на различни заболявания – от главоболие и храносмилателни проблеми до тревожност и умора. Те често се използват като етерични масла за локално приложение или пък от тях се извличат дадени полезни съставки, а понякога биват консумирани и като храна. Що се отнася до грижата за кожата, растенията се използват не само като естествен начин за добавяне на цвят и аромат, но се оценяват и заради нежните си, но мощни терапевтични свойства, които допринасят с множество ползи за разкрасяването. Флоралните екстракти съдържат витамини и антиоксиданти, които помагат за овлажняване, почистване и изглаждане на кожата, както и за борба с ранните признаци на стареене и увреждане на свободните радикали.

Хибискусът е декоративно растение, с чиято зашеметяваща красота и ярки цветове си съперничат много малко ботанически видове. Но изтънченият и трудносравним изглед не е единственото, което може да предложи грандиозният хибискус. Цветовете на растението се използват за приготвяне на популярна в Египет напитка, наречена “каркаде”, докато други части от структурата му се взимат за приготвяне на конфитюри, подправки, супи и сосове. Но освен в кулинарията, редица изследвания показват, че цветовете на този флорален представител имат мощни ползи за кожата, които се изразяват в способност за подмладяване (стягане и изглаждане) на външния ѝ вид.

Хибискусът, наричан още „rosemallow“, е род цъфтящи растения от семейството на маловете, виреещ в  топли, тропически региони и позволяващ да се отглежда както на закрито, така и навън. Цветята са едри и с тръбна форма, с пет или повече венчелистчета, а палитрата включва бяло, розово, червено, оранжево, лилаво или жълто. Все пак екстрактът най-често се извлича от червените „представители“, известни още като “roselle.”

Добило известност от векове в Египет, Западна Африка, Мексико, Индия, Бразилия и Ямайка, растението се използва за приготвяне на чай, сервиран както топъл, така и студен. Наред с това, изсушеният хибискус може да бъде включен в състава на салати, като зеленчук или като ароматизатор. Същевременно, освен кулинарните заложби, този природен дар е традиционно средство за лечение на загуба на апетит, настинки, болки и подуване на горните дихателни пътища, раздразнение на стомаха, като слабително и като диуретик.

Освен невероятните качества, с които помага за разрешаването на редица здравословни проблеми, многобройните предимства на хибискусът допринасят за:

Подобряване на ранните признаци на стареене

Едно от най-мощните растителни средства против стареене заради магическата си способност да подобрява еластичността на кожата, като ѝ придава зашеметяващ естествен младежки блясък. Притежаващ свойството да инхибира активността на ензима еластаза, който е отговорен за разграждането на ценния еластин, хибискусът активно се бори с процеса на стареене, като стяга и повдига отпуснатата кожа.

Изчистване на пигментационни петна

Един от видимите признаци на стареене на кожата е появата на хиперпигментация или старчески петна. Те могат да се появят поради редица различни причини, включително излагане на ултравиолетова радиация, излишък от производство на меланин или генетична особеност на организма. Благодарение на леко ексфолиращия ефект на органичните киселини, намиращи се в растението, включително лимонена и ябълчена киселина, хибискусът помага за ускоряване на клетъчния оборот, което води до по-равномерен тен на кожата.

Неутрализиране на свободните радикали

Хибискусът е богат на антиоксиданти, наречени антоцианоциди. Тяхната основна роля е оказване на помощ в борбата с нанасящите увреждания свободни радикали, които се образуват в организма от вредното влияние на слънчевите лъчи или замърсената околна среда. Антоцианоцидите не само предпазват и неутрализират действието на свободните радикали, но и намаляват големината на разширените пори и по този начин съдействат за добиването на гладка и мека кожа.

Успокояване на възпалената кожа

Антоцианоцидите, които са част от богатия на различни благотворни съставки хибискус, имат противовъзпалителен ефект и могат да помогнат за успокояване на възпаленията, което прави екстрактът от този вид подходящ за чувствителна кожа.

Изравняване на тена

Както беше описано по-горе, хибискусът съдържа нежни киселини, които имат лек ексфолиращ ефект върху кожата. Това не само помага при премахване на възрастовите петна, но и насърчава постигането на млад, свеж и равномерен тен. Естествените киселини, присъстващи в растението, помагат за пречистване на кожата, като разграждат мъртвите клетки на повърхността и увеличават клетъчния оборот. За разлика от грубите и тежки синтетични киселини, които могат да наранят сериозно кожата и да я лишат изцяло от естествените ѝ масла, органичните киселини в хибискуса меко достигат до желания равномерен тен.

Овлажняване на кожата

И накрая, но не на последно място, хибискусът съдържа лепкава субстанция, която е фантастичен естествен овлажнител за кожата. Високото съдържание на този тип вещества повишава способността на кожата да задържа влагата, което е ключов фактор за предпазване от преждевременно стареене. Естествените овлажняващи способности помагат за поддържане на хидратацията за дълъг период от време, което на свой ред оказва въздействие върху еластичността и мекотата ѝ.