Д-р Манджукова

Хиалуронова киселина – всичко, което трябва да знаем

Неоспорим факт е, че човешкото тяло се състои от 70 % вода, а функционирането на органите и цялостното здраве на организма зависят именно от приема на този жизненоважен елемент в природата. Както всяка друга структура в тялото, така и тъканта на кожата, изградена от огромен брой клетки, се нуждае от определено количество вода, за да извършва своите функции по адекватен начин.

Известно е, че кожата е жизненоважна част от сложната система, наречена човешки организъм. Тя е външна обвивка, която подпомага за елиминиране на токсините, регулиране на температурата, осигурява усещане за околната среда и най-важното – действа като защитна бариера за хората и ги предпазва от навлизането на вредни неща като микроорганизми и дразнители от околната среда. Поради тази причина е от изключително важно значение тази обвивка да изпълнява правилно своите основни свойства. В най-голяма степен това означава поддържането на оптимални нива на хидратация.

Кожа, която не е достатъчно хидратирана, остава суха, стегната и лющеща се, а това води до често срещани проблеми като зачервяване, сърбеж, сенсибилизация и реакции. Сухата, дехидратирана кожа също е по-податлива на бръчки и фини повърхностни линии поради свиване на клетките в горния слой.

Хидратацията е основното предимство, което формира основата за цялостно изглеждаща здрава кожа. Ето защо експертите по грижа препоръчват да се използват всякакви известни и одобрени формули за поддържане на водния баланс в обвивката. 

Хиалуроновата киселина несъмнено е една от най-известните съставки за поддържане на хидратацията. Тя е овлажнител (което означава, че привлича влагата), с несравними качества, оказващи изключително голямо значение за поддържането на кожата здрава и хидратирана. Хиалуроновата киселина е захарна молекула, намираща се естествено в човешкото тяло, която задържа до 1000 пъти теглото си във вода и така поддържа кожата гладка и плътна. Най-големите количества от тази фантастична съставка могат да бъдат срещнати в съединителна тъкан и епидермиса (най-външния слой на кожата), където основната ѝ роля е осигуряването на влага, плътност, твърдост и еластичност на кожата. Хиалуроновата киселина има способността да изтегля вода от по-дълбоките слоеве на кожата, както и от въздуха, доставяйки и поддържайки трайна хидратация на повърхността. Не по-малко важно е да се знае, че тя, като компонент, присъства също така в очите и ставните пространства, където основната ѝ функция е задържането на вода и поддържането тъканите добре смазани и влажни.

Подобно на колагена и еластина, количеството на естествено срещащата се хиалуронова киселина в телата намалява с напредването на възрастта, като до  50% от нея изчезват до 40-годишна възраст. За загубата на тази изключително важна за хидратацията на организма молекула значение оказват и външни агресори като ултравиолетовите лъчи, замърсяването на околната среда, което предизвиква оксидативен стрес, а впоследствие поява на бръчки и фини линии.

Причината, поради която индустрията за красота обича толкова много хиалуроновата киселина, се крие в привидно магическата ѝ способност да задържа влагата. Не едно или две проучвания са доказали, че тя е невероятно добра при свързването с водните молекули. В допълнение към това:

Задържа влагата –  Хиалуроновата киселина помага за попълване и задържане на влагата в клетките, което води до хидратирана, плътна кожа.

Намалява появата на бръчки – Тъй като дехидратираната кожа е една от основните причини за образуването на бръчки, хиалуроновата киселина възстановява загубената влага и помага за намаляване на появата на фини линии.

Използва се за филър – Тъй като съставът на хиалуроновата киселина е тясно свързан с веществата в човешкото тяло, тя е идеален вариант за филър, който не причинява сериозно дразнене. Тя може да добави обем към области като устните и страните, които естествено губят обем с течение на времето.

Позволява бързо абсорбиране – За разлика от някои продукти за рутинна грижа, хиалуроновата киселина се абсорбира бързо в кожата.

Не причинява дразнене – В по-голямата си част хиалуроновата киселина не е дразнеща и безопасна за употреба с всички типове кожа.

Има различни форми на употреба – Хиалуроновата киселина може да се използва локално, да се инжектира или да се приема като добавка, като всеки от вариантите спомага в по-голяма или по-малка степен за поддържане хидратацията в кожата.

Изборът на подходящия продукт с хиалуронова киселина понякога може да бъде труден, тъй като молекулата на веществото може да бъде твърде голяма, за да проникне в кожата изцяло и да достави ефективно хидратация на слоевете Експертите съветват да се обърне внимание на етикета – къде е микронизирана молекулата или дали хиалуроновата киселина е в носител, който прониква лесно в кожата, за да бъде ефективен. В противен случай просто средството се нанася върху кожата, но не носи никакви ползи.

Според Harvard Medical School, по-големите молекули хиалуронова киселина,  не могат да проникнат дълбоко в кожата и когато се прилагат локално, те осигуряват само хидратация на повърхността.

Когато се използват неправилно, серумите с хиалуронова киселина всъщност могат да дехидратират кожата. Молекулата се нуждае от вода, за да стане плътна, но без влага на повърхността на кожата или от въздуха, тя изтегля вода от дермалния слой на обвивката. Поради тази причина специалистите съветват продукти с тази магична съставка да се нанасят върху предварително навлажнена кожа, а след това да се запечатват с допълнителен овлажнител.

Докато най-честата употреба на хиалуронова киселина в грижата за кожата е локална, киселината се предлага и под формата на филър за инжектиране, за да придадат обем на дермата (или вътрешния слой на кожата). Във филърите хиалуроновата киселина е свързана в гел-носител, който я задържа на мястото, където се инжектира. Там тя образува обем, защото привлича вода към зоната, създавайки ефект на запълване.

Страничните ефекти след инжектиране обикновено са минимални: може да се получи известно подуване или синини, които отшумяват до два или три дни. Най-важното нещо обаче, което трябва да се вземе предвид, е инжектирането да се осъществи от опитен дерматолог в лицензиран дерматологичен или медицински център, където използваните марки дават гаранция за трайни и качествени резултати.  

Тъй като хиалуроновата киселина е вещество, което човешките тела произвеждат самостоятелно, е прието, че е безопасна за използване в широк спектър от опции за подобряване кожата на лицето и тялото. Дерматолозите често използват дермални филъри за изглаждане на подутини на носа, придаване на плътност на устните, страните на лицето, дори и на стъпалата и пръстите на краката, за да се увеличи омекотяването и да се компенсират ефектите от загубата на тъкан.

В зависимост от нуждите при грижата за кожата, хиалуроновата киселина може да бъде от основно значение за поддържане или повишаване нивото на влага, като същевременно улеснява укрепването на кожната бариера.