Д-р Манджукова

Хиалуроновата киселина – изворът на младостта

Хиалуроновата киселина е природен магнит, който има способността да привлича и задържа вода. Нейните естествени качества стигат до там, че тя може да достави влага около 1000 пъти над собственото си тегло. Именно това я прави и необходима за хидратацията на организма съставка, която подхранва кожата и подобрява здравия и елегантен външен вид.

В днешния модерен свят, в който рутинната грижа за кожата е неизменна част от ежедневието, иновативните съставки идват и си отиват (а много от тях не е трябвало изобщо да придобиват популярност), но все още в козметичните среди не е срещан продукт, който да поддържа всеки аспект на кожата стабилен, защитен и постоянно обновен. Хиалуроновата киселина може да бъде срещната в овлажнители на водна основа, серуми, кремове и лосиони, като благодарение на хигроскопичните си свойства (да извлича максимално влага от заобикалящата я среда) тя има способността да подпомага овлажняването на сухата и дехидратирана кожа.

Организмът при подрастващите и млади хора произвежда значително по-големи количества хиалуронова киселина, която от своя страна придава на външния вид младежка светлина. С течение на времето, за съжаление, производството й се забавя и намалява. Това е естественият процес на стареене, съпътстван със своите характерни особености – чувствителна и суха кожа, поява на фини линии, а по-късно на възрастови петна, бръчки и неравномерен тен.

Използването на добавки с основен компонент хиалуронова киселина могат да помогнат на кожата да изглежда и да се чувства по-гъвкава, стегната и гладка. Приблизително половината от нея се намира в кожата, откъдето привлича и запазва влагата. Въпреки това, естественият процес на стареене, излагането на ултравиолетови лъчи, тютюневият дим и замърсяването намаляват количествата ѝ в кожата. Приемането на добавки от хиалуронова киселина предотвратяват този спад, като дават на тялото допълнителни количества.

Доказано е, че дози от 120-240 мг. дневно в продължение на поне един месец значително увеличават влагата на кожата и намаляват сухотата. Когато се прилагат върху повърхността на кожата, серумите с хиалурон намаляват бръчки, зачервявания и дерматит.

Освен това, всяко нараняване, одраскване и увреждане на кожата автоматично води да увеличаване концентрацията ѝ. По този начин тя помага за по-бързо възстановяване, регулира нивата на възпаление и сигнализира на тялото да изгради повече кръвоносни съдове в увредената област. Прилагането ѝ върху рани бързо намалява техния размер, и облекчава болката.

Хиалуроновата киселина също има антибактериални свойства, като директното ѝ прилагане намалява риска от инфекция. Нещо повече – изключително е ефективна при лечението на болести на устната кухина и венците, ускорява лечението след операции на зъбите и елиминира афти и отворени рани в устата.

В студените есенно-зимни дни е от изключително значение употребата на тази мощна съставка за овлажняване. Нанасянето ѝ върху кожата спомага за подсилване на естествената защитна функция, като същевременно разрешава проблемите със сухотата и чувствителността. Процедурите, които включват инжектиране на дермални филъри с хиалуронова киселина, въздействат по изключителен начин на кожата, зареждайки я с енергия и правещи я да изглежда по-млада, здрава и стегната.