Д-р Манджукова

Хамaмелис и ползите за здравето на кожата

В голяма част от случаите грижата за кожата с продукти, изградени от натурални съставки означава здравословен начин на живот. Но не винаги! Не всеки дар от природата е подходящ за разрешаване на състоянията, които съпътстват през целия житейски цикъл най-големия орган при човека. Не само типичните синтетични продукти съдържат вредни съставки под формата на токсични химикали. В света на козметиката има и естествени съставки, които не винаги могат да помогнат за разрешаване на проблеми като бръчки, акне, разширени пори, пигментни изменения.

Понякога се налага потребителите да са запознати предварително с възможностите на козметичния препарат, който ще закупят. И най-важното – той да отговаря на техните индивидуални нужди. А това не винаги е възможно, особено що се касае за съставки, за които чуват за първи път – ако са изпитани безспорните качества на алое вера, боровинки, киви и дори червеното вино, то е твърде вероятно да не са срещали с вещерската леска.

Хамамелисът, както е другото наименование на това чудно растение, е цъфтящ храст, срещан в Северна Америка и части от Азия. Продуктът, който се използва от него, е бистра течност, извличана от листата, кората и клонките. В последствие тя се дестилира с алкохол, за да се изведат активните съединения, като полученият екстракт съдържа около 14% до 15% алкохолно съдържание.

Подобно на много вещества, произведени от растения, екстрактът от вещерската леска е източник на няколко антиоксиданта, които даряват кожата с многобройни ползи. Едни от най-добре въздействащите от тях са известни с името танини. Нанесени върху кожата, те имат стягащ и изсушаващ ефект, който е подходящ в случаите на излишно омазняване и свежда до минимум вида на разширените пори. Танините в хамамелиса са сенсибилизиращи, а в зависимост от частта от растението, от която се извличат, съдържанието им варира между 8 и 12 % от общия състав.

Редица изследвания твърдят, че използването на танини върху кожата в дългосрочен план може да навреди, тъй като тези вещества могат да нарушат естествения ѝ баланс. Както вече бе отбелязано, екстрактът от хамемелис съдържа около 14 – 15% алкохол. Въпреки че процесът на дестилация унищожава някои от танините, прилагането на алкохол върху кожата може да не е безопасно, тъй като генерира свободни радикали и уврежда повърхността.

Друго притеснение, свързано с дългосрочната употреба на вещерската леска, е летливото масло, което се съдържа в извлека. То е източник на мощен ароматен сенсибилизатор евгенол, който може да нанесе щети в при по-продължително използване на продукта.

Наред с тези предупреждения, все пак екстрактът от хамамелис може да бъде причислен към съставките, които допринасят с различни ползи за здравето на кожата. Естествено с уговорката изделията да се употребяват локално за недълъг период от време.

Предотвратява появата на бръчки и фини линии

Съдържанието на полифеноли в хемамелиса помагат в борбата срещу  преждевременно стареене. Проучвания показват, че вещерската леска има антиоксидантно действие, което съдейства за намаляване и предотвратяване вредното въздействие на свободните радикали (от ултравиолетови лъчи и замърсена околна среда).  Стипчивите свойства на екстракта могат да направят кожата да изглежда по-стегната.

Намалява размера на разширените пори

Хамамелисът е богат източник на стесняващи се съединения, които карат протеините в кожните клетки да се събират. По този начин може временно да се намали видът на разширените пори, което от своя страна оказва положително влияние върху външния вид на кожата.

Намалява възпалението

Естествените танини могат за определен период да успокоят зачервената, раздразнена или възпалена кожа. Така козметичните изделия, съдържащи екстракт от вещерска леска, стават подходящи при акне, ухапвания от насекоми и дори слънчево изгаряне.

Премахва излишното омазняване

Изключително богат на антиоксиданти (танини), хамамелисът действа като естествено стягащо средство върху кожата, което може да помогне за намаляване на излишния себум върху кожата. Ето защо той е толкова популярна съставка, поставяна в тонери и маски.

Използва се за отстраняване на акне

Освен че е стягащо вещество, което намалява прекомерното омазняване и зачервяване, антимикробните свойства на танините могат да намалят растежа на бактериите върху кожата.

Успокоява подпухнали очи

Благодарение на своите противовъзпалителни качества, вещерската леска намалява подпухналостта и умората под очите.