Д-р Манджукова

Фракселна лазерна терапия за неравна текстура на кожата

Зимата е период, в който грижата за кожата трябва да се промени, така че да се минимизират щетите от студа, вятъра и ниската влажност, характерни за този сезон. Това обаче е и период, който е особено подходящ за професионални козметични и медико-дерматологични терапии и процедури за корекции или анти-ейдж грижа. Консултация с експерт дерматолог би била полезна за точно дефиниране на проблемите, като по този начин ще бъде избрана и планирана правилната терапия.

Фракселният лазерен метод е нов подход, който се препоръчва за хората страдащи от неравна текстура на кожата, белези от различен произход, фини бръчки, увреждане от слънце, хипер- и хипопигментация, мелазма. Широкият ѝ спектър на приложение засяга още състояния като акне, периорбитални бръчки, старчески петна, обезцветяване на кожата, петна и белези вследствие от слънчево или термично изгаряне, варицела, хирургически интервенции, стрии. При тази терапия микро лъчи перфорират дълбоко дермата и образуват канали, които се наричан микротермални зони. Под термичното въздействие на лъчите излишният пигмент и остарелият колаген се унищожават и се стимулира производството на нови колагенови влакна и кожни клетки. Целта е да се рестартира и забърза естествения процес на заздравяване на организма. Зоните за проникване са прецизно определени на конкретни места (фракции), като между отделните пункции остава незасегната дерма с жизнени клетки, които се активизират, за да възстановяват засегнатият участък. В резултат се появява свежа кожа с гладка текстура и сияен блясък. Това е най-точното лечение, което постига бързи и ефективни резултати, когато става дума за белези от акне, тъй като топичните средства не са в състояние да въздействат на увредената тъкан в такава дълбочина.  

Проникването в подепидермалните слоеве е изключително прецизно, като топлинната енергия се контролира по начин, по който не позволява да се стигне до прегряване и изгаряне. Опитният специалист преценява интензитета и дълбочината във всеки момент от терапията. Методът е подходящ не само за лице, но и около, назолабиалната зона, очите, шията, гърба, гърдите, ръцете, краката. Противопоказен е, обаче, при бременност, наличие на келоиди, отворени рани или инфекция по третираната област. Седмица преди началото трябва да се спре прилагането на ретиноидни продукти, както и посещенията в соларните студия. Преди манипулацията засегнатото място се анестезира локално, но въпреки това съществува определен дискомфорт и се усеща затопляне, парене или „боцкане“ – разбира се, това зависи и от персоналния праг на болка на всеки човек.

След приключване кожата е зачервена, пареща и подута,  възможно е лющене и усещане за суха кожа. Тези потенциални състояния отшумяват от няколко дни до една седмица, затова е препоръчително да се планира престой вкъщи, тъй като новата кожа е уязвима и чувствителна към слънчева светлина. Необходимо е използване на слънцезащитни продукти с висок фактор и избягване на пряка слънчева светлина през първите няколко дни. Върху засегнатата кожа се появява тънка кора, която не бива да се ексфолира или обелва с ръце – тя сама ще падне. Достатъчно е нежно измиване и нанасяне на хидратиращ продукт за няколко дни. По време на възстановителния период не се препоръчва употребата на декоративна козметика.

Само и единствено лекуващият специалист може да определи броя и продължителността на сесиите, тъй като те строго зависят от проблема, състоянието на кожата и дълбочината на пилинга, както и реакцията на организма.

Има различни видове фракселни лазери – двойният, например, разполага с два лазера с различна дължина на вълната (2-в-1), като единият е насочен към пигментация и увреждания от слънцето, а другият прониква по-дълбоко и се прилага за отстраняване на бръчки, неравности и белези. Съществува и такъв вид, който прониква в кожата без да оставя отворени рани. Най-мощният фракселен лазер използва въглероден диоксид и се използва за най-тежките случи, като при него времето за възстановяване е по-дълго.

Фракселната лазерна терапия е високотехнологична съвременна процедура за подмладяване и подобряване на кожата, която изисква информирано решение, търпение и доверие в дерматолог. Усилието обаче напълно си заслужава, защото на този етап от развитието на естетичната медицина, това е методът, който успешно и безапелационно осигурява дълготрайно здрава, млада и свежа кожа. И докато отвън кожата изглежда видимо подмладена и гладка още след първите манипулации, в дълбочина производството на колаген продължава няколко месеца след процедурата и се наблюдава допълнително подобряване.