Д-р Манджукова

Фоточувствителност, предизвикана от лекарства

В разгара на лятото, когато слънчевите лъчи са най-силни, трябва да знаем, че защитата от слънцето е един от най-важните моменти преди излизането за по-дълго време навън. Точно по време на дългочаканата ваканция от съществено значение е предпазването на тялото от уврежданията, които могат да причинят ултравиолетовите лъчи. Особено внимателни трябва да са онези хора, които приемат медикаменти, заради които забавленията на открито могат да причинят сериозни странични ефекти като тежки слънчеви изгаряния, обриви и топлинен удар.

Известно е, че някои от лекарствата, които се приемат за лечение на различни болестни състояния, включително антихистамини, хапчета за понижаване на холестерола, болкоуспокояващи, медикаменти за диабет и антибиотици биха могли да направят кожата по-чувствителна към слънчева светлина – състояние, което в медицината е известно като фоточувствителност.

Фоточувствителността може да се появи по всяко време на годината, но пиковете на случаите за този проблем обикновено са през лятото. Хората често се оказват в спешното отделение, въпреки предприетите мерки за защита от слънцето. Учените нямат точни данни за честотата на реакциите при фоточувствителност, дължащи се на лекарства. Доказано е обаче, че реакциите на фоточувствителност, дължащи се на лекарства, се срещат по-често при мъжете, отколкото при жените.

Фоточувствителността възниква, когато химикалите в някои лекарства имат способността да абсорбират ултравиолетова светлина, което води до натрупване на вредни съединения в кожата. Фармацевтиката нарича ​​лекарствата, които предизвикват тези реакции, „фотосенсибилизатори“.

Известни са два вида фоточувствителност: фототоксичност и фотоалергия.

Фототоксичност

Фототоксичността е най-честата форма на лекарствено индуцирана фоточувствителност и може да се развие, когато кожата е изложена на слънце след инжектиране на определени лекарства, приемане през устата или нанасяне върху кожата. Когато медикаментът абсорбира светлината, той се активира след прием/поставяне върху кожата; впоследствие се образуват съединения, които имат директен увреждащ ефект върху мембраните, а в някои случаи и върху ДНК, на кожните клетки.

Фототоксичните реакции често се появяват в рамките на часове или минути след излагане на светлина. Организмът реагира с възпалителен отговор, а най-често срещаният симптом е болезнено слънчево изгаряне.

Фотоалергия

Излагането на слънце също така може да предизвика фотоалергия, като тя е по-рядко срещано състояние в сравнение с фототоксичността. Освен това фототоксичността може да се появи в рамките на минути след излагането на слънце, докато фотоалергичните реакции се развиват след по-дълго излагане, например няколко дни.

Симптомите могат да бъдат предизвикани от продукти, нанесени върху кожата или перорално приети лекарства, които в контакт ултравиолетовата (UV) светлина започват да изменят своята структура. Този процес води до образуването на антигени.

Антигените са съединения, разпознати от организма като чужди вещества. Имунната система атакува антигените и по този начин се стига до алергична реакция от организма. Тази реакция може да засегне зоната на излагане на слънце или да обхване други области на тялото.

Чувствителност към топлина

Фоточувствителността обикновено засяга кожата, но някои лекарства увеличават отрицателните ефекти на топлината и са основна причина за топлинен удар или дехидратация. Тези медикаменти намаляват способността за изпотяване, увеличават уринирането и намаляват жаждата.

Симптомите на фоточувствителност могат да варират от леки до тежки в зависимост от периода на излагане на слънце, вида и дозировката на лекарството. Те включват:

Болка

Симптоми, подобни на слънчево изгаряне

Зачервяване

Възпаление

Кафяво или синьо-сиво обезцветяване

Сърбеж

Мехури

Сухи петна

Лекарствата, които предразполагат тялото на чувствителност към топлина, могат да причинят мускулни крампи, топлинно изтощение, топлинен удар и дехидратация.

За предпазване от нежелани реакции при излагането на слънце следва да се имат предвид изброените по-долу медикаменти:

Антибиотици

Антибиотиците могат да причинят фоточувствителност и фототоксични реакции. Особено важно е да се избягва излагането на слънце при прием на  Бактрим (предписва се за лечение на различни заболявания – от бронхит до инфекции на пикочния мехур) или сулфаметоксозол триметоприм. Специалистите съветват да се избягват ултравиолетовите лъчи и когато се използват ципрофлоксацин, доксициклин, левофлоксацин, офлоксацин, триметоприм. Въпреки това, медиците твърдят, че никога не трябва да пропуска изписан антибиотик заради слънчевите бани.

Лечение на акне

Средствата, които се приемат за лечение на акне, определено могат да бъдат фототоксични, особено ретиноидите. Продуктите със салицилова киселина и бензоил пероксид също могат да увеличат уязвимостта на кожата. При използването на продукти за лечение на акне експертите препоръчват задължителна слънцезащита с висок фактор, както и шапка с голяма периферия.

Лекарства за алергия

Установено е, че пероралните антихистамини като дифенидрамин намаляват способността за изпотяване. В крайни случаи това би могло да доведе до прегряване на организма, а оттам до спазми, изтощение и дори топлинен удар.

Именно поради тази причина алерголозите съветват използващите такива медикаменти да прекарват най-топлите часове на деня на закрито.

Антидепресанти

Трицикличните антидепресанти могат да причинят проблеми при горещо време, защото потискат области в мозъка, които регулират топлинната реакция. Тези медикаменти също така могат да намалят изпотяването, което е гаранция за прегряване на тялото. При приемане на лекарство, което увеличава вероятността от прегряване, пациентите трябва да бъдат нащрек за предупредителни признаци като главоболие, замаяност, гадене и слабост.

Витамини и билки

Много билкови лекарства могат да имат фототоксични ефекти – например, жълтият кантарион е голям индуктор на фоточувствителност. Друг известен медикамент, който може да изложи тялото на риск, е ниацин – форма на витамин В3, който се използва за лечение на висок холестерол.

Локално приложими медикаменти

Значителното излагане на слънце може да усили ефекта на трансдермалните средства, като фентанил – мощно обезболяващо средство или клонидин, който понижава кръвното налягане. При слънчево изгаряне кръвоносните съдове в повърхността на кожата се разширяват и това може да доведе до повишена абсорбция на локално прилаганите средства. В тези случаи се препоръчва в топлите и слънчеви дни да се носят леки дрехи с дълги ръкави/крачоли, които ще защитят третираните с мазило места.

За предпазване от странични реакции при прием на някое от изброените лекарствени средства специалистите препоръчват да се стои на сянка, особено в часовете между 12 и 16. Те също така напомнят на хората, че слънчевите лъчи могат да бъдат по-силни, когато се отразяват от вода, пясък и сняг.

Когато се налага обаче, съветите към страдащите от фоточувствителност са да носят ризи, панталони, слънчеви очила и шапки с широки периферии, за да намалят риска от увреждане.

Освен това е добра идея да се използва слънцезащитен крем с широк спектър, който предпазва от UVA и UVB радиация. За да бъде слънцезащитният крем ефективен, хората трябва да го прилагат и да го нанасят отново според указанията.