Д-р Манджукова

Фитнес – възможни кожни заболявания, лечение и превенция

Поддържането на редовна физическа активност, като ходене, колоездене, каране на колело, спортуване или активен отдих, осигурява значителни ползи за здравето. Всеки един човек трябва да е наясно, че спортът подобрява цялостното здраве на организма – бори се със сърдечни заболявания, предотвратява инсулт, инфаркт, диабет, много видове рак. Ежедневното движение на тялото помага и за укрепване на костите и мускулите, способността за извършване на ежедневни дейности, увеличава либидото, спомага за доброто настроение и пълноценния сън.

През последното десетилетие все по-често хората успяват да съчетаят рутинните си задължения с включването на физическа активност към своя дневен режим. Големият град дава възможност за различни видове тренировки, но за повечето от индивидите, отделящите време за спорт, фитнес залата е място с изключително много предимства. Особено през зимните месеци, когато времето не е подходящо нито за джогинг, нито за упражнения на открито, фитнес клубовете се радват на изключително голямо внимание.

Въпреки многобройните ползи, с които се свързва посещението на фитнес залата и изграждането на едно перфектно тяло, всеки посетител и трениращ там трябва да е наясно, че топлината, влажността и общото оборудване – има идеалните условия за размножаване на обикновени гъбички, бактерии и вируси. Зловредните микроорганизми дебнат зад всеки ъгъл – тренировъчни пейки, тежести, лежанки, пътеки за бягане и велоергометъри. Съблекалните, душовете и всяко едно общо помещение е потенциален проводник на бактерии, които застрашават тялото и причиняват кожни възпаления.

Освен това, дрехите за фитнес като латексови ръкавици, спортен сутиен, тесни клинове за йога също могат да причинят обриви или инфекции. Постоянното триене между кожата облекла на основата на латекс (среща се във фитнес костюмите) може да доведе до силен сърбеж или зачервяване на кожата.

Въпреки това, спортуващите не е необходимо да позволяват на всички тези фактори да влияят на тяхната физическа активност. Внимателната подготовка и включването на няколко допълнителни грижи в съблекалнята можете да сведете до минимум риска от заразяване с често срещаните във фитнеса кожни инфекции.

Най-честите кожни заболявания, с които посещаващите фитнес могат да се сблъскат са:

1. Трихофития

Трихофития представлява гъбична инфекция, която се появява на кожата като кръгъл, сърбящ, червен обрив. Лезиите се образуват във всяка част на тялото, включително скалпа, и причиняват силен сърбеж. Трихофития процъфтява на топли и влажни места, като това включва изпотеното оборудване и уреди, както и пейките за почивка или тези в съблекалните.  

Симптомите на трихофития обикновено се появяват в рамките на 4 до 14 дни след контакт с гъбичките, а за лечението им се използват противогъбични кремове или лосиони.

2. Крак на атлета

Микозата (известна като „Крак на атлета“) е често срещан вид гъбична инфекция, която се развива върху стъпалата. При това състояние между пръстите на краката се появява сърбяща, лющеща се кожа. Причина за този кожен проблем са гъбички, наречени Trichophyton rubrum, които процъфтяват на топли и влажни места. По време и след тренировка стъпалата на спортуващите остават влажни заради изпотяването, а така създадената среда благоприятства разпространението на гъбичките. Този вид зараза се предават, когато боси и крака влязат в контакт със заразени повърхности като под в съблекалня и постелка за йога. Симптомите на микозата включват усещане за парене в засегнатата област, а за терапия се предписват антибактериален сапун и се прилагат противогъбични лекарства.

3. Импетиго

Тази  силно заразна инфекция  обикновено се причинява от стафилококови или стрептококови бактерии, които попадат в тялото чрез нараняване на кожата, като порязване или убождане. В някои случаи импетигото може да „нахлуе“ и в напълно здравата кожа. Бактериите растат в топла, влажна среда и лесно се предават чрез контакт кожа в кожа или чрез замърсени кърпи и спортно оборудване. Инфекцията обикновено започва с образуването на червени рани, подобни на пъпки, които се пълнят с гной. След няколко дни раните ще се отворят и ще образуват гъста жълто-кафява кора.

Дерматолозите предписват петдневно лечение с антибиотичен крем, а ако инфекцията е тежка или широко разпространена, вероятно ще се наложи и прием на перорален антибиотик.

4. Плантарни брадавици

Те се причиняват от  човешкия папиломен вирус или HPV, който може да зарази кожата в долната част на стъпалото. Рисков фактор отново е разхождането с боси крака в съблекалнята във фитнес залата или под душовете. ​​Плантарните брадавици се появяват като подобни на мазоли петна по петата и  в други части на ходилото. Често са изпъстрени с малки черни точки, които са резултат от изсъхнали кръвоносни съдове, захранващи вируса. Лечението включва продукт, включващ в състава си салицилова киселина. Ако брадавиците не изчезнат, въпреки приложеното топично лечение, причиняват болка или кървят, може да се отстранят от опитен специалист с течен азот или лазер. 

5. Стафилококови инфекции и метицилин-резистентен стафилокок

Стафилококовите бактерии, които стоят зад тези инфекции, обикновено се срещат по кожата или в носа на здрави хора. Изследванията показват, че около една трета от индивидите са носители на градински стафилококови бактерии, а около 2 процента са носители на резистентна на антибиотици форма – метицилин-резистентен стафилокок. Тези бактерии могат да заразят кожата чрез порязвания или ожулвания – дори рана от бръснене или пъпка могат да осигурят място за размножаване на микробите. В ранните етапи кожната инфекция изглежда като ухапване от паяк или насекомо. В последствие подутината може да стане червена, топла на допир, болезнена и пълна с гной. В редки случаи някои от заразените имат и висока температура в следствие на развилата се инфекция.

Особено важно е да се потърси незабавна медицинска помощ, в тези случаи, тъй като метицилин-резистентентния стафилокок може да се развие в  сепсис – животозастрашаваща реакция на тежка инфекция в тялото.

За да се предотврати заразяването на кожата с инфекции във фитнеса, в качеството си на дерматолог съветвам

Носете широки и влагоотвеждащи дрехи

Това ще помогне да запазите кожата си суха и ще предотврати създаването на благоприятна среда за развиване на микроби. Не забравяйте да изперете дрехите си за фитнес, след като ги носите!

Винаги покривайте краката си с обувки

Започнете да носите обувки не само по време на тренировката си, но и през цялото време, когато сте в класа по фитнес. Добавете и чифт обувки за баня, джапанки или сандали в чантата си за фитнес. Никога не ходете боси в обществена фитнес зала!

Покрийте отворени рани

Винаги покривайте раните си, когато отивате на тренировка. Така бактериите могат да навлязат в тялото чрез порязване и нараняване много по-бързо. Също така, избягвайте да използвате плувни басейни, хидромасажни вани и парни бани, докато раната не заздравее напълно.

Дезинфекцирайте оборудването

Винаги дезинфекцирайте оборудването във фитнес залата преди и след употреба. Можете да използвате спрей или кърпички за почистване. Докато тренирате, опитайте се да използвате кърпи между кожата и повърхността, за да избегнете директен контакт с микроби. Когато е възможно да си осигурите собствено оборудване, като постелка за йога, вземете го от вкъщи, вместо да използвате фитнес залата.

Измийте ръцете си

Измийте ръцете си със сапун и вода или поне ги дезинфекцирайте, след като приключите с тренировката.

Вземете душ възможно най-скоро след тренировка

Вземането на душ скоро след тренировка е най-добрият начин да предпазите тялото си от микроби и бактерии. Използвайте чиста кърпа, за да попиете водата от тялото си и облечете чисти дрехи след това.

Незабавно се консултирайте с дерматолог

Ако почувствате признаци или симптоми на кожни инфекции и обриви, незабавно потърсете експертното мнение на дерматолог. Продължителните кожни инфекции могат да застрашат цялостното здраве на организма.