Д-р Манджукова

Фитинова киселина – ползи и третиране на проблеми

Когато в началото на 90-те години на 20 век беше въведена  гликоловата киселина, тя се считаше за революционен подход в грижата за кожата.   Известна като вид алфа хидрокси киселина (AHA), тя се превърна в първата активна съставка, която може да се използва безопасно в домашни условия, да спомага за ускоряване разпада на мъртвите клетки и да съдейства за разкриването на по-свежата, по-гладка и лишена от проблеми кожа.

Няколко години по-късно се появи и салициловата киселина, вид бета хидрокси киселина (BHA), която отстранява натрупването на себум дълбоко в порите и същевременно има противовъзпалително действие – идеално средство срещу раздразнена, зачервена и развила акне кожа. В резултат на това гликоловата киселина се превърна в златен стандарт в грижата срещу преждевременното стареене, а салициловата – средство номер едно срещу акне. Тези факти до ден днешен в голяма степен остават непроменени.  

Така или иначе, година след година, козметичните компании изследват и разработват различни формули, за да удовлетворят многообразието от желанията и нуждите на своите клиенти. На пазара се появиха манделова, цитрусова, азелаинова, ябълчена, млечна и фитинова киселина. Всяка от тях, в зависимост от своята молекулярна структура, адресира съответен кожен проблем. И докато гликоловата и салициловата киселина са на гребена на вълната заради своята популярност, то много по-малко внимание се обръща на друг много важен играч в отбора на киселините.

Фитиновата киселина е алфа-хидрокси киселина (AHA), която се получава от зърнени култури, бобови растения и ориз. За разлика от повечето алфа-хидрокси киселини, тя няма специфични ексфолиращи ефекти, но се използва в грижата за кожата заради своите антиоксидантни свойства. Какво по-хубаво от това в борбата със свободните радикали да бъде включена тази чудесна, съставка, получена от даровете на природата?

„Фитиновата киселина е подобна на гликолова и млечна киселина.“ казва д-р Махто – консултант дерматолог в British Skin Foundation. Според неговото мнение на експерт действието на гликоловата и млечната киселина се изразява в това да предизвикват химическо ексфолиране на кожата. Фитиновата киселина работи по-нежно от тях, причинява леко изчистване и не дразни кожата като другите две. Когато фитиновата киселина се комбинира с гликоловата, се създава мощна комбинация, която може да бъде срещната в разнообразни продукти – тонери, пилинг маски и др.

Едно от най големите предимства на фитиновата киселина е, че нейната структура я прави подходяща за различните видове кожа. Нейните безспорни качества я правят подходяща за третирането на съществени проблеми, независимо от чувствителността на външната обвивка.

Срещу признаците на остаряване и белези

Като вид AHA, фитиновата киселина притежава ексфолиращи свойства. Тя е по-мека версия на гликолова киселина, затова успява да отдели натрупванията на мъртва кожа, но по нежен и щадящ начин. Тази киселина намалява появата на характерните признаци на стареене – бръчки и фини линии. Същевременно се използва и под формата на химически пилинг за намаляване на мелазмата и образуването на белези.

Срещу свободните радикали

Фитиновата киселина е мощен антиоксидант, който отстранява свободните радикали и предотвратява увреждането на молекулите, причиняващи увреждане на тялото и кожата.

Срещу акне

Фитиновата киселина намалява размера на порите и е силен съюзник в борбата с пъпките.  В идеалния случай тя трябва да се използва в концентрации между 0,5-5%. Колкото по-високи са нивата на концентрация, толкова по-голям е темпът на ексфолиране и съответно пречистване на порите.

Освен в продуктите за красота, фитиновата киселина може да бъде срещната естествено и в някои храни като бадеми, лешници, фъстъци, грах, боб, леща, пшеница, ориз, сусам, оризови и пшеничени трици. Един от основните недостатъци обаче е нейната способност да абсорбира минерали като желязо и цинк. Освен това тя намалява ефикасността на калция. Така че, ако се консумират храни, съдържащи фитинова киселина заедно с друга храна, може да се намали ефикасността на минералите от другото ястие. В крайна сметка обаче, ползите за кожата на фитиновата киселина са безспорни и тя ще заема водеща роля в грижата за кожата в бъдеще.