Д-р Манджукова

Ферулова киселина срещу преждевременното стареене на кожата

Новата супер звезда на небосклона на анти-ейдж грижата за кожата е феруловата киселина. Тя набира сериозна популярност най-вече заради антимикробните си, антиоксидантни и противовъзпалителни качества. Феруловата киселина, наречена на медицински език хидрокисицинаминова, е вид мощен антиоксидант, който неутрализира свободните радикали, причиняващи преждевременно стареене на кожата и активно се бори срещу обичайните му проявления – петна, фини линии, бръчки, загуба на еластичност. Тя се намира в клетките на растения като овес, кафяв ориз, фъстъци и в семената на ябълки и портокали, където ролята ѝ е да предпазва и съхранява и именно тази нейна функция се прехвърля и в грижата за човешката кожа. Освен че се извлича от естествени източници, тя също така се произвежда и в лабораторни условия. Най-често се влага в серуми, кремове и други подобни продукти. Още по-добрата новина е, че продуктите с ферулова киселина са подходящи за всички типове кожа.

Основните благоприятни нейни качества, заради които се включва в грижа за кожата, са:

Намалява фините бръчки и линии – защитава кожата от замърсяване и радиация, които причиняват преждевременно стареене.

Засилва регенериращата функция на кожата – има благотворно действие върху кожа, която е претърпяла увреждане от слънчеви лъчи.

Намалява вероятността за отпускане на кожата – свободните радикали причиняват и загуба на еластичност, a феруловата киселина защитава кожата от този неблагоприятен ефект.

Намалява възпалението – предотвратява възпалението, което се появява вследствие на черни и гнойни пъпки.

Намалява появата на кафяви петна – избистря тена и изсветлява пигментни петна, появили се вследствие на замърсяване и излагане на слънце.

Намалява зачервяванията –феруловата киселина изгражда бариера, която защитава кожата от ултравиолетовата светлина и други външни влияния.

Намалява тъмни петна от пъпки – при разчопляне на пъпки на лицето, както и след рани от порязване, съществува вероятност от замърсяване. Това увеличава вероятността от образуване на белези и тъмни петна. Антиоксидантните свойства на феруловата киселина намаляват възпалението и изсветляват петната с такъв произход.

Намалява пигментация от мелазма – мелазма е хронично състояние, при което меланоцитите реагират на слънчева светлина и топлина. Мощните антиоксидантни свойства на киселината оказват защита на кожата от агресивното влияние.

Удължава и засилва действието на витамини Е и Ц – когато се прилага в комбинация с други антиоксиданти, феруловата киселина усилва действието им и ги прави по-стабилни върху кожата.

Продуктът може да се използва всеки ден, като две-три капки се поставят директно върху чиста и суха кожа и с нежни движения се разнасят по цялото лице, шия и деколте, като след това може да се приложи овлажняващ и слънцезащитен продукт.

За да бъде формулата устойчива и да има максимален ефект, серумът или кремът трябва да се съхраняват в тъмни стъклени опаковки, далече от пряка слънчева светлина и на хладно помещение (т.е. облятата в горещина баня не е удачно място). Ако течността стане мътна, жълтеникава или кафеникава, то това е сигнал, че тя се е окислила и действието ѝ е отслабено. Въпреки че не са регистрирани странични ефекти, най-добре е пациенти с розацея, екзема или чувствителна кожа да направят т.нар. пач тест преди първата употреба – малка част от продукта се нанася на ограничена част от кожата и се изчаква за реакция. Основната причина за това е, че киселината е извлечена от растения или плодове, към които някой би могъл да има алергия (например цитрусовите плодове са силен алерген).

Продуктите с ферулова киселина определено заслужават славата си и мястото си в рутината за анти-ейдж грижата. С помощта на специалист желаещите да я използват могат да изберат подходящото изделие, което да им помогне за постигането на здрава, млада и стегната кожа.