Д-р Манджукова

Ферментиралите храни – за какво могат да бъдат полезни

Много от тенденциите в рутинната грижа за кожата започват своя път от Корея и постепенно пробиват към останалата част от света. И докато в миналото този факт оставяше потребителите на продукти за красота малко или много изненадани, през 2019 г. корейските иновации не учудват вече никого. Все повече и повече потребители протягат ръка към модерните и качествени идеи, идващи от Далечния Изток, уповавайки цялостният процес по разкрасяване на естествените и неподражаеми формули. Последният писък в грижата за кожата е използването на ферментирали продукти за разкрасяване и подмладяване на външния вид. Разбира се, не става дума за директно прилагане на ферментирали плодове върху лицето или други части от тялото, а за изделия, съдържащи съставки от този процес на разграждане при храните.

Всъщност, самата идея за използване на такъв тип продукти в грижата за кожата възниква от разбирането на самия процес на ферментация и веществата, които се образуват в резултат. Това е древна практика, използвана за консервиране на храни, при която зеленчуци като зеле и краставици се накисват в солена вода, като по този те развиват здравословни бактерии. По време на процеса бактериите се хранят със захарта и нишестетата в храните, в следствие на което създават млечна киселина. По този начин не само се запазва храната, но също така се добавят важни хранителни вещества към храните – пробиотици, Омега-3 мастни киселини, полезни ензими и В-витамини – които допринасят за изграждането на здрав и силен организъм. Добрите бактерии помагат на храносмилателната система, а това неминуемо рефлектира и върху вида на кожата, изчиствайки я от излишното омазняване и натрупалите се токсини.

Когато става въпрос за професионално формулирани и пакетирани продукти, ферментиралите съставки се добиват по различен начин. Първо, процесът  се случва за определен период от време – много по-бавно в сравнение с  хранително-вкусовата промишленост. Освен това, докато са подложени на ферментация за козметични цели, продукти като ориз, чай или соя се разграждат на по-малки молекули. По този начин се улеснява абсорбирането на подхранващите съставки, които едновременно с това, разградени на по-малки молекули, не причиняват дразнене и зачервяване. Това е особено полезно за чувствителните типове кожа. На трето място, ферментацията в козметиката повишава нивото на антиоксидантите, което оказва силно въздействие в борбата с преждевременното стареене. И на четвърто, но не последно по значение място, екстрактите от ферментиралите храни могат нежно да ексфолират и хидратират кожата, което означава, че са особено ефективни при използването им върху суха или чувствителна кожа.

Благодарение на своите феноменални свойства, те са подходящи за третирането на състояния като:

Акне

Пробиотичните бактерии възстановяват баланса в чревната флора и атакуват други вредни микроорганизми, например candida albicans и P.acnes, които пряко или косвено причиняват акне вулгарис. При образуването на пъпки с бял връх и комедони се препоръчва приемането на пробиотична добавка, която увеличава добрите бактерии в стомаха. Екстрактите от ферментирали храни могат да се срещнат и под формата на препарати за локално лечение на акне, но преди закупуването им е редно да се направи консултация с дерматолог.

Преждевременно стареене

Все повече вещества, участващи в процеса на ферментацията, се срещат в изделията за подмладяване на кожата. Примерите включват sacchromyces cerevisiae, sacchromyces лизат и sacchromyces мед / манган или цинкови ферменти – екстракти, които предпазват от инфекция, а също така стабилизират металите и ензимите, използвани в продуктите против стареене.

Sacchromyces cerevisiae е компонент, който се среща в хляба и поради стабилизиращата си активност се употребява в направата на голяма част от изделията за намаляване на бръчките. Екстрактът от лизат Sachromyces е част от поддържаща красивия външен вид козметика, грим и слънцепредпазващи средства.

Екзема

Някои учени считат, че кефирът – продукт от сурово ферментирало мляко –може да се използва за лечение на екзема. Страдащите от това състояние не само могат да пият кефир, за да укрепят организма отвътре, но могат да използват веществото за локална употреба, като втриването му помага  за предотвратяване на зачервяване, сърбеж и възпаление.

Рани и често срещани кожни проблеми

Кнайптерапевтът Юта Степановс – автор на книгата „Средства за защита на кожата“ – препоръчва използването на билкови продукти в грижата за кожата. Кнайптерапията се основава на комбинацията от хидротерапия и вековния ритуал на изцеление с помощта на билки за къпане. „От значение, казва авторът, е използването на ферментирали продукти като кефир в лечебната вода за баня“. Степановс твърдо вярва, че ферментиралите бани могат да излекуват тялото на три нива:

  1. Пробиотичните агенти се абсорбират през кожата и оттам директно в кръвта.
  2. Къпането в лечебни билки и ферментирали пробиотични вани може да помогне на тялото да усвои лечебните съставки 30 пъти по-бързо в сравнение само с ароматерапията.
  3. Използването на ферментирали терапевтични вани няма отрицателен ефект върху храносмилателните органи.

Кожни проблеми при бебета и малки деца  

Много производители на бебешки продукти също използват локални пробиотици и ферментирали храни, за да предотвратят и лекуват обриви от пелени, ухапвания от инсекти, розацея, екзема, крусти, топлинни обриви и рани, порязвания и други често срещани проблеми с кожата.