Д-р Манджукова

Фантастичните свойства на триглицеридите

Съставките на продуктите за рутинна грижа вероятно не са нещо, което има голямо значение за обикновения човек. Списъците върху етикетите обикновено са доста дълги и включват думи, които повечето потребители вероятно никога не са чували. Опитът да се разбере пълния списък с вещества преди покупката на дадено козметично средство би отегчил, изнервил и отнел много време и поради тази причина хората предпочитат да се вслушат в рекламния слоган, но не и да изчетат текста на опаковката.

Въпреки напредъка на индустрията и въвеждането на нови и нови изключителни формули, все още в основата на изделията за красота и поддържане на външния блясък стоят активни елементи, открити преди повече от половин век. Благодарение на тях и до ден днешен се радваме на съвършени продукти както за бита, така и за кожата.

Каприловият триглицерид, наричан понякога капринов триглицерид, е съставка, използвана години наред в изделията за измиване като сапуни и декоративната козметика (балсам за устни, червило, очна линия, течна или кремообразна основа). Обикновено той се получава след комбиниране на кокосово масло с глицерин и именно поради тази причина понякога грешно е наричан фракционирано кокосово масло, което се създава чрез простия физически процес на нагряване и охлаждане.

Химически, веществото съдържа висока концентрация на мастни киселини, което му позволява да осигури оклузивен, задържащ слой върху кожата, който на свой ред помага за  повишаване и задържане нивата на влага.  

Необходимо е да се знае, че от една страна триглицеридът помага за запазването и възстановяването на гладката кожа, действайки като антиоксидант, а от друга – спомага за свързването на другите съставки в препаратите, същевременно функционирайки като консервант, съдействащ за трайността на съставките. Така например, той често се сдвоява с диметикон, за да се получи желана емулгираща формула, която придава на козметичните продукти омазняваща, копринена текстура.

Каприловият триглицерид се оценява като естествена алтернатива на някои синтетични химикали, използвани в козметиката. В индустрията се използва за възпроизвеждане абсорбцията на масла като камелия, шипка, макадамия или лешник и за създаване на копринено гладко усещане. Триглицеридът има много по-висок срок на годност в сравнение с повечето други масла,  използвани в серумите и се предлага на по-ниска цена.

Високото съдържание на мазнини в триглицеридите, заедно с тяхната текстура и антиоксидантни качества, ги правят особено полезни за продуктите, които се включват в рутинната грижа за кожата.

Омекотяващо действие

Каприловият триглицерид е ефективна омекотяваща съставка, тъй като успява да улови влагата в кожата и да образува защитен слой, който да не ѝ позволи да се изпари.  

Диспергиращ агент

Каприловият триглицерид е диспергиращ агент, което ще рече, че чрез него се държат и стабилизират частите на всяко съединение. Като добро диспергиращо средство той позволява смесването на други активни съставки, пигменти или аромати и ги предпазва от слепване или потъване на дъното на сместа. Восъчната и гъста консистенция на каприловите триглицериди ги прави отличен диспергиращ агент.

Разтворител

Каприловият триглицерид може да разтвори съединения, които са предназначени да се слепват. Докато някои разтворители имат токсични съставки, каприловият триглицерид не носи тези рискове.

Антиоксидант

Каприловият триглицерид изобилства от антиоксиданти, които помагат за обезвреждането на свободните радикали и по този начин прави кожата изключително гладка и сияйна.

Когато се използва локално, триглицеридът носи много ниска, ако изобщо може да се говори за такава, токсичност. Здравословните асоциации и хранителните агенции го признават за безопасен в ниски количества като хранителна добавка, което значи, че е безопасен, като съставка в червила, гланц, моливи за очи и др.

Освен в случаите на тежка алергия към кокосово масло, съществува много малък риск от реакция, породена от използването на каприлов триглицерид. Все пак при алергичен отговор от организма е добре да се потърси съвет от специалист и за известно време да се спре употребата на средства, съдържащи веществото.