Д-р Манджукова

Фантастичните свойства на маслото от шипка

Изготвянето на постоянен режим за кожата може да бъде предизвикателство – от тонери и почистващи препарати до продукти против стареене и изравняване на тена, индустрията за грижа за кожата и нейните безкрайни възможности могат да бъдат объркващи. Спокойно! Това, че на пазара се предлагат безброй продукти, не означава, че всички трябва да се използват. Ефективната грижа зависи от особеностите на кожата и от познаването на подходящите съставки, които могат да съдействат за правилното ѝ поддържане. И разбира се, не на последно място, сияйната и блестяща кожа е продукт на отдадеността и търпението; на времето, което всекидневно се отделя за нея.

Впускайки се в търсене на нови и нови предизвикателства, е повече от вероятно пред погледа на обикновения потребител да са изникнали подсилващи серуми, овлажнители и тонери, съдържащи масло от шипка (известно още и като масло от семе от шипка) – съставка за подхранване на кожната бариера, която има своите верни последователи в лицето на херцогиня Кейт Мидълтън, актрисите Гуинет Полтроу и Роуз Бърн.

Маслото от шипка се извлича механично от семената на растението дива роза (известно в България като шипков храст), чрез студено пресоване. Този процес помага за запазване на хранителната стойност на маслото, което съдържа няколко вида витамини, антиоксиданти и мастни киселини, които го превръщат в идеален продукт за възстановяване и подхранване на кожата.

Ценено от древни времена за своите ценни лечебни ползи, маслото от шипка също така е заредено с подхранващи кожата есенциални мастни киселини и феноли, за които е доказано, че имат антивирусни, антибактериални и противогъбични свойства. Маслото от шипка често се използва и като балансиращо, особено що се касае до употребата на някои етерични масла, които могат да бъдат твърде интензивни при директно нанасяне.

Фантастичните качества на този магически екстракт се изразяват в следните направления, що се касае до грижата за кожата:

Против стареене

Маслото от шипка е богато на витамин А, който помага в борбата срещу възрастовите петна и бръчките, и това го прави отличен избор в борбата със стареенето. Наред с тези си качества, екстрактът изобилства от молекули, които са достатъчно малки, за да проникнат в дълбоките слоеве на кожата, подобрявайки по този начин нивата на влага и колаген.  

Овлажняване

Овлажняването на кожата помага за задържане на естествената хидратация. Проведено през 2015 г. изследване с прах от шипка е доказало безспорните качества на съставките, включително и способността им да поддържат кожата овлажнена. Учените стигат до заключение, че използващите праха получават забележими подобрения в общия вид и значително увеличаване на нивата на влага. Впоследствие е установено, че маслото съдържа 80 % мастни киселини (омега 6 и омега 9), като прилагането на няколко капки от продукта сутрин и вечер помага при дехидратирана и лющеща се кожа.  

Срещу замърсители

Извлечено от семената на дива роза, маслото от шипка е изпълнено с антиоксиданти, които помагат за подсилване на защитната бариера на кожата. Това допълнително ниво на защита е от решаващо значение, когато става въпрос за предпазване на кожата от замърсителите, с които хората се сблъскват ежедневно – ултравиолетови лъчи, цигарен дим, автомобилни газове и др.  

Лечение на белези

Мастните киселини и витамин А в маслото от шипка не само овлажняват кожата, но също така насърчават регенерацията на клетките. Това на практика означава, че маслото от шипка подобрява текстурата и намалява белезите от акне.

Срещу увреждания от слънцето

Ултравиолетовите лъчи имат основна роля за преждевременното стареене, тъй като пречат на способността на организма да произвежда колаген. Маслото от шипка съдържа антиоксиданти като витамини А, С и Е, които доказано се борят с видимите увреждания от слънцето и по този начин предотвратяват преждевременното образуване на бръчки и фини линии. Имайки това предвид, шипковото масло може да се използва, за намали отрицателните ефекти, причинени от слънчевите лъчи, но не трябва да се използва вместо слънцезащитен крем.

Срещу хиперпигментация

Маслото от шипка е богато на витамин А, който се състои от няколко хранителни съединения, включително ретиноиди. Ретиноидите, от своя страна, са известни със способността си да намаляват хиперпигментацията и други видими признаци на стареене. Маслото от шипка съдържа също ликопен и бета каротин, за които се твърди, че имат свойства за изсветляване на кожата