Д-р Манджукова

Фантастичните свойства на маслото от жожоба

Естествените масла, извличани от цветовете, кората, стъблото, листата, корените и понякога плодовете на растенията,  имат своята вековна история в продуктите за рутинна грижа за кожата. Те отдавна са верен спътник на потребителите, отдадени на поддържане на външния си вид, като им осигуряват различни възможности – за почистване, защита и овлажняване. С развиването на съвременната козметична и уелнес индустрия популярността на тези невероятни съставки започнаха да се възраждат, тъй като за хората основният стремеж е насочен към намирането на достъпни и ефективни продукти с чист състав и регулиран произход.

Включването на натурални масла в грижата за кожата изисква познаване на основните им свойства. Това би насочило в правилна посока желаещите да закупят такъв тип средство, особено когато става дума за подобряване на външния вид и запазване здравето на кожата.

Благодарение на съдържащите се в тях природни компоненти, маслата съчетават в себе си разнообразие от ползи за кожата, които дават „отговор“ на различни проблеми – сухота, раздразнение, подпухналост, фини линии и бръчки. Един добър пример, когато става дума за съвкупност от фантастични свойства, е маслото от жожоба.

Този дар от природата има своята богата история що се касае до грижата за кожата и е бил използван от индианците за лечение на рани. Маслото от жожоба се извлича от семената на вечнозелен храст, известен с наименованието Simmondsia chinensis и виреещ в южна Аризона, южна Калифорния и северозападно Мексико. Извлеченият от семената продукт има ненатрапчива орехова миризма, но след рафинирането за употреба в продукти за кожата губи този аромат.

Маслото от жожоба е близко по състав до себума – секретът, отделян от мастните жлези – и тези качества му помагат за поддържане на овлажняването и същевременно за защита от външни влияния. Тъй като неговите елементи най-силно наподобяват мастния секрет при хората, маслото от жожоба може да играе и ролята на естествен заместител. Когато тялото не е в състояние да произведе достатъчно себум, за да се предпази от агресорите в околната среда, извлекът от растението е идеалното решение, което може да се използва в редовната грижа за кожата.

Един от най-големите позитиви на чистото натурално масло е, че то прониква дълбоко в кожата и осигурява така необходимата хидратация. В състава си то съдържа много незаменими мастни киселини, мощни антиоксиданти и витамини. Естествено богато е на витамини А, Д и Е и съдейства за регенериране на кожните клетки. Наред с това съдържа мастни киселини Омега 6 и 9, както и докозанол, които са антивирусни агенти и работят за възстановяване на увредените кожни клетки. Изпълнено е с антиоксиданти, които се борят с преждевременното стареене и помага за освежаване на сухата и проблематична кожа, като ѝ позволява да се регенерира и подмладява. Благодарение на своите неизчерпаеми качества, тази чудодейна съставка помага за:

1. Задържане влагата

Маслото от жожоба съдейства за дълбоко хидратиране, но заедно с това помага и за задържането на влага в кожата. Продуктът съдейства за нужното овлажняване без да запушва порите, като увеличава значително възможностите за постигане на здрав и блестящ външен вид. Освен това предотвратява натрупването на бактерии в порите на лицето, които са склонни да причиняват черни точки и акне.

2. Постигане на меки устни

Тъй като обвивката на устните е три пъти по-чувствителна от тази на другите места по тялото и лицето, тя се нуждае от още повече любов и грижа.

Маслото от жожоба съдържа основни витамини В, Е и ключови минерали като цинк и мед, които са в основата за подсилването на кожата на устните и я правят мека и гладка. 

3. Намаляване на бръчките

Основните витамини, присъстващи в маслото от жожоба, помагат значително за намаляване на бръчките и видимите ефекти от стареенето. Тъй като маслото не съдържа вредни химикали, може да се използва като част от ежедневната рутинна грижа.

4. Защита на тялото от слънчеви лъчи

Вредните ултравиолетови (UV) лъчи на слънцето могат да причинят различни проблеми на човешката кожа. Маслото от жожоба, нанесено върху цялото тяло, го прави добра естествена алтернатива на някои тежки и предразполагащи към акне слънцезащитни кремове.

5. Лечение на изгаряния

Маслото успокоява рани по кожата, причинени от изгаряния, тъй като навлиза по-дълбоко в тъканите. Именно заради това то е полезно в случаите на слънчево изгаряне, като успокоява зачервената и раздразнена кожа. Със своите естествени лечебни свойства жожобата е полезна за намаляване на възпаленията, които се появяват върху лицето след бръснене.  

6. Постигане на блестяща коса

Маслото от жожоба помага за укрепване на космените фоликули на скалпа, което води до по-силна и здрава коса. Наличието на витамин Е и В заздравява косъма, прави косата по-блестяща, добавяйки обем и плътност. Масажите на главата с масло от жожоба помагат и за премахване сухотата на скалпа, като по този начин намалява възможността от появяване на пърхот и сърбеж.

7. Почистване на грим

В допълнение към всичките си невероятни всестранни приложения, маслото от жожоба може да се използва като ефективно и естествено средство за почистване на грим. Няколко капки върху памук или тампон за почистване вършат идеална работа за премахване на основата, както и на сенките върху очите. Ефектът му се подсилва, ако се използва съвместно с розова, лавандулова или друга флорална вода.