Д-р Манджукова

Фантастичните свойства на етеричните масла

Широко известен факт е, че грижата за кожата започва с познаване на типа кожа и състоянието ѝ. За да бъдат ефективни терапиите и използваните продукти, те трябва правилно да адресират вида кожа и нейните нужди. Това правило важи с пълна сила за натуралните съставки така, както и за всички продукти от козметичната индустрия.

Типовете кожа основно се разделят на няколко вида – суха, мазна, комбинирана, чувствителна, нормална. Фокусът тук ще бъде поставен върху етеричните масла и употребата им при различните видове кожа. Етеричното масло е екстракт от част на растение и се извлича чрез дестилация или студено пресоване. Продуктът е изключително концентриран, поради което не се използва в чист вид, а се  разтваря – най-често в базово масло, восък или олио, за да не се предизвика реакция или възпаление. Най-често срещаните базови масла – кокосово, бадемово, какаово, жожоба, авокадо, арганово – заради своята структурата проникват много лесно в кожата и ѝ помагат да усвои веществата в етеричното масло. Важно е да се отбележи, като основно правило при грижата за кожата на лицето, че оптималната концентрация на етерично масло под 1% от общия състав на продукта. Все пак, преди предприемането на стъпка към използването им използването, е препоръчително да се проведе консултация с експерт дерматолог, който може да определи точната комбинация и правилното съотношение между базовото и етеричното масло.

Етеричните масла имат редица важни и полезни свойства, които могат да бъдат използвани в грижата за кожата. Те успешно хидратират, омекотяват, стимулират образуването на нови клетки, имат антибактериално, противогъбично и успокояващо действие, задържат влагата, регулират кръвообращението и изобщо спомагат за постигането на един по-млад и сияен външен вид. Но както всяко едно средство, което има отношение към грижата за лицето и тялото, така и етеричните масла следва да отговарят на нуждите на съответния тип кожа. Ето защо е необходимо да се знае кои активни елементи са подходящи за използване в съответствие с необходимостите на организма.

Суха кожа – по-голямата част от етеричните масла са подходящи за суха кожа, защото грижата за нея започва и завършва с овлажняване и задържане на влагата. Естественият резултат е намаляване на бръчките и забавяне процеса на стареене. Някои масла съдържат олеинова киселина, която осигурява повече влага, подобряват здравето на кожата и има анти-ейдж ефект. Премахване на усещането за сухота, дехидратиране и чувствителност се постига с лавандула, лайка, роза, сандалово дърво, пачули.

Мазна кожа – важно е да се уточни, че правилната концентрация и употреба на етеричните масла не причинява акне. При мазна кожа разнообразието от етерични масла не е толкова голямо – подходящи са само съдържащите линолова киселина, която успешно хидратира и не оставя мазен слой върху кожата. Този тип масла свиват порите, стягат кожата и регулират баланса на отделяния себум. Впечатляващи резултати могат да бъдат постигнати с гроздови семки, шипка, вечерна иглика, грейпфрут, кипарис, здравец, лавандула, иланг-иланг, лимон, розмарин.

Чувствителна кожа – при този тип кожа изборът на подходящи етерични масла може да затрудни потребителите и за това е добре да се потърси съветът на специалист. Определено съществуват видове масла, които могат да предизвикат зачервявания и възпаления, в това число влизат главно цитрусовите, поради високата си фото токсичност, и някои затоплящи етерични масла. При условие, че е направен предварителен тест за употреба върху дланта, в тази група могат да бъдат поставени лайка, роза, лавандула, сандалово дърво, индрише.

Етеричните масла могат да бъдат мощен съюзник в стремежа към млада, стегната и сияйна кожа. За да имат ефект, обаче, към тях трябва да се подходи с определена доза внимание, да се направи правилният избор при закупуването им, след което да се спазват основни правила при използването им, най-вече да се следват препоръките на дерматолозите. Не на последно място, е необходимо да се избират масла на доказани марки, които не будят съмнение за произхода и състава си, тъй като на пазара се предлагат разредени с органичен алкохол или синтетични добавки средства.