Д-р Манджукова

Фантастичните свойства на глухарчето в борбата срещу стареенето

Полските цветя отдавна имат своето място не само във вазата, създавайки усещане за уют и красота, но те са и неизменен спътник в медицината – помощник за разрешаването на различни състояния – проблеми със стомашно- чревния тракт, сърдечно-съдовата система, черния дроб, бъбреците и имунната система. Още от древни времена полските цветя имат своето приложение и в грижата за кожата, а през последния век намират логично продължение в иновативни козметични формули. От хидратация на суха кожа, през защита от ултравиолетови лъчи, до подмладяване и намаляване на бръчките – полските цветя и билки играят съществена роля във всяка част на рутинната грижа.

Значим представител на този вид растения, който намира място в челните редици, когато става дума за поддържане на външната красота, е глухарчето. Можем да го срещнем на поляната в квартала или при разходка в планината, като то винаги напомня за края на зимата и пристигането на пролетта.

Глухарчетата обаче са нещо повече от красиви цветя. Те съдържат лечебни свойства, които имат ползи за кожата, косата и тялото. Биоактивните съединения в тях съдействат в борбата с възпалението и дори с рака. Те също се грижат за понижаване нивата на кръвната захар, а съдържанието на калций и витамин К укрепва костите. Не на последно място наличието на желязо в глухарчето може да помогне за предотвратяване на анемия.

Всяка част от растението може да се използва по много различни начини за  красив и неустоим облик. Богато на антиоксиданти, глухарчето забавя естествените процеси на стареене. Екстрактът от цветето помага за подхранването на кожата, като намалява фините линии и бръчки и тонизира небалансираната кожа. Растението съдържа детоксикиращи свойства, които освобождават кожата от замърсявания, които запушват порите и причиняват акне, както и витамин С, за да ускори естествения лечебен процес на организма и да намали появата на белези и възпаления на кожата.

Въпреки че често са пренебрегвани заради по-нови и екзотични билки, глухарчетата определено имат своето място на шкафчето с козметични продукти. Ето защо:

Ефективни в борбрата срещу стареенето

Това често срещано цвете изобилства от полезните витамини А, Ц и Е. Те са изключително полезни, когато се използват локално и е доказано, че предотвратяват ранната поява на признаците на стареене. Използвани като мощни антиоксиданти, витамините, съдържащи се в глухарчето, предпазват кожата от увреждания, предизвиквани от свободните радикали. Освен това те насърчават:

  • Производството на здрави кожни клетки;
  • Образуването на колаген и еластин;
  • Изравняването тена на кожата;
  • Стимулирането на кръвообращението;

Предпазват кожата от фотостареене и ултравиолетови увреждания

Твърде честото и постоянно излагане на слънце може да доведе до болезнени изгаряния и увреждане на кожата. Изследванията показват, че както листата, така и цветята на глухарчето имат значителен защитен ефект върху кожата срещу UVB лъчението.

Глухарчето инхибира окисляването на кожните клетки, когато те са изложени на UV лъчи. То също стимулира антиоксидантната регенерация в кожата, като допълнително действа като защита срещу слънчевата светлина. Най-просто казано, то предпазва кожата от факторите на стареене при излагане на слънце.

Противовъзпалително средство

Глухарчетата помагат за намаляване на възпалението и раздразнението на кожата, така че са идеално средство за чувствителни или проблемни типове кожа. Те имат дългогодишна история в народната медицина като успокояваща съставка за лечение на екзема, псориазис, акне и кожни обриви.

Също така, латексният сок, който излиза от цветното стъбло, се използва за лечение на брадавици, старчески петна и малки кожни възпаления като ухапвания от насекоми.

Специалистите обръщат внимание, че някои хора са чувствителни към този сок и това може да причини контактен дерматит.

Насърчават производството на колаген

Колагенът е протеинът, който придава на кожата сила и еластичност. Производството на колаген естествено отслабва с напредването на възрастта, поради което кожата започва да се отпуска.

Когато се използва локално, глухарчето стимулира производството на протеина, който придава по-плътен и гладък вид на кожата.  

Не винаги купуването на скъпоструващи средства за рутинна грижа предполага постигането на оптимални резултати. Използването на естествени дарове от природата, каквито са глухарчетата, е поредното доказателство, че понякога отговорът на дългото търсене се намира на няколко педи пред очите.