Епохата, в която се отдава значение на външния вид, стилната прическа и модните тенденции, все по-често хората търсят пътя към гладкото и безупречно лице, което грее и блести от здраве. Но както винаги основният проблем е как да се постигне, особено в днешният стресиращ свят, в който всеки човек остава все по-често залепен за екрана на закрито или е изложен на замърсители и увреждащи ултравиолетови лъчи на открито. И каквито нови и супериновативни формули да бъдат замесени в рутинната грижа, то сякаш липсва истински важният елемент.
Точно тук се включват научните изследвания, които са в помощ на отдаващите значение на своя външен вид. Именно те разкриват една от тайните за чисто лице и блестяща кожа – и както може да се предложи, тя е пред очите на всеки един човек, стига той да има желанието и знанието да я забележи. Дали в градината, на пазара и дори в кухнята, съществува една съставка, на която може би не се обръща достатъчно внимание, въпреки че редовно се добавя към салатите и супите. Говорим за червено цвекло!
Цвеклото (Beta vulgaris) известно още като червено цвекло, трапезно цвекло, градинско цвекло или просто цвекло е кореноплоден зеленчук, който е изпълнен с основни хранителни вещества – фибри, фолат (витамин В9), манган, калий, желязо и витамин Ц. Праисторическият кореноплоден зеленчук произхожда от бреговете на Северна Африка, Европа и Азия. Но храната стана популярна в световен мащаб, благодарение на сладкия си вкус и мощните ползи за здравето.
Историческите извори сочат, че червената част от растението цвекло, се е консумирала от времето на древен Рим – и то с добра причина – в продължение на столетия цвеклото добива култов статус и в наши дни смело може да бъде наречено най-здравословният зеленчук, който крие в себе си тайни за здраве и красота.
Със своят неизчерпаем запас от мощни съставки то спомага за намаляване на високото кръвно налягане, сърдечни проблеми и сърдечна недостатъчност, унищожава раковите клетки, както и със симптомите на дългосрочни заболявания като диабет и деменция. Освен общите ползи за здравето, сокът или салатата от цвекло се препоръчва заради детоксикиращите свойства, които помагат не само за изхвърлянето на токсините, но също така и за пречистването на кръвта.
Червеното цвекло е богато на желязо, антиоксиданти като витамин А и Ц, калий, магнезий и фибри, които пряко влияят на процеса на храносмилане и допълнително – върху здравето на кожата. Желязото в него, когато се консумира под формата на сок/смути, помага за съживяването на увредените клетки отвътре, като по този начин спомага за постигане на гладка и сияйна кожа. Цвеклото съдържа беталаини, които намаляват оксидативния стрес и предотвратяват увреждането на ДНК, като по този начин подобряват здравето на всяка клетка.
С тези неизчерпаеми свойства този фантастичен зеленчук благоприятства здравето на кожата и я дарява със следните ползи:
Предпазва от образуване и задълбочаване на бръчки и фини линии
Цвеклото помага за запазване на красивия, стегнат и младежки вид, за който всеки мечтае. Цвеклото спомага здравето на кожата, защото е богата на фибри храна, която съдържа витамин Ц и аминокиселина (бетаин). Те са компоненти с антиоксидантни, които предотвратяват ранните признаци на стареене и образуването на бръчки. Освен това този чуден зеленчук е изпълнен с ликопен и сквален, които повишават еластичността на кожата и предотвратяват отпускането ѝ. Чаша сок от цвекло дарява кожата с необходимата ѝ храна като същевременно намалява риска от възпаление.
Кара кожата да сияе
Сокът от червено цвекло е чудесно средство за детоксикация. Ако се консумира всеки ден, той изчиства тялото отвътре и изхвърля всички токсини, като едновременно с това дарява със здрава и блестяща кожа. Локалното приложение на сок от червено цвекло върху кожата също така ексфолира и изхвърля мъртвите кожни клетки, за да разкрие блестящата и чиста кожа отдолу.
Съюзник в борбата срещу акнето
Цвеклото е благословия за кожата, тъй като е богато на желязо , витамин Ц и минерали. Мазната кожа е първопричина за акне, тъмни петна и пъпки, а прилагането на червено цвекло може да премахне излишното омазняване от порите и да предпази кожата от развиване на акне. Неговите антимикробни и антисептични свойства успокояват кожата, предотвратяват възпалението и образуването на нови пъпки.
Изсветлява тъмните кръгове
Цвеклото е богато на антиоксиданти, за които е известно, че съживяват зоната под очите и намаляват тъмните кръгове. Препоръчително е да се добавят няколко капки бадемово масло към сока от цвекло и да се масажира зоната под очите за няколко минути. Изплаква се с хладка вода.
Хидратира сухата кожа
Цвеклото е една прекрасна възможност за хидратиране на сухата кожа, която причинява сърбеж и зачервяване. То е източник на витамини, минерали и антиоксиданти, които подобряват кръвообращението, а в следствие на това кожата се успокоява и се усеща хидратирана и мека.
Озарява устните
Ползите от цвеклото за кожата също включват изсветляване на потъмнелите устни. Този дар от природата е чудесен начин за изравняване на тона на пигментираните устни. Съдържанието на витамин Ц помага за намаляване образуването на меланин, което може да се отрази добре на тъмните и пигментирани устни. Съществена разлика в цвета може да се забележи едва след няколко денонощия при нанасянето на капчици от сока върху устните, вечер преди лягане.
В индийските домакинства цвеклото е известно още като „Чукандар“. Този обикновено изглеждащ зеленчук съдържа в себе си изключителни ползи за цялостното здраве на организма. Той е универсална храна, която има огромно значение за вида на кожата.
Хранителната стойност на цвеклото е ценена от специалистите. Именно поради тази причина те съветват да бъде включван в хранителния режим – да се консумира сурово, на салата или да се пие сокът му.