Д-р Манджукова

Фактори, провокиращи образуването на акне през лятото

Когато стане дума за лятото, първите асоциации, които правим са сладолед, барбекю и дълги слънчеви дни, прекарани на открито с приятели. Нямаме търпение времето да се затопли и да организираме традиционното парти край басейна, а защо не и на мекия пясък край морето. Освен, че лятото е синоним на безвремие и безброй сладки спомени, то често е свързвано и с не приятните топлина, влажност, изпотяване и кожни проблеми. Тъй като хората са склонни да прекарват голяма част от времето си навън, те често  излагат голяма част кожата си незащитена и под влиянието на външни агресори като слънчеви лъчи, високи температури и хлор. Точно заради това, не бива да сме учудени, че в летните горещини започват да се появяват така неприятните пъпки.

И въпреки отделянето на внимание за външния вид, преминаването към летен режим в грижата за кожата и всички иновативни супер марки, които използваме за почистване и овлажняване, ето че акнето отново се появява върху нашето лице. Най-добрият съвет е да запазим хладнокръвие и преди да изберем подход за лечение, нека разберем кои са отключващите фактори за появяването му.

1. Слънцезащитен продукт

Слънцезащитният препарат заема първото място, когато става дума за задължителни артикули, които трябва да присъстват в нашата чанта за навън. Въпреки това, за много хора редовното използване на водоустойчив слънцезащитен крем може да причини проблеми, защото за да бъде предотвратено отмиването му с вода, в него са включени съставки на маслена основа, които потенциално могат да запълнят порите и да ги запушат. В последствие зоните с поставена слънцезащита може да се превърнат в идеална среда за размножаване на бактериите C. Acnes, а резултатът – образуване на пъпки с бял връх и черни точки.  

Специалистите съветват да се търсят утвърдени некомедогенни защитни продукти за предпазване от парещите слънчеви лъчи. В летните дни е подходящо лицето да се почиства два пъти дневно с пенлив почистващ препарат.

2. Изпотяване и определени елементи от облеклото

Изпотяването допринася за запушването на порите, а в допълнение за образуването на акне могат да допринесат изкуствените и плътно прилепналите към тялото материи.  

Препоръчително е да се избягва носенето на тесни дрехи и недишащи материи за дълги периоди от време. А за онези, които предпочитат да носят шапки, ленти за глава или бандана е добре да ги държат по-назад в линията на косата – не директно през челото.

След прибиране обратно е препоръчително лицето да се почисти възможно по-скоро.  Разумно е да се използват неизсушаващи почистващи препарати без сулфати, каквито са алфа-хидрокси и бета-хидрокси киселините.

3. Топлина

Колкото и невероятно да звучи, топлината също може да допринесе за лятното акне. Когато навън е горещо, организмът произвежда завишени количества себум, който в комбинация със замърсяванията по лицето и запушените пори може да причини акне.

Отново, очевидното решение е да се разхладим, но ако това не е възможно заради определени обстоятелства, тогава е разумно да имаме под ръка продукти, които премахват излишната мазнина, без да изсушават излишно кожата. Все пак, ако тялото е прегряло и търсим начин да го охладим по-бързо, съществуват няколко възможности – използване на студен компрес или пък торба със замразени зеленчуци, които можем да намерим във фризера.

4. Хлор и солена вода

Високите температури и парещото слънце са предразполагащи да търсим разхлаждането на басейните и морските плажове. По този начин ние редовно излагаме кожата си на хлор и солена вода, които имат високо pH и могат да поставят кожата ни в алкално състояние, причинявайки сухота. Въпреки че това може да е от полза в някои случаи, прекомерното изсушаване и дехидратиране може да има обратен ефект и да причини още по-силен обрив.

Когато започнем да усещаме външната си обвивка прекалено суха и дехидратирана, трябва да знаем, че върху нейната повърхност са се натрупали голям брой мъртви клетки. Ако това наслояване не се отстрани чрез ексфолиране, то може да причини задръствания в порите и оттам да предизвика акне.  

Трябва да се уверим, че след поредното излизане от водата, имаме до нас нежен почистващ препарат без сулфати. След като почистим можем да продължим с овлажнител, специално формулиран за нашия тип кожа, който ще поддържа баланса на хидратацията и няма да остави обвивката ни уморена и изгубила своя блясък.

5. Млечни продукти

Независимо дали става въпрос за сладолед или ордьоври със сирене, ние сме склонни да консумираме повече млечни продукти през лятото. Включването им във всекидневния хранителен режим и приемът на големи количества обаче може да бъде вреден, тъй като те могат да създадат проблеми и да причинят кистозни обриви.

Доказано е, че консумацията на млечни продукти може да повлияе на  ендогенните хормони и да предизвика завишено производството на мазнини в кожата. Поради тази причина дерматолозите препоръчват да бъдат изключени от диетата за две до три седмици, като по този начин ще се провери дали те наистина влияят върху образуването на кистозни лезии. В случай, че пъпките изчезнат, то ще бъде подходящо да се сведе до минимум консумирането на млечни изделия.

6. Пътуване

Не само хлорът и солената вода могат да дехидратират кожата и да причинят образуване на пъпки. Същото важи и за пътуването със самолет. Въздухът в кабината на самолета е сух и той има способността да изтегля влагата от всяко едно кътче на затвореното пространство, включително кожата. Когато тя се дехидратира, върху повърхността ѝ се натрупват мъртви клетки, които ако не бъдат отстранени, ще предизвикат свръхразпространение на бактерията, причиняваща акне.

Въпреки, че пътуването със самолет осигурява комфорт за преодоляване на дълги разстояния, то носи със себе си всички тези неприятни последици за нашата кожа. Експертите предупреждават, че все пак трябва да имаме едно наум и при придвижването с други превозни средства. Без значение как пътуваме, преминаването през различен климат и излагането на кожата ни на различни агресори от околната среда може да причини проблеми.

Най-добрият ни залог се нарича изграждане на ефективна рутинна грижа за кожата при пътуване. Разумно е да се придържаме към основите на  режима за красота – почистващо средство, дневен овлажнител със слънцезащита и нощен овлажнител.

Увеличаването на производството на мазнини и изпотяването през летните дни може да причини запушвания на порите, които трябва да бъдат третирани по различен начин в сравнение със студените и сухи месеци. Акнето и обривите не прави разлика по възраст, раса или пол и консултацията със сертифициран дерматолог може да гарантира, че сме на правилния път при лечението на този кожен проблем.