Д-р Манджукова

Урея за преодоляване симптомите на сухата кожа

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло. Както знаем вече, основната ѝ функция е защитата на тялото от зловредно влияние на външния свят и от проникване на болестотворни микроорганизми. Тя разполага със собствен механизъм за регулиране на нивата на хидратация смес от водоразтворими съединения, разположени в роговия слой, които са известни в науката като естествен хидратиращ фактор. Точно в този пласт на кожата, за поддържане на естествения хидратиращ фактор и необходимите нива на хидратация, свободно взаимодействат аминокиселини, пиролидон карбоксилна киселина, урея, лактати, пептиди, минерали, захари. Наличието на тези компоненти и тяхното безупречно действие осигуряват здрав, блестящ и гладък вид на кожата.

С напредването на възрастта или под влияние на различни външни и вътрешни фактори – ултравиолетови лъчи, замърсен въздух, цигарен дим, стрес и др. – синхронът на тези важни елементи намалява, влажността в кожата се изчерпва по-бързо от обикновено. Тези процеси, съвсем естествено, водят до загуба на еластичност, увисване и повяхване, а в случаи на изключително суха кожа – до напукване, което пък е отворена врата за вредни организми (бактерии, гъбички, вируси) и съответно снижава защитната функция. Доказано е, че възпалителните процеси и дехидратацията са в основата на преждевременно стареене, образуването на фини линии и бръчки.

Уреята, като част от естествения хидратиращ фактор, може да бъде използвана за облекчаване и преодоляване на симптомите на суха кожа, като се мобилизира основното ѝ свойство, тъй като тя е хюмектант – да привлича и задържа вода. На молекулярно ниво тя модифицира структурата на амино веригите и полипептидите в кожата, което е от съществено значение за хидратацията на тъканите. Съществува пряка връзка между нивата на влага в кожата и нивата на аминокиселините – колкото по-голямо е количеството на аминокиселините, толкова по-високи са нивата на влага в слоевете на обвивката.

Освен това уреята има и друго изключително значимо свойство –кератолитичност. При по-висока концентрация на веществото, кожата има способността да почиства мъртвите кожни клетки – кератолити и да ускорява клетъчния оборот. Това от своя страна води до гладък, озарен и свеж външен вид.

Установено е, че уреята има още една супер сила – улеснява проникването в кожата на медикаменти като кортикостероиди и противогъбични препарати и подпомага оздравителния процес.

И това не е всичко – уреята намира широко приложение в продуктите за грижа за краката – редовното прилагане на продукти с този елемент овлажнява, изглажда грубата кожа и предотвратява появата на мазоли. Това ѝ фантастично качество я превръща в идеално средство за страдащи от диабет, които е необходимо да поддържат непрекъснато високи нива на хидратация, за да редуцират риска от напукване, обриви и инфекции.

И тъй като досега във фокуса беше само сухата кожа, редно е да се напомни, че хората с омазнена кожа също трябва да хидратират. В подобни случаи уреята би могла да бъде от съществено значение и помощ, тъй като е в състояние да проникне през слоя излишен себум и да осигури необходимата влага.

Въпреки че се съдържа в горния слой на кожата, козметичната индустрия добива урея по синтетичен път. В последствие, големите компании я влагат като съставка в многообразие от продукти, с които се осигурява също и помощ при състояния като атопичен дерматит, екзема, псориазис, напукани пети и проблеми с ноктите. За щастие, използваната в козметиката урея се създава от синтетични продукти в лаборатория и няма животински произход.

В средствата за красота могат да бъдат забелязани три вида урея – хидроксиетил урея – мощен хюмектант, който активно се използва и се приема за безопасна съставка; диазолидил урея и имидазолидинил урея са антимикробни консерванти, които се използват, за да се намали възможността от проникването на бактерии, мухъл и други зловредни микроорганизми в козметичните продукти.

Препаратите с урея се предлагат в няколко форми, които включват крем, лосион, шампоан, гел и средства за почистване на тялото под душ или във вана. Силата на препаратите варира от 3-40%, като избраната форма и сила зависят от състоянието и тежестта, което се лекува.