Д-р Манджукова

Уникалната съставка за сияйна и млада кожа

Както всеки от нас знае – изобилието от плодове в хранителния режим означава здравословен начин на живот. И в това няма никакво съмнение. Комбинацията от полезни вещества, които съдържат тези чудни дарове от природата, не само укрепва вътрешния баланс на организма, но и дарява с многобройни ползи най-големият човешки орган – кожата.

Точно за това през последните години, когато индустрията поставя акцент върху натуралните продукти за поддържане на външния вид, в челните редици на редица известни марки могат да бъдат забелязани продукти, съдържащи горски плодове като малина, къпина, боровинка, акай бери, годжи бери. Общото между всички тези прекрасни плодове е богатият им състав на мощни антиоксидантни съединения, известни като феноли. Тяхната работа е да помогнат на растенията да издържат на капризите на околната среда и стресовите фактори в природата и точно тези техни качества са в основата на предпазването на човешката кожа от вредното въздействие на свободните радикали.

Към златния отбор на „беритата“ може да бъде прибавен още един основен играч, който носи наименованието берберис. Известен още с латинското Berberis vulgaris, берберисът е храст, срещан в Европа, Азия, Близкия Изток и Северна Африка, като същевременно е пренесен и в много региони на Северна Америка. Плодовете на растението са с червен цвят и много остър вкус, но въпреки това са годни за консумация и предоставят богатство на витамин Ц. Традиционното им използване е за приготвяне на конфитюри и желета, но в основата си, още от древни времена, те имат своето приложение в народната медицина. Билката има пребогата история като народно лекарство за храносмилателни разстройства, включително диспепсия, киселини и загуба на апетит. Поглеждайки назад във времето свойствата на бербериса са били ползвани и при проблеми с черния дроб и жлъчния мехур.

Редица изследвания показват, че активните съставки на растението са изохинолиновите алкалоиди, особено берберинът, който се намира в корена, коренището и кората на стъблото на растението. Лабораторни проучвания още от края на миналия век показват, че берберинът има антиконвулсивно, антимикробно, противовъзпалително, хипотензивно и седативно действие. Доказано е също, че алкалоидът има положително въздействие върху имунната система, което го прави полезен при широк спектър от инфекции и заболявания.

Именно заради изброените супер съставки, продуктите съдържащи берберис много бързо заемат заслужено място сред първенците, играещи роля за поддържане на кожата здрава и сияйна.

По отношение на здравето на кожата, Berberis vulgaris се счита за идеално средство, заради способността му да намалява производството на кожни липиди (себум). Акнето е често срещано състояние на кожата, което засяга много хора и един основен принос може да бъде свръхпроизводството на себум. Използването на перорален екстракт от берберис, както и на козметични продукти за локално приложение може да доведе до положителни резултати за кратко време. Основният компонент берберин, не само почиства кожата, но спомага и за отпушването на порите и намаляване на омазняването.

Наред с това, както вече бе споменато, берберисът е източник на витамин Ц, който притежава качества за защита от екологичните стресови фактори. Многократната употреба на козметични средства, съдържащи извлек от растението, може да помогне за стягане на кожата и подобряване външния вид на бръчки и фини линии.

Потребителите не бива да се колебаят, когато са поставени пред дилемата дали да заложат на естествен подхранващ продукт, съдържащ някоя от изброените съставки. Това със сигурност ще гарантира цялостно подхранване на защитната бариера и ще увеличи шансовете за по-приятен и младежки външен изглед.