Д-р Манджукова

Универсалните лечебни свойства на Алое вера

След продължителното лято, изпълнено със спонтанни събирания през уикенда, планувана почивка на морския бряг и импровизирани излети в планината, организмът се чувства отпочинал и презареден, в готовност да посрещне новите предизвикателства на работното място. Ваканционното летуване преизпълва с щастие, оставя всекидневните грижи на заден план и изцяло действа в полза на психологичното здраве. Но понякога, покрай  отхвърлянето на стреса, се пренебрегват и всекидневните грижи, полагани за външния вид. В това число и грижата за кожата, а както знаем през летните слънчеви дни, ултравиолетовите лъчи не са благосклонни към нея. Продължителното излагане на слънце допринася за преждевременното стареене, появата на неравномерно пигментиране а в най-лошите случаи и дори рак на кожата.

Благодарение на научните изследвания, през последните десетилетия, бяха (пре)открити и се наложиха в козметичната индустрия редица съставки, които помагат активно в борбата срещу пораженията от слънцето. Една от най-мощните и познати по цял свят със своите лечебни свойства е алое вера.

Алое вера е тропично растение, чиито дълги меки листа са пълни с охлаждащ гел, наричан още Алое Барбаденс. Свойствата на извличаната от листата на растението течност предлагат голямо разнообразие от лечебни и козметични ползи и намират широко приложение в продукти за всекидневни грижи за кожата. Алое вера действа основно като:

  • естествен овлажнител
  • средство за успокояване на възпаления и слънчеви изгаряния
  • съставка за намаляване на фини линии и бръчки
  • продукт за лечение на акне
  • средство за намаляване на целулит и стрии

За достигането на максимални резултати следва да се закупуват само висококачествени изделия, изработени от 100 % чисто алое вера. Напълно подходящ след изтощителните летни горещини, гелът от листата на това вълшебно растение съдействат за правилното

овлажняване и подхранване на кожата.

Когато навън е изключително горещо и влажно, последното нещо от което се нуждае кожата, е прекалено мазен овлажнител. Гелът от алое вера действа като лек овлажнител, който подхранва кожата и я поддържа хидратирана. Освен това, малките му молекули се абсорбират бързо от кожата и са достатъчно мощни, за да я лишат от дразнещата сухота.

Не бива да се забравя, че само няколко минути на слънце могат да нанесат невъобразими увреждания на неприкритите места на кожата. Един от най-силните и подходящи продукти за

облекчаване пораженията от слънцето

е гелът от алое вера. За щастие, неговите противовъзпалителни свойства успокояват създадения от вредните ултравиолетови лъчи дискомфорт, като в допълнение към това предотвратяват обелването на кожата.

И не на последно място, знойните летни дни отправят

предизвикателство към косата,

която има нужда от не по-малко внимание и грижа. Точно както и кожата, тя губи целия си блясък от продължително стоене под слънцето. Един чудесен начин за съживяването ѝ е използването на гел от алое вера (поне веднъж седмично), който ще насърчи нейния растеж, ще заздрави косъма и ще поддържа скалпа чист.   

Въпреки че вниманието, което се отделя за външния вид, е от съществено значение през всеки сезон в годината, то става особено наложително през лятото, когато кожата е предразположена към увреждания от слънчевата светлина.  Ето няколко съвета как трябва да се полагат грижи за кожата в края на летния сезон, когато мнозина ще се възползват от последните слънчеви уикенди:

  • Ексфолиране на кожата сутрин, преди нанасяне на ежедневния овлажнител за максимална хидратация
  • Използване на слънцезащитен крем на течна основа със силен защитен фактор
  • Приемане на големи количества вода за поддържане естествената хидратация на организма и кожата
  • Избягване на пряко излагане на слънце през най-горещата част от деня
  • Нанасяне на овлажняващ крем алое вера след продължителен престой на слънце, който ще успокои топлината и зачервяването.