Д-р Манджукова

Умеем ли да се грижим правилно за кожата през зимата

След горещите летни и хладните есенни дни е време да се подготвим за минусовите температури и сухия въздух, които носи със себе си зимата. Отново трябва да се съобразяваме с пронизващите ветрове, сковаващия студ и мрачното небе и сипещия се  сняг – приятен за обичащите зимните спортове и затрудняващ ни, когато бързаме за работа или важна среща. Освен зимните пуловери и дебелите якета, които ни осигуряват така необходимата защита, на преден план излиза и необходимостта от промяна в ежедневния режим за кожата. И докато жаркото лятно слънце изисква повече почистване на излишната влага, то зимата ни предлага точно обратното – повишена нужда от хидратиране.

Въпреки че външната обвивка на всеки един от нас е различна, студеното време се отразява негативно на всички, без значение от типа и особеностите на кожата. И докато пред капризите на времето сме безсилни, можем да направим така, че кожата ни да остане сияйна и да запазим нейния безупречен вид. За това е необходимо да спазваме, няколко прости правила.

Да поддържаме влагата във въздуха

Тъй като зимата и студът дехидратират кожата прекалено бързо, е от особено значение да поддържаме влагата във въздуха в помещенията на работното място и у дома. Използването на специализирани уреди за осигуряване на необходимите нива на влага в последните години придоби огромна популярност. Те гарантират изцяло позитивно въздействие както върху целия организъм, така и в частност върху кожата – предпазват я от изсушаване и възпаление. В допълнение към това, експертите съдействат да се приемат допълнителни количества вода, които ще осигурят необходимия воден баланс в организма. Освен това, в студените дни, когато прекарваме по-голяма част от деня си вкъщи, няма нищо по-подходящо от прилагането на хидратираща маска. Нейното действие дарява кожата с необходимите хидратиращи съставки, успява да я успокои и да възстанови гладкостта ѝ. 

Да използваме нежни и меки продукти

Продуктите, които използваме за кожата си през лятото и зимата, са различни. В студените дни трябва да наблегнем на по-меките и щадящи средства, които не дразнят кожата и не провокират образуването на възпаления. Важно условие за постигането на отлични резултати е да закупуваме продукти, които не съдържат алкохол. Същевременно съставки като глицерин, хиалуронова киселина, ниацинамид и лайка, са не само препоръчителни, а направо задължителни за използване в студените дни.  

Не забравяме слънцезащитния крем

Хората са склонни да мислят, че зимата е сезон, през който слънцето е далеч, а прикрито зад облаците, то няма как да нанесе вреди. Именно заради това те избягват да прилагат слънцезащитни продукти и често остават изненадани от нови пигментни петна, а в някои случаи – изгаряния. Въпреки, че температурите падат, трябва да знаем, че слънцето е опасно за кожата, особено, когато се отразява в снега. Дори и в мрачен ден, то прониква през облаците и може да причини увреждания Ежедневното използване на слънцезащита, с подходящ висок предпазващ фактор и прилагането на допълнително овлажнител, не само ще изгради бариера срещу ултравиолетовите лъчи, но ще поддържа кожата гладка и ще намали риска от задълбочаване на фините линии и бръчки.

Внимание към новите дрехи и аксесоари

Всеки има любим пуловер, който облича още при първите признаци за настъпващата зима. Някои тъкани обаче имат свойството да дразнят чувствителната кожа. Подходящите материи са памучна или синтетична, като е разумно да се избягва грубата вълна. Същото важи и за любимите ни зимни аксесоари: шалове и шапки. За да не страдаме от раздразнена кожа и скалп, трябва да изберем артикули, изработени от естествени, дишащи материи. Те предотвратяват натрупването на топлина на едно място, което от своя страна намалява дразненето. Подходящо е да се почистват редовно, тъй като замърсяванията по тях от грим и други елементи, могат да предизвикат акне или възпалителни процеси.

Да ексфолираме по-малко

Всички знаем колко е важно ексфолирането на кожата и премахването на натрупаните мъртви клетки и замърсявания. През зимата е важно да се ексфолира, но експертите съветват да намалим броя на тази процедура (например веднъж седмично, а не както обикновено правим – два пъти), тъй като ниските температури правят кожата много по-чувствителна. Важно е да се използват нежни средства за почистване, които не дразнят кожата и не предизвикват допълнителна сухота. И най-важното – не бива да забравяме да нанесем овлажнител веднага след това!

Поддържане на активност и здравословен начин на живот

Всички обичаме в студените зимни дни дивана вкъщи, одеяло, чаша чай и любима книга или филм. Не трябва обаче да оставяме на заден план физическата активност и движението. Кръвта ни има нужда да циркулира, да помага оптималната дейност на организма, а оттам и да поддържа кожата здрава. Дори половин час разходка на ден подобрява циркулацията в тялото и придава на кожата ни желания блясък. Разнообразният хранителен режим, питателната храна, богата на витамини, цинк, желязо, белтъчини, мазнини и минерали осигуряват правилно функциониране на тялото и подхранват кожата с необходимите ѝ вещества.  

Зимата е сезон, който изисква нашето търпение и пълно отдаване, когато става дума за здравето на кожата. Като експерт с дългогодишен опит съветвам потребителите да се възползват от възможностите, които предлага дермато-козметичен център Belle Femmeпроцедури, гарантиращи подхранваща грижа и защита от изсушаващите кожата студове.