Д-р Манджукова

Умеем ли да почистваме кожата си правилно

При всекидневната грижа за кожата повечето от нас са наясно с огромното значение, което играе почистването. Правим всичко възможно, за да поддържаме кожата си чиста, измивайки я поне два пъти на ден (сутрин и вечер). Намокряме лицето, нанасяме почистващ препарат и изплакваме. Понякога тези прости стъпки са напълно достатъчни кожата да се чувства свежа и красива… поне за няколко часа. Но погледнато от друг ъгъл – често заради постоянно появяващите се пъпки – най-обикновеното почистване не е никак достатъчно, когато говорим за гладка, млада и блестяща кожа.

Простият акт на почистване определя цялостното здраве на кожата. В зависимост от това дали се извършва по правилен или грешен начин, то може да стане основна предпоставка за безупречен вид на кожата или да доведе до множество кожни проблеми. Незнанието не е оправдание, особено когато засяга нас и външния ни вид. Неправилното изчистване може да доведе до прекомерно омазняване или да достигне другата крайност – изцяло суха и раздразнена кожа. Наред с това, почистването на кожата на лицето предпазва от образуване на акне, забавя стареенето, предотвратява заразяването и инфекциите, като засилва защитната функция на външната бариера на организма.

Да, ето колко важно може да бъде почистването на кожата за нейния здрав и тонизиран вид. Следвайки някои прости правила, рисковете от раздразнение и появата на проблематични състояния драстично намаляват.

Измийте ръцете преди да почистите лицето:

Нека помислим за всички неща, които минават през ръцете ни през деня –  ръкостискания с хора, предаване на документи и вещи, хващане на дръжки и перила, докосване до банкноти и монети, когато пазаруваме. Това е най-лесният и бърз начин за пренасяне на бактериите и микробите, които са се натрупали върху ръцете ни. Няма как да ги желаем върху лицето си. Именно за това първата стъпка винаги е от значение. Измийте ръцете си, преди да преминете към почистване на лицето.

Премахнете грима преди почистване:

Целта на почистването на кожата е премахване на мъртвите клетки и отпушване на порите. И тази задача няма как да бъде изпълнена без да се почисти грима от лицето. За целта е добре да се използва специално почистващо средство, дегримьор или хладка вода. Оставянето на грима върху лицето, особено върху очите, за твърде дълго време, може да доведе до раздразнение лигавицата на окото. Повечето гримове са направени от талк, което едновременно може да запуши порите и да дехидратира кожата.

Използване на правилния почистващ препарат:

Съществуват безкрайни опции при избора на почистващ препарати, тъй че е съвсем възможно да не се подбере подходящото козметично средство. Ако имате мазна кожа, е добре да закупите продукт, специализиран в почистването на мазна кожа. Същото важи за онези, които страдат от суха и дехидратирана кожа – за тях се препоръчват почистващи препарати с овлажняващи лицето съставки. Хората с чувствителна кожа е добре да се насочат към козметика с леки съставки, които не дразнят и възпаляват кожата. Съветвам да се избягват продукти, които съдържат сулфати и парабени, тъй като те може да раздразнят кожата на лицето. Не забравяйте, че сапуните и душгеловете за тяло действат благоприятно за почистването на крака, ръце, гърди, гръб, подмишници, но съдържат в себе си алкално pH, което изсушава кожата.

Почистване с хладка вода:

При почистване на кожата използването на хладка вода е направо задължително. Твърде горещата вода може да разруши капилярите, което на свой ред да доведе до образуване на зачервени участъци по лицето (най-често около носа и бузите). Прекалено горещата вода също може да раздразни кожата, да причини сухота или прекомерно производство на себум. Честото използване на прекалено студена вода може да разруши естествената защитна на кожата и да я направи прекалено суха.

Ексфолирайте с мярка:

Зърнените ексфолиатори са ненужно тежки, особено когато се използват прекалено често. За предпочитане е лекото ексфолиране, което се случва само веднъж или два пъти седмично; това е най-безопасният начин за блестяща кожа и учеличаване на кръвообращението. Не бива да се забравя, че кожата е едиствената преграда, защитаваща ни от опасните слънчеви лъчи и твърде честото ексфолиране може да доведе до увреждания и възпаления.

Препоръчвам ексфолиране, което не води до изсушаване и раздразване на кожата и се базира на продукти, които съдържат съставки като папая, тиквени ензими и ананас. Те, съчетани с други съставки като алое вера и мед, могат да извършат чудеса с кожата –  отваряйки порите и предразполагайки я към по-бързо и ефективно абсорбиране на полаганата в последствие козметика.

Използване на чиста кърпа за подсушаване:

Често не се съобразяваме и използваме прекалено груби кърпи за подсушаване. След приключване на почистването и изплакване на лицето с хладка вода е добре то да бъде подсушено с чиста кърпа от лека материя. Важно е да се избягва използването на обикновената кърпа, която ни служи за подсушаване след душ, тъй като върху тях може да има остатъци от бактерии, които не искаме да прехвърлим върху лицето си. 

Нанасяне на овлажнител:

Накрая следва да уплътним влагата, останала в кожата, с нанасяне на овлажнител или друг специален продукт за хидратиране. Не бива да позволяваме на кожата да изсъхне напълно. С прилагането на подходящ овлажняващ гел, когато кожата все още е влажна, се постига бързо и ефективно абсорбиране, което увеличава ползите на активните съставки.