Д-р Манджукова

Удачни комбинации в грижата за кожата – пролет и лято

Макар и необичайно топла и суха, зимата си отиде, за да отстъпи място на пролетта. Започваме да намаляваме слоевете дрехи, да прекарваме повече време навън и да се наслаждаваме на по-дългия ден. Също както смяната на сезона води до промени в гардероба, е редно да я отразим и в грижата за кожата. Слънцето е по-силно, влагата и температурите се повишават и продуктите за кожата през зимата трябва да бъдат сменени с по-леки, подходящи за пролетта и лятото.

Всички знаем за чудодейните свойства на отделни активни съставки като витамин Ц, ретинол, ниацинамид, хиалуронова киселина и т.н. Но не всеки знае поредността на нанасянето им или потенциално опасна несъвместимост между някои от тях. Понякога оптималният ефект е в резултат от комбинацията на поне две формули. Не, че поотделно не си вършат работата много добре. Тенденцията в грижата за кожата е достигането на максимална ефективност, която понякога се постига чрез смесване на различни продукти, затова е най-добре да се знае кои комбинации до какъв резултат биха довели.

Какви са интелигентните комбинации на продукти за кожата, с които  да посрещнем пролетта и лятото спокойни за здравето и състоянието ѝ:

Витамин Ц и слънчева защита – витамин Ц е изключително важен за кожата, подпомага защитата от слънчевите лъчи, мощен антиоксидант е, възстановява кожната бариера, стимулира производството на колаген и има анти-ейдж свойства. В комбинация със слънцезащитен продукт оказва мощна защита и блокира УВ лъчите.

Ниацинамид и салицилова киселина – ниацинамидът укрепва кожната бариера и участва в „битката“ с хиперпигментацията. Салициловата киселина пази кожата от пъпки, комедони и акнеични лезии, но е възможно да изсуши кожата. Когато обединят силите си, двете съставки намаляват порите, държат акнето на разстояние, подобряват колагеновите и еластиновите фибри, поддържат нужната влага в кожата и забавят стареенето ѝ.

Ретинол и пептиди – ретинолът е форма на витамин А, която се справя успешно с много състояния на кожата – от акне до застаряване и бръчки. Пептидите са аминокиселини, които подпомагат възстановителните сили на кожата. Заедно изглаждат тена, стягат, изглаждат текстурата на кожата и я освежават.

Витамин Ц и витамин Е – витамин Ц е известен добър приятел и съюзник на кожата, защото я защитава и подмладява. Витамин Е хидратира, задържа влагата, защитава, предотвратява преждевременното стареене на кожата и разрушаването на колагена и не на последно място стабилизира витамин Ц върху кожата. Ц+Е = защита от оксидативен стрес и еластичност.

Хиалуронова киселина и ексфолиращи киселини – пролетта е чудесен сезон за възстановяване на кожата. Алфа- и бетахидрокси киселините свалят горния ѝ слой. Новата кожа, която се появява отдолу, е чувствителна и склонна към бърза загуба на влага. Тук на помощ идва хиалуроновата киселина, която възстановява необходимите нива на овлажняване.

Ретиноиди и хиалуронова киселина – една от най-добрите комбинации, защото стяга порите, отстранява мъртвите кожни клетки, намалява секрецията, овлажнява и изглажда.

Масло от чаено дърво и хиалуронова киселина – маслото от чаено дърво е чудесен антиоксидант, който възстановява и хидратира, листата на дървото имат противовъзпалителни и антибактериални свойства. Маслото успокоява раздразнени участъци, регулира акне. Когато в същата рутина се включи и хиалуронова киселина, кожата става мека и свежа.

Витамин Ц и хиалуронова киселина – свойствата и ползите на двете съставки са ясни и безспорни. Когато се използват заедно, те взаимно подсилват положителните си страни, от което най-много полза има кожата. Тя става силна, здрава, освежена, без петна и линии.

Предстоящите два сезона предполагат по-малко тежки дрехи и по-малко тежки кремове в грижата за кожата. Нека подготвим тялото и кожата си за особеностите на пролетта и лятото, за да можем пълноценно да им се насладим!

Не бива да се забравя, че при въвеждане на нова комбинация от съставки, трябва да се вземе предвид индивидуалното състояние и типа на кожата, да се направи пач тест и ако всичко е наред, в началото комбинацията да се използва 1-2 пъти седмично и след това честотата бавно да се увеличава.