Д-р Манджукова

УВЦ светлина срещу коронавирус. Доколко опасна може да бъде за човек

Днес светът е изправен пред предизвикателството коронавирус, като огромният потенциал на учените е съсредоточен в изследване на разпространението, намирането на лечение и изобретяването на ваксина срещу заразата. Все повече ресурси се отделят и в търсене на технологично решение за намаляване последствията от вируса и ограничаването на неговия обхват.

Към днешна дата е известно, че ултравиолетовата светлина действа като ефективен повърхностен дезинфектант срещу новия COVID-19. Въпреки това, изследователите напомнят, че излъчването ѝ не е безопасно и тя не бива да попада върху кожата. Това автоматично я изключва като възможност за лечение или предотвратяване на коронавирус върху човешкото тяло. Въпреки че в последно време усилено се заговори за ефективността на УВЦ лъчи в унищожаването на вируса, то трябва да знаем че тези лъчи се използват само и единствено за дезинфектиране на медицинско оборудване.

В обобщение: УВЦ светлината може да бъде много опасна за организма и кожата в частност и трябва да се използва само в контролирана среда с цел дезинфекция на медицинска апаратура и консумативи, необходими за борба с  COVID-19.

Ето какво трябва да знаете за UVC светлината.

1. Ултравиолетовите Ц лъчи не достигат земната повърхност.

Както ни е известно, слънцето излъчва два вида ултравиолетови лъчи, които достигат до земната повърхност – УВА и УВБ. В същото време слънцето излъчва и УВЦ лъчи, но те не могат да достигнат до земята, поради факта, че имат къса дължина на вълната и се абсорбират от озоновия слой, преди изобщо да достигнат повърхността.

Ето защо, когато обсъждаме използването на слънцезащитен крем за защита на кожата, говорим единствено за УВА и УВБ лъчи. УВЦ светлината може да се генерира само чрез технологичен процес, а излагането на слънце не предлага на тялото такъв тип лъчение.

2. УВЦ светлина е много по-опасна от УВА или УВБ.

УВЦ лъчите са най-опасният вид ултравиолетова светлина и ако кожата е изложена известно време, може да се стигне до тежки изгаряния и развиване на рак на кожата. Не бива да се пренебрегва възможността за увреждане на роговицата на очите в случаите на взиране в този тип светлина.  

И докато този тип лъчи не достигат до земното кълбо от основния източник на светлина, то хората, които работят ежедневно със заваръчна апаратура и живачни лампи, са в потенциален риск от развиване на сериозно кожно заболяване. Ето защо е наложително заварчиците да носят подходяща маска за лице и друга важна защитна екипировка при работа. Използването на УВЦ лампа директно върху кожата ще доведе до трайни и необратими проблеми.

3. УВЦ светлината унищожава коронавирус

Изследователи от цял ​​свят продължават да разработват специални ултравиолетови уреди, които използват силата на УВЦ, за да премахнат новия коронавирус, за който се знае, че причинява COVID-19. Тази технология обаче се използва само за дезинфекция на повърхности като лични предпазни средства, респиратори, помещения и подове в медицински условия. Проучванията са установили, че УВЦ светлината може да достигне ниво от 99,9% стерилизация на коронавирус в рамките на 30 секунди. Въпреки това тя е изключително вредна за кожата, ако директно попадне върху нея.

4. Може ли УВЦ да се използва за дезинфекция на кожата?

Не! УВЦ светлината е много опасна и никога не трябва да се използва върху кожата или очите. Дори когато е изложена много кратко на кожата, УВЦ светлината може да причини изгаряния и други тежки увреждания. Понастоящем УВЦ дезинфекционни системи в медицински условия се използват, за да деактивират вирусите, само и единствено, когато няма наличие на живи същества.