Д-р Манджукова

Увеличаване синтеза на колаген

Поддържането на сияен и здравословен външен вид през целия живот изисква пълно отдаване, постоянство и търпение. В един момент, обаче, грижата за кожата се превръща в естествен процес (като пиенето на вода и приемането на храна), който не изисква усилия, а просто точните продукти в точното време. Въпреки това, с напредването на възрастта, запазването гладката и стегната кожа се превръща във все по-трудна задача. Това основно се държи на разграждащия се в организма колаген – най-често срещаният протеин в човешкото тяло – който освен за външната красота, младежката и лишена от бръчки кожа, спомага за функционирането на мускулите, сухожилията, кръвоносните съдове и храносмилателната система.

След 2-та година от развитието на човек ултравиолетовите лъчи, прекомерната консумация на захар, тютюнопушенето, стресът и умората започват да оказват индиректно влияние на нивата на колаген в организма. Разбира се, тези фактори оставят своя отпечатък и върху кожата – тя изтънява, започват да се образуват първите фини линии и бръчки. С течение на времето и липсата на адекватна грижа – кожата се отпуска, губи своята еластичност, появяват се тъмни кръгове около очите.

Добрата новина е, че съществуват разнообразни начини, които могат да увеличат синтеза на колаген в организма и по този начин предотвратяват появата на видимите признаците на стареене. Редица изследвания доказват по безспорен начин, че включването на определени съставки в хранителния режим и грижата за кожата спомагат за увеличаване на нивата на този протеин и съответно поддържането на блестяща кожа. Иновациите в естетичната медицина, които стимулират производството му, са също чудесна опция за стягане на кожата. Други възможни източници са под формата на хранителни добавки и топични продукти.

Ето и няколко алтернативи за увеличаване нивата на колаген:

Храни богати на витамин Ц

Редовната консумация на храни, богати на витамин Ц, способства за увеличаването на хиалуроновата киселина в организма. Тя, също както колагена, естествено присъства в човешките органи и тъкани. Повишаването нивата на хиалуронова киселина, чрез прием на продукти с изобилие на витамин Ц, спомага за синтеза на колаген, а оттам и за запазването на младия и стегнат вид на кожата. Най-съществен принос за увеличаване производство на протеина имат плодове и зеленчуци като лимони, портокали, червени чушки, брюкселско зеле, броколи и ягоди.

Алое вера

Години наред гелът от алое вера е използван за успокояване на раздразнена кожа и бързо зарастване на рани. Основната причина за това е, че основните компоненти, които се съдържат в растението, увеличават производството на колаген в тялото. А именно той ускорява процеса на заздравяване и обновяване на кожата. Гелът от алое може да се прилага директно върху кожата под формата продукт за всекидневна грижа – съдържа се в кремове за хидратиране, почистващи средства, освежаващи маски и др, а пероралният прием като хранителна добавка може да удвои синтеза на колаген.

Женшен

Нанасян локално, женшенът се абсорбира от кожата по блестящ начин, без да причинява нежеланите реакции, които причиняват много химически фармацевтични продукти. Редица изследвания установяват, че растението насърчава синтеза на колаген, като същевременно предпазва от увреждащите ултравиолетови Б лъчи. Антиоксидантите, които се отделят в кръвта при прием на добавка или чай от женшен, защитават здравите клетки, което допринася за сияйния и младежки вид.

Локално прилагане на колаген

Тъй като молекулата на колагена всъщност не може да проникне през кожата, а просто остава на повърхността, е необходимо да се използват изделия, съдържащи колагенови аминокиселини. В този вид те могат да бъдат абсорбирани и да достигат до по-дълбоките слоеве на дермата.

Химически пилинг

Химическата субстанция, използвана при пилинга, ексфолира увредената кожа, премахва мъртвите клетки и същевременно стимулира производството на колаген. Редовният пилинг изчиства кожата от проблемни състояния като белези от акне и пигментни петна и насърчава една от естествените ѝ функции – да се възобнови сама.

Лазерна терапия “Genesis”

Лазерната процедура „Genesis” е отлична възможност за възстановяване на външния вид, премахване на видимите белези на стареене – фини линии и бръчки, чрез провокиране на организма да образува нови количества колаген.  Тя включва контролирано насочване на лазерна светлина към по-долните слоеве на кожата, като остава епидермисът незасегнат. По този начин повърхността остава незасегната, което прави този метод изключително предпочитан именно заради отсъствието на белези и период за възстановяване. Насочването на лазерна светлина към дълбоките нива на кожата активизира дейността на клетките, като те стимулират синтеза на нов колаген. Лазерната процедура “Genesis” определено е една от най-ефективните алтернативи за изграждането на нова, млада и здрава кожа.