Д-р Манджукова

Третиноин и неговата роля в грижата за кожата

В продължение на много години едни от най-сигурните помощници в борбата с преждевременното стареене на кожата и акнето са ретиноидите.  С бързи темпове, след въвеждането им в дерматологичната индустрия през 70-те години на миналия век, те стават основен играч за премахване на бръчки, но и за лечение на псориазис и някои видове рак. Известни като производни на Витамин А, те допринасят значително за междуклетъчната комуникация. Чрез тях се свързват ядрените рецептори, с което се регулира растежът на епителните клетки и скоростта им на делене.

Към днешна дата в медицината са познати няколко вида ретиноиди – ретинол, третиноин, адапален, тазаротен, алитретиноин и бексаротен – като всеки от тях може да бъде използван като активна съставка в козметични продукти (крем, гел или лосион). Въпреки изобилието от съставки на пазара на козметични изделия, може би не съществува потребител, който в даден етап от живота си да не е прибягвал към тях. И има защо! Освен, че насърчават клетъчния оборот, спомагайки за подобряване на обезцветяванията и поддържането на свежи клетки на повърхността, ретиноидите увеличават естественото производство на колаген, което е ключово за поддържането на гладка и стегната кожа.

През последните години търсещите бързи и ефективни резултати срещу стареенето, прибягват към определен вид производно на ретинола – третиноин. Ето на какво всъщност се дължи тази негова популярност:

Противно на общоприетото схващане, бръчките върху лицето не се развиват за една нощ. Вместо това повечето хора започват да ги забелязват едва тогава, когато започнат да стават по-дълбоки, по-изразени и видими – процес, който често може да отнеме години. Третиноинът действа чрез ускоряване на процеса на делене на кожните клетки, като позволява на организма да замени старите, намиращи се на повърхността на кожата, с нови, които се образуват на долните нива на епидермиса. Така този локален ретиноид осигурява по-свежа, стегната лишена от акне и бръчки кожа, което като краен резултат води и до значително подобряване на цялостния външен вид.

Освен неподражаемата си ефективност, едно от най-големите предимства на третиноина е изключително лесното му използване.  Продаван под формата на крем за локално приложение, гел или разтвор, за употребата му е необходимо да се спазват следните стъпки:

  1. Лицето се измива с топла, но не гореща вода, и лек почистващ препарат за отстраняване на натрупалите се през деня бактерии и нечистоти. Препоръчва се да се избягват грубите и тежки измивни препарати или други потенциално дразнещи продукти, преди да прилагате третиноин.
  2. След внимателното отмиване на почистващото средство, лицето се подсушава с помощта на чиста кърпа.
  3. Върху пръста на едната ръка се поставя малко количество третиноин (приблизително с размера на грахово зърно), след което веществото се разтрива върху челото, бузите, брадичката и други области, върху които се забелязват бръчки.
  4. Редно е да се избягва прилагането на третиноин директно върху устните, ноздрите и зоните близо до устните, тъй като тези части на лицето могат потенциално да се раздразнят. В случай, че продуктът за нанасяне е на течна основа, може да се използва памучна подложка за по-прецизно прилагане.  
  5. Втриването на третиноиновото средство следва да продължи докато не се разнесе равномерно върху всички зони на лицето. Кожата ще абсорбира веществото няколко минути след прилагането му. Не е необходимо да се използва прекалено голямо количество третиноин, тъй като се увеличава рискът от раздразване и възпаление.
  6. След внимателното масажиране на лицето, е редно да се изчака малко повече от 20 минути за пълното му абсорбиране от кожата. През този период е разумно да се избягва докосването на третираните зони и нанасянето на други актуални продукти за кожа.
  7. Последният етап е свързан с нанасяне на овлажнител, който помага за предотвратяване на сухота и люспене на кожата.

Използването на третиноин също е свързано и с някои малки промени в начина на живот и грижата за кожата.

Препоръчително е избягването на силните ултравиолетови лъчи, тъй като третиноинът може да увеличи чувствителността на кожата към пряка слънчева светлина. За предпазване от слънчево изгаряне следва да се използва слънцезащитен продукт с предпазващ фактор 30+.

Използването на третиноин за дълъг период от време може да изсуши кожата, затова е важно да се нанася хидратиращо и запечатващо влагата средство. Поемането на големи количества вода помага на кожата да остане влажна и чиста, а това от своя страна подсилва действието на ретиноида като средство против стареене.

Може да отнеме няколко месеца преди ефектите на третиноин да станат видими, което означава, че потребителите трябва да се заредят с търпение през първите няколко месеца. Последователният и дисциплиниран подход към използването на третиноин ще доведе до значително подобрение във външния вид на кожата с по-малко бръчки, липса на акне и отпуснатост на кожата. Продължителната употреба на локалния ретиноид е сигурен начин за гладка, здрава и блестяща кожа.