Д-р Манджукова

Транексамова киселина – за премахване на пигментни петна

В необятната вселена на индустрията за грижа за кожата всяка година се появяват редица нови и обещаващи блестяща, гладка и мека кожа продукти. Реално, обаче, изобилието от иновативни формули не винаги означава или води до бързи и дълготрайни резултати. Индивидуалните потребности на човешката кожа не винаги са съвместими със съвременните тенденции. Затова нескончаемият козметичен „океан“ предлага добре изпитани с годините съставки, които са доказали своето безвредно и ползотворно действие. През годините различните видове киселини се превърнаха именно в онзи основен играч в режимите за красота, на който потребителите имат пълно доверие заради неоспоримата му способност да лекува кожата и да я възстановява.

Обикновено киселините действат по два начина: като премахват натрупването на мъртви клетки на повърхността, за да направят път на здравата, млада и ярка кожа (такива, например, са алфа-хидрокси киселините – AHA) или чрез проникване в порите, за да се изместят наслоените замърсявания и да подпомогнат изчистването на пъпки и комедони (това са бета-хидрокси киселините – BHA). Техните способности са всеобхватни – ексфолират и регенерират кожата, контролират производството на себум и се борят с бръчките. За обикновения човек най-широка популярност имат хиалуроновата, салициловата, манделовата и гликоловата киселина, но в последните години в света на красотата все по-усилено започна да се говори за транексамовата киселина.

Транексамовата киселина осигурява мощно и специфично противовъзпалително действие, инхибирайки синтеза на тирозиназа (процеса на производство на пигмент) в меланоцитите (клетки, отговорни за пигментацията на кожата). В същото време тя блокира „трансфера“ на пигмент от меланоцити към кератиноцити (клетките, синтезиращи кератин и намиращи се в най-външния слой на кожата-епидермиса). Транексамовата киселина също успокоява епидермиса и помага за възстановяване на кожната бариера.

За да бъдат ефективни за видимо намаляване на обезцветяването на кожата, продуктите за грижа за кожата с транексамова киселина трябва да съдържат между 2-5% от нея. Тъй като локалните продукти, насочени към намаляване на пигментацията, са по-добри с поддържащи съставки, най-добре е да се избере продукт, съчетан с други подобряващи слънчевите петна съставки, като ниацинамид, различни форми на витамин С и изсветляващи растителни екстракти като корен от женско биле. Комбинирането на съставките също осигурява по-добри резултати, тъй като всяка една от тях има уникален начин за премахване на тъмните петна.

За разлика от алфа и бета хидрокси киселините, транексамовата не ексфолира кожата, за да се справи с обезцветяването и пигментацията. Според д-р Йонкил Чантри, хирург и собственик на ONE Aesthetic Studio: „Транексамовата киселина намалява въздействието на ултравиолетовото лъчение, понижава възможностите за образуване на пигментни петна, като същевременно осигурява и противовъзпалителни ефекти.“

Според специалиста, тя е идеален продукт за всеки, който иска да възстанови естествения си блясък или да изравни своя тен. Притежаваща противовъзпалителни свойства и способността си да спира трансфера на пигментация към повърхността на кожата, киселината спомага и за успокояване на чувствителната кожата.

Едно от най-силните ѝ предимства е, че тя е подходяща за всеки тип кожа, като специалистите считат дори, че тя е по-безопасна, ефективна алтернатива на хидрохинона. Въпреки това, както е известно вече, при добавянето в рутинната грижа на нова съставка, е подходящо, да се направи пластир тест, за да се премахне всяко съмнение за алергична реакция.

Транексамовата киселина може да бъде включена като съставка в серуми, овлажнители и тонери, а индивидуалните потребности на човека определят към коя стъпка от рутинната грижа ще бъде включена. Експертите съветват да се използва веднъж или два пъти дневно – сутрин и вечер или само вечер, като от значение са продуктите в които се намира киселината, както и комбинирането ѝ с други активни вещества от ежедневния разкрасителен режим.