Д-р Манджукова

Точкова терапия за премахване на упорито акне

Лятото е може би най-красивият и най-чаканият сезон от всички нас. Времето е топло, денят е дълъг, а небето синьо и предразполагащо към забавление и почивка. Цялото това безгрижие може да бъде помрачено от обичайните за този период от годината кожни проблеми. И докато всеки от нас знае, че задължително трябва да прилага силен слънцезащитен фактор срещу слънчевите лъчи, за да се предпази от изгаряне и увреждане на кожата, то лечението на акне изисква допълнителни знания особено в тези месеци от годината. Да, сезонът е такъв, че предполага и допълнителна грижа към кожата за предотвратяване образуването на черни точки и пъпки с бял връх.

Топлината през лятото предизвиква изпотяване, повишено производство на мазнини и запушени пори. Високите температури и замърсената околна среда са външни фактори, които могат да повлияят негативно и да влошат състоянието акне. Само няколко промени в рутината ни за грижа за кожата могат да помогнат да контролираме появяването на пъпки през целият сезон.

Важно е да се разбере, че тези подувания и пъпки могат да бъдат лекувани с помощта на разтвори и формули, които ще ги премахнат бързо и ефективно. През последните години експертите все по-често започнаха да предлагат така наречената точкова терапия – вид лечение, което по своята същност се характеризира с доставяне на съставки за борба с акне директно към образувалата се пъпка. Точковите лечения определено са насочени към намаляване на зачервяването, подуването и болката, като помагат за разхлабване или разтваряне на запушванията в порите, които са в основата на появилата се лезия. Този вид терапия обаче работи успешно само при незначителни образувания при акне – папули, и пустули на повърхностно ниво. Точковото лечение не достига успешно до разрешаване на проблеми като кистозно акне, възли и подкожни възпаления, тъй като самите продукти не могат да достигнат до дълбоките слоеве на кожата.

В аптеките са налични разнородни решения за точково лечение на акне – от изгодни находки до скъпи шикозни марки. Изборът би могъл да е по съвет на специалист или изцяло решение на потребителите, като най-ефективните точкови процедури съдържат една от следните активни съставки:

Бензоил пероксид – един от най-евтините възможни варианти, който помага за намаляване на възпалението и прави порите негостоприемно място за бактериите, причиняващи акне.

Салицилова киселина – бета хидрокси киселина, която помага за изчистване на замърсяванията, задържащи се в порите. Киселината помага за изсушаване на пустулите (пъпки с бели глави) и премахването им от лицето.

Сяра – съставка, която спомага за завяхването на пъпките и намаляване на възпалението. Подобно на бензоил пероксида, сярата може да изсуши кожата, поради тази причина е препоръчително да се поставя само върху видимите пъпки, без да се засяга околната кожа и не повече от веднъж-два пъти на ден.

Диферин – търговската марка за лекарството адапален представлява съединение, подобно на ретиноид, което помага за ексфолиране и изчистване на порите.

Независимо от избрания продукт е задължително да се прочетат и следват указанията за употреба, както и съветите на лекуващия специалист, които съвсем естествено съвпадат с инструкциите на препарата. По принцип, при точковата терапия се поставя малко количество от веществото директно върху пъпката веднъж или два пъти дневно. Средството не се нуждае от изплакване, разумно е лекарството да се остави за няколко часа, за да може да проникне в порите.

Включването на точковата терапия в рутинната грижа за кожата не изисква драстични промени и не представлява голямо предизвикателство.

Преди всичко потребителите трябва да подготвят кожата си. За да действат ефективно точковите процедури, трябва да се прилагат върху чиста и ексфолирана кожа. Почистването на лицето сутрин и вечер е в основата на всяка добра рутина за грижа за кожата. След почистване е добре кожата да се ексфолира, за да се премахнат мъртвите кожни клетки, които са се натрупали по повърхността на кожата. По този начин се отстраняват напълно всички замърсявания от повърхността и наслояванията в порите, а кожата се подготвя за последваща терапия и адекватно абсорбиране на активните съставки.

Следващата стъпка е поставянето на избраното изделие за точкова терапия, което се нанася така, както е предвидено в указанията. Прекалено честата употреба може да доведе до изсушаване на кожата или допълнително раздразнение, така че е разумно да се спазват предвидените инструкции. Малко количество от препарата се поставя върху чистите върхове на пръстите, след което формулата се полага директно върху кожата. За отделни пъпки не е нужно да се прилагат големи количества от средството – точка с размера на слънчогледово семе трябва да е напълно достатъчна.

И разбира се накрая – овлажняване. Овлажняващият продукт е задължителен дори и за мазния тип кожа. Известно е, че хидратираната кожа помага в борбата с омазняването. Дехидратираната обвивка произвежда повече мазнини, защото се стреми да компенсира липсата на влага. Напълно погрешно е схващането, че най-добрият начин за отстраняване на омазняването е изсушаването на кожата – това често води до дългосрочен проблематичен цикъл, който нерядко се характеризира и с образуването на акне.

Дехидратираната кожа също така е по-малко устойчива на дразнители от околната среда. Когато е напълно хидратирана, тя е в състояние да се бори и да изхвърля токсините по-ефективно, защото клетките получават максималното количество хидратация, за да функционират най-добре. Овлажняването на незасегнатите области, върху които не е нанесен продукт за точкова терапия, е съвсем логичен завършек на процедурата.

Пъпките и акнето са може би най-често срещаният кожен проблем, който по един или друг начин всеки човек е изпитвал на собствен гръб. Той идва в неподходящ момент и носи със себе си онзи психологически дискомфорт, при който желаем да ограничим социалните контакти докато не изчезне. За съжаление не можем да щракнем с пръсти и всички тези нови пъпки да изчезнат, но вместо това можем да захвърлим старомодните методи, които просто изсушават кожата ни, и да опитаме точкова терапия, която определено ще окаже положително въздействие в дългосрочен план.