Д-р Манджукова

Как да се избавим от торбичките под очите

Подпухналите очи са естествена последица от недоспиване или пък обратното – от прекалено количество сън, от консумация на алкохол, твърде много сол, кафе и енергизиращи напитки, алергии, проблеми със синусите, стрес, възпалителен процес или пък наследственост. Когато обаче този неестетичен дефект започне да се проявява и задълбочава и без наличието на тези причинители, човек може да се притесни – дали освен козметичен, това би могло да е причина за сериозен здравословен проблем?

Разглеждайки този проблем, от една страна, трябва да се знае, че с възрастта кожата и мускулите, които поддържат клепачите, изтъняват и отслабват, което води до увисване под очите, а мастните депа отдолу започват да изпъкват. Консумацията на прекалено много солени храни, от своя страна, също има отрицателен ефект и благоприятства задържането на течности в организма, а кухината под клепачите е чудесно леговище за тях.

От друга страна обаче, торбичките под очите, които се проявяват като подпухналост под долния клепач или като тъмни кръгове в кожата в тази област, могат да бъдат симптом на медицинско състояние. Сами по себе си, те много рядко биха предизвикали болка или специфичен медицински симптом. Ако се появят внезапно, е напълно възможно това да е индикация за автоимунно състояние като Болест на Грейвс или други заболявания на щитовидната жлеза. Подуване може да се образува и при очна инфекция или синдром на сухото око, като в тези случаи се препоръчва консултация с лекар и предписване на медикаментозно лечение.

Когато причината за появата на увисвания в зоната под очите е алергия, кожата  подпухва и се подува при отделяните от тялото хистамини – те карат течността да изтича от кръвоносните съдове под очите, което причинява видими подутини и задържане на течност в тази област.

Въпреки че хората, могат сами да идентифицират проблема, когато се погледнат в огледалото, само и единствено медицинско лице може да диагностицира причината за него. Лекарят ще трябва да гледа не само кожата, но може да извърши и други тестове, за да провери за заболяване на щитовидната жлеза, инфекция или алергии.

При някой от следните симптоми, торбичките под очите могат да сигнализират за по-сериозно състояние от умора или задържане на течности:

  • Силно подуване
  • Болка около очите
  • Сърбеж
  • Зачервяване
  • Устойчиви торбички под очите, които не изчезват с лечението

Ако торбичките под очите не са причинени от друго заболяване в организма, те не могат да бъдат повод за безпокойство. Въпреки това са неприятни от естетична гледна точка и причиняват психологически дискомфорт. Някои леки корекции в начина на живот, могат да облекчат симптомите и да спомогнат за отшумяването им:

Повдигане на възглавницата

Заспиването с леко повдигната глава може да помогне за предотвратяване натрупването на течност около очите по време на сън.  

Охлаждане с хладен компрес

Хладен компрес с шайби от краставица или студени пакетчета чай определено могат да помогнат за намаляване на подпухналостта. Всеизвестни са лечебните и противовъзпалителните свойства на лайката, а зеленият чай съдържа антиоксиданти, които помагат за укрепване на кожата около очите.

Добавяне на повече влага

Препоръчително е да се използва ежедневен овлажнител, за да се поддържа кожата здрава. Добре овлажнената кожа има по-добра бариера за задържане на влага, която предотвратява навлизането на дразнители и алергени в организма.

Хидратиране и избягване на алкохола

Дехидратацията може да направи кожата около очите увиснала и подпухнала. Задължително е всекидневно да се пият поне 8 чаши вода за правилната хидратация на тялото. Редно е да се спомене, че консумацията на твърде много алкохол допринася за образуването на отпуснатост под очите.

Изготвяне на подходящ хранителен режим

Когато теглото при хората върви нагоре и надолу, мазнините в лицето започват да растат или съответно да се свиват. Неправилният хранителен режим и непроверените диети могат да причинят преразпределение на мазнините по лицето и да „заседнат“ в областта около очите. Питателната и разнообразна храна спомага за цялостното здравословно състояние на организма и за подобряването на външния вид.

Околоочен крем за торбички под очите

Разбира се, няма как поддържането на красотата, да мине и без помощно средство като нощен хидратиращ крем. Експертите съветват за кожата около очите да се потърсят следните успокояващи съставки:

  • ретинол
  • кофеин
  • Витамин Ц
  • Антиоксиданти като CoQ10

И да се има предвид, че ретинолът или антиоксидантите могат да бъдат полезни, но ако концентрацията им е твърде силна, тя може да разруши бариерата и да раздразни кожата. За да се избегне силно въздействие, трябва да се потърсят нежни формули. А когато се изпробва нов продукт е разумно да се изчака ден или два, за да се разбере как реагира кожата.

Медицински процедури за торбички под очите

Ако изброените по-горе възможности не помагат е добре да се потърси мнение на специалист и да се обсъдят възможностите, които предлага естетичната медицина.

Лазерният ресърфинг може да стегне кожата и да подобри нейната текстура.

Инжекциите с ботулинов токсин могат да отпуснат някои мускули около очите по начин, по който да не издърпват толкова силно кожата. Ботулиновият токсин е подходящо средство и за издърпване на кожата над веждите, особено при хора с увиснал горен клепач.

Дермалните филъри могат да запълнят кухините под очите. Пълнителите могат да помогнат за повдигането на бузата и да направят гладка, непрекъсната извивка от долния клепач до горната част на лицето.

Независимо дали оплакващите се от това състояние ще опиат терапия с домашни средства или ще заложат на естетична процедура, е необходимо да се потърси мнението на медицинско лице. Торбичките под очите като цяло са безвредни за общото състояние на тялото, но професионално мнение от дерматолог или офталмолог може да помогне за избора на правилното лечение.