Д-р Манджукова

Топ влиятелни активни съставки на 2023

Индустрията за красота се развива със забележителна скорост, а експертите в големите компании предлагат иновативни решения, използвайки изцяло нови или добре познати съставки за подобряване здравето на кожата. Ръка за ръка с постиженията в тази сфера на неограничените възможности вървят и знанията на потребителите за ползите от използването на определени формули. Не винаги е лесно в тази необятна вселена, но придържането към основното правило за опознаване на индивидуалните нужди на собствената кожа, може да отвори много от заключените врати в грижата за външността.

През изминалата 2023 година потребителите станаха много по-внимателни, нежни и щадящи кожата си. Основните тенденции в сферата на красотата бяха  свързани с използването на по-малко продукти с по-високо качество (скинмализмът е термин, произхождащ от TikTok, повече информация тук), които се фокусират върху възстановяването на кожната бариера, забавяне на процеса на стареене и постигане на балансирана, добре хидратирана обвивка. Някои от най-добрите предимства на топ влиятелните съставки за 2023 г. включват възстановяване на увредена кожна бариера, привличане и запечатване на влагата и защита на кожата от външни дразнители, като ултравиолетови лъчи, вятър, прах, бактерии и сух въздух. Когато се използват самостоятелно или в комбинация, тези съставки могат да подобрят кожата по различни начини – от успокояване на възпаление, напукана или сърбяща кожа до изглаждане на бръчки и фини линии, както и намаляване на хиперпигментацията.

Освен обичайните заподозрени – витамин Ц, ретинол и хиалуронова киселина – прави впечатление, че основният акцент е поставен върху опции, които са подходящи за всеки един тип кожа, без условности и странични ефекти.

Медни пептиди

Медните пептиди са аминокиселини, които се срещат естествено и се комбинират с медта в тялото, за да насърчат производството на колаген и еластин. Тези съединителни тъкани придават на кожата стегнат и гладък вид и могат да помогнат при заздравяването на рани.

Изследванията показват също, че медните пептиди функционират като антиоксиданти, които работят срещу токсични вещества, които могат да увредят кожата и да направят път за често срещани проблеми като отпуснатост и фини линии. Количеството им в организма обаче намалява с възрастта, поради което е препоръчително хората да ги набавят чрез продукти за красота.

Глицерин

Глицеринът е един от най-често използваните компоненти в грижата за кожата, особено в овлажнителите и почистващите продукти, но често стои в сянката на по-рекламираните съставки. Той е супер хидратиращ овлажнител, което означава, че действа като привлича вода от въздуха и я издърпва в кожата, като по този начин предпазва обвивката от изсушаване.

Освен това глицеринът помага за предпазване на кожата от агресивни продукти – съставката е често срещана в различни козметични формули за лечение на екстремна сухота и възстановяване на еластичността на кожата. Той поддържа кожата мека, еластична и хидратирана, което е от съществено значение, когато се прилагат груби сапунени продукти, премахващи естествените масла.

Сквалан

Скваланът е маслено съединение, което се среща естествено в растенията и животните. Веществото се използва в продуктите за грижа за кожата като овлажняваща и противовъзпалителна съставка. Абсорбира лесно от кожата, защото е компонент на естествената липидна смес на самата външна обвивка. Освен това скваланът действа като емолиент и оклузив – омекотява кожата и предотвратява изпаряването на водата. Не на последно място, притежава антиоксидантни свойства, които помагат за защитата на кожата от замърсителите на околната среда и оксидативния стрес. 

Скваланът има много лека текстура и не се усеща като омазняващ кожата агент. Добива се от черен дроб на акула, както и от растителни източници като маслини и оризови трици. Препоръчително е преди закупуването на изделие, съдържащо сквалан, потребителите да се запознаят със съдържанието му и да проверят листовката, за да видят дали е изписано съдържание на „естествен сквалан“.

Ниацинамид

Ниацинамидът, известен също като витамин B3, е универсална и ефективна съставка за рутинна грижа, която е насочена към широк спектър от кожни проблеми. Клинично доказано е, че подобрява появата на фини линии и бръчки, изравнява тена на кожата, намалява появата на пори и подобрява цялостната текстура и стегнатост на кожата. Също така съдейства за укрепване на кожната бариера, като я прави по-устойчива на стресови фактори от околната среда и я поддържа хидратирана. Независимо дали се търси ефект за справяне със специфични кожни проблеми, или се цели  подобряване на цялостното здраве и външния вид на кожата, ниацинамидът е една от топ влиятелните съставки за 2023 г.

Бакучиол

Бакучиол е растителна съставка за грижа за кожата, която бързо набра популярност в света на чистата красота. Извлечен от семената на растението Psoralea corylifolia, бакучиолът е мощен антиоксидант, който може видимо да намали обезцветяването на кожата, да успокои чувствителността и да намали появата на фини линии и бръчки. Неговите естествени и нежни свойства го правят чудесна алтернатива на по-суровите съставки против стареене като ретиноидите.

Бакучиолът може да се намери в различни продукти за грижа за кожата, включително серуми и кремове, и може безопасно да се използва от всички типове кожа. Способността му да подмладява, като същевременно остава нежен, го прави задължителна съставка във всяка рутинна грижа за кожата против стареене.

Коластра

Извлечена от първото мляко, произведено от бозайници след раждането, коластрата е съставка красота, богата на основни хранителни вещества, които помагат за подхранването и съживяването на кожата – протеини, антитела, растежни фактори и минерали. Известно е, че тази мощна съставка помага в борбата срещу признаците на стареене като засилва производството на колаген и подобрява еластичността на кожата.

Освен това коластрата е богата на антиоксиданти, които помагат за предпазване на кожата от увреждане на околната среда и възпаления. Тя е нежна, не предизвиква раздразнения, което я прави подходяща съставка за всички типове кожа. Независимо дали се търси подобряване на текстурата и тонуса на кожата, или добавяне на хидратация и подхранване, коластрата е отлична съставка, която беше във фокуса през 2023 г.

Синя вратига

Синята вратига, известна още като Tanacetum annuum, е уникална съставка, която набира популярност заради мощните си противовъзпалителни и успокояващи свойства. Произведена от семейството на лайката, синята вратига е богата на азулен – съединение, което придава на маслото отличителния син цвят и е известно, че успокоява раздразнената кожа. Наравно с изброеното, синята вратига е мощен антиоксидант, който помага за защита на кожата от увреждане на околната среда и преждевременно стареене. Това универсално масло може да се използва за лечение на различни кожни проблеми, включително акне, розацея, екзема и дори ухапвания от насекоми.

Комбуча

Известна още като „еликсир на безсмъртното здраве“ от китайците, комбиучата представлява ферментирал чай, богат на антиоксиданти, аминокиселини и ензими. Набралата през 2023 г. популярност съставка е изпълнена с антиоксиданти и органични киселини, които могат да помогнат за изсветляване и изравняване на тена и същевременно да осигурят повишена хидратация. Млечната киселина в комбуча нежно ексфолира мъртвите клетки, разкривайки гладък и сияен тен. Антибактериалните свойства на този естествен природен дар го правят чудесно допълнение към продукти, насочени към склонна към акне кожа.