Д-р Манджукова

Топла или студена вода в грижата за кожата

Почистването на кожата е в основата на всяка една рутинна грижа, а правилното изпълнение на тази стъпка, определено влияе положително върху последващите етапи в поддържането на блестящ външен вид.  Независимо дали ритуалът за всекидневна грижа се състои само от основата – измиване и овлажняване, или включва 10-степенна процедура, премахването на наслоеното замърсяване, грим и омазняване, е от изключително значение, тъй като то създава предпоставка за правилното усвояване на приложените тонери, есенции, серуми, и овлажнители. Повечето дерматолози препоръчват почистване поне два пъти на ден – веднъж сутрин, когато трябва да се отмият натрупаните през нощта мъртви клетки, и още един път вечер – за отстраняване на грима и слънцезащитния крем преди лягане.

Известно е, че в основата на почистването на лицето стоят правилно подбраните продукти, които отговарят на индивидуалните нужди на външната бариера. За съжаление все още няма един общовалиден продукт, който да обслужи потребностите на всеки един от основните типове кожа, но за щастие козметичната индустрия предлага различни алтернативи както за мазния тип кожа, така и за сухата, чувствителната и комбинираната.

Наред с тези важни особености, трябва да се вземе предвид и температурата на водата, с която се отмиват нанесените почистващи средства. Разбираемо, много от хората предпочитат да мият лицето си с гореща вода. Нищо не е по-релаксиращо или удобно от почистването на лицето под душа. Въпреки това, горещата вода за съжаление не е най-добрият вариант за външната обвивка. Прекалено високата температура може да причини различни кожни проблеми, да лиши кожата от нейните жизненоважни естествени мазнини, причинявайки сухота, дехидратация и повишена чувствителност. Особено когато се касае за предразположени към екзема или розацея, горещата вода може да предизвика засилване на симптомите.

Не са редки случаите, в които хората с мазна кожа считат, че за топлата вода е решение за отмиване на излишното омазняване. За тяхно съжаление това не е така, тъй като екстремната гореща вода отмива абсолютно всички  естествените си мазнини и по този начин насърчава мастните жлези да компенсират и произвеждат още повече себум (специфичния секрет от мастните жлези, който омазнява кожата). Крайният резултат от честото използване на топла вода е запушени пори и образуване на акне.

Същевременно, измиването със студената вода може да действа като стягащо средство. Освен това използването на по-хладка температура на водата може да се помогне за тонизиране на кожата, успокояване на подпухналостта и възстановяване на младежкия блясък. Все пак нека да се има предвид, че не бива да се прекалява със студената вода при рутинно почистване, защото тя стяга порите на кожата и макар че това е полезно, от друга страна може да се превърне в пречка за ефективното почистване на кожата. Когато порите се стегнат, бактериите и мръсотията могат да останат дълбоко в тях, което би означавало само едно – появяване на черни точки.    

Въпреки ползите от използването на студена вода при почистването на лицето, все пак експертите съветват всяко измиване да не се превръща в полярно гмуркане. Стайна температура или леко топлата вода е идеалният вариант, тъй като тя няма да наруши нормалната физиология на кожата. Около 20-22 градуса по Целзий е оптималният вариант за рутинната грижа, защото голяма част от формулите за почистване имат предвид именно този диапазон, когато става дума за отмиване на нанесен върху кожата продукт. Хладките температури са подходящи и когато става дума за измиване на различните части на тялото, не само лицето. Ето и няколко примера защо:

Душ: Използването на гореща вода може да лиши кожата от естествените масла и да я направи податлива на сухота. Редовното измиване на тялото по този начин може да причини различни усложнения, като напукана и груба кожа. Затова специалистите съветват да се използва хладка вода по време на къпане.

Измиване на косата: Използването на гореща вода за измиване на косата може да доведе до увреждане на косъма, тъй като по този начин се отмиват всички етерични масла от скалпа. Препоръчва се хладка до нормална вода, тъй като тя ще позволи на косата да запази естествените си мазнини.

Измиване на лицето: Преди да се нанесе почистващ препарат върху лицето е подходящо да се използва топла вода, тъй като тя помага за отваряне на порите. След като се постави почистващият агент, е разумно да се измие лицето с хладка вода, за да не се затворят порите, а да останат отворени за приемане на последващите овлажняващи средства.

Измиване на краката: Добре е да се използва хладка вода, тъй като тя улеснява отстраняването на мъртвите клетки.

В заключение, може да бъде обобщено, че когато става въпрос за постигане на блестяща, здрава кожа, най-добрите варианти за това са подходящият за съответния тип кожа почистващ препарат, хладката вода и накрая надеждният слънцезащитен лосион.