Д-р Манджукова

Тонерът за лице и неговата роля в грижата за кожата

Изготвянето на режим за кожата, стриктното спазване и превръщането му в рутина е задача, към която се стреми всеки с желание за здрав и млад външен вид. Отдаващите внимание на своята кожа искат да извлекат максимума от всекидневната си практика за разкрасяване, но за тази цел трябва да бъдат наясно, че в основата на успеха е подходът към индивидуалните нужди на кожата.

За съжаление, нито един продукт не работи еднакво за всички под слънцето. Но все пак има добра новина – козметичните марки са създали достатъчно продукти, към които любителите и експертите могат да се обърнат и да придадат на своята кожа целенасочено изпъване, ретекстуриране, тонизиране и озаряване.

В епохата на иновациите грижата за кожата се е превърнала в толкова обширно пространство, че понякога изглежда невъзможно потребителите да се ориентират кои са „техните“ продукти и към кои да се насочат въз основа на съставките върху етикета. Към всичко това трябва да се добави и промяната на сезоните, климата и околната среда, които действително влияят по различен начин на определените типове кожа, на появяващите се проблеми (бръчки, възпаления, акне) и съвсем естествено изборът на средство за ежедневна рутина може да се превърне в нещо досадно и натоварващо. 

На фона на всички нови продукти за красота и формули за грижа към кожата, които се появяват всяка година на пазара, има един определен тип продукти, към които най-запалените привърженици на поддържането на външния вид не остават безразлични.

Тонерът за лице е течен продукт (изглежда точно като вода), на който могат да бъдат възлагани различни роли като част от рутинната грижа за кожата. Първо, премахва замърсяванията, оставени от почистващите продукти за лице. В зависимост от продукта, избран за конкретния тип кожа, той хидратира, подхранва и успокоява кожата, така че тя да може да абсорбира напълно овлажнителя след почистване.

Въпреки това тонерът е един от най-недооценените продукти в грижата за кожата и също така и един от най-малко разбраните. Това се дължи на липсата на твърда дефиниция, приета от дерматолозите – някои от тези изделия са формулирани със съставки като хиалуронова киселина за хидратиране, докато други са технически съдържащи алкохол астрингенти, които са предназначени да намалят съдържанието на мазнини в кожата, за да предотвратят образуването на акне.

Тонерът за кожа е развит от големите компании през последните 20 години. Традиционно се смята, че свиват порите, а основната му цел е да балансира излишния себум и да намали омазняването. Недоразвитите достатъчно добре формули в миналото си спечелиха лоша репутация, заради съдържащите се в тях груби, стягащи съставки, които почистват, но не осигуряват никакви предимства за овлажняване, а напротив – изсушават и дразнят кожата.

В днешно време обаче повечето тонери са формулирани със съставки, за които се смята, че поддържат здрава кожа без изсушаване или дразнене, не съдържат алкохоли и са насочени към подобряването на конкретни състояния. Някои от тях имат ексфолиращи свойства и могат да се използват за хидратиране, а други –  да помогнат за намаляване на пигментните петна по лицето.

Разбира се, най-добрият тонер е този, който се използва за определена цел в съответствие с вида на кожата и индивидуалните ѝ нужди. Той може да не е необходим за всички – особено ако предпочитанията са насочени към бърза, рационализирана рутинна грижа за кожата. Но правилният тонер със сигурност има някои предимства за подобряване на кожата.

1. Балансира кожата след почистване

Някои почистващи препарати могат да изсушат кожата в процеса на почистване. Нанасянето на тонер след почистване помага за възстановяване баланса на кожата, като я предпазва от усещане за опъване или сухота. Доказано е, че нивото на pH на кожата е около 5,5, докато това на водата е 7, така че при напръскване на лицето след почистване, ще окаже положително влияние на този деликатен баланс. Една от функциите на тонера е да помогне на кожата да достигне до нейното естествено рН ниво.

2. Хидратира кожата

Тонерите за лице са на водна основа и имат за цел да възстановят хидратацията на кожата след почистване. Много от тях включват допълнителни хидратиращи съставки за свързване на водата с обвивката за дълготрайни резултати.

3. Успокоява кожата

Използването на тонер за лице с естествени растителни съставки е чудесен начин да се създаде успокояващо усещане, като същевременно се облекчат всички временни зачервявания и дискомфорт.

4. Помага за премахване на мазнини и грим

Добавянето на тонер за лице към ежедневната рутина може да помогне за премахване на излишната мръсотия и други нечистотии, останали по кожата, дори и след внимателно почистване. Той обикновено се използва след измиване на лицето, за да премахне всички остатъчни замърсявания, пропуснати от ежедневния почистващ препарат.

5. Намалява размера на порите

Използваният тонер след измиване на лицето може да помогне за стягане на кожата и да намали размера на порите.

6. Ексфолира кожата

Тонерите, които съдържат алфа-хидрокси киселини, се използват за премахване на сухи или мъртви кожни клетки, което може да помогне за подобряване на вида на кожата и да спомогне за по-добро абсорбиране на прилаганите след това хидратиращи съставки.

Модерните тонери често са по-нежни и адаптивни към индивидуалните нужди на кожа. Независимо от типа кожа, дерматолозите препоръчват формули, които не съдържат алкохол, тъй като той може да премахне естествените мазнини от кожата

1. Комбинирана кожа: Препоръчва се продукт, който нежно се бори с излишното омазняване, като същевременно осигурява голям тласък на хидратация. Това може да са тонери, който включват в състава си розова вода, витамин С, витамин Е или гликолова киселина.

2. Мазна кожа: При излишно омазняване правилният тонер може да помогне както за ексфолиране, така и за стесняване на порите. Препоръчват се тонери, които включват масло от чаено дърво или ниски концентрации на салицилова киселина, бета-хидрокси киселини (BHA) или алфа-хидрокси киселини (AHA).

3. Склонна към акне кожа: В тези случаи е разумно да се потърси тонер без мазнини, а с включена фантастичната за тези случаи салицилова киселина.

4. Суха кожа: За да се подпомогне хидратирането на сухата кожа, потребителите следва да потърсят тонери, които съдържат съставки като хиалуронова киселина, екстракт от краставица, витамин Е или глицерин. В допълнение, тонерите с гликолова киселина могат да помогнат за постигане на двойно действие – на хидратация и ексфолиране.

5. Чувствителна кожа: Необходимо е да се избере тонер, който съдържа изцяло натурални съставки, като розова вода, лайка или алое вера.

В зависимост от формулата, която се използва, тонерът може да бъде нанасян през деня или през нощта (или два пъти на ден). Все пак, ако външната обвивка не понася многократното прилагане на средството, експертите съветват използването му само веднъж – по време на вечерната рутина. Използването му преди сън може да има повече ползи заради способността си да отстранява слънцезащитния крем, грима, замърсяванията и излишното омазняване от деня и също така да подготвя кожата за вечерната доза подхранващи съставки.  

Разбира се, потребителите могат да се справят и само с почистващ препарат и овлажнител, когато е необходимо. Но правилно подбраният тонер има качествата да направи забележима разлика в начина, по който изглежда кожата, усеща и абсорбира серуми, процедури и кремове. Той помага за намиране на точния баланс на нивата на pH на кожата, намалява разширените пори, както и „изтрива“ измореният вид на кожата.