Д-р Манджукова

Токсични съставки, които трябва да избягваме

Възможностите за подмладяване, които се предоставят в наши дни, са неизмеримо големи и са обвързани с правилния подбор на използваните съставки. За дълбоко посветените и отдадените в грижата за кожата не е тайна, че елементи като витамин Ц, хиалуронова киселина, серамиди, алфа-хидрокси киселини, сквалан и др. са извор на младежки и привлекателен външен вид. Богатият избор на продукти за разкрасяване обаче изобилства и от съставки, които не само не водят до желаните за потребителите ползи, но могат да нанесат трайни и необратими вреди. След извършено мащабно проучване от американски учени е установено, че една от осем (от изследвани 82 000) съставки, използвани в продуктите за лична хигиена, е промишлен химикал, включително канцерогени, пестициди, репродуктивни токсини и хормонални нарушители. Голяма част от тестваните продукти са показали наличие на пластификатори (химикали, които се използват в строителството), обезмаслители (използвани за отделяне на мръсотия от авточасти) и повърхностноактивни вещества (те намаляват повърхностното налягане в боя и мастила).

Именно за това, преди покупката на изделие, което ще се включи в рутинната грижа за кожата, трябва внимателно да се прецени неговото действие и да се знае за ползите или вредите, до които може да доведе. Определено някои компоненти е желателно да бъдат избягвани:

Парабени

Парабените са група органични съединения, използвани като консерванти в широка гама от продукти: шампоани и балсами, грим, овлажнители, продукти за бръснене и други. Опасенията за тях са фокусирани предимно върху начина, по който имитират естрогените и могат да се свързват с естрогенните рецептори на организма, от където идват и основателните опасения за ефектите им върху репродуктивното здраве и рака на гърдата.

Има много различни видове парабени – метил- и етилпарабени с къса верига, които най-често се срещат в продуктите за лична хигиена и имат по-ниска естрогенна активност от тези с по-дълга верига, като пропилпарабен и бутилпарабен. Тези видове могат да присъстват в гримове, овлажнители, продукти за коса и кремове за бръснене.

Талк

Талкът е минерална съставка, използвана в продукти за грим на прах и в продукти с абсорбиращи свойства. Често е сочен като основен виновник за предизвикването на респираторни и репродуктивни здравословни проблеми, тъй като е възможно да бъде замърсен с азбест. Талкът може да бъде открит в мини за добиване на азбест и да стане основна причина за развиване на мезотелиом и други видове рак

Веществото се среща в различни продукти за грим, включително ружове, сенки за очи и бронзатори, като неговото основно свойство е абсорбиране на влага и придаване непрозрачен завършек на поставената козметика.

Алуминий

Най-често се използва антиперспирантите, дезодорантите, червилата и грима за очите и основните притеснения от употребата му са свързани с рак и неврологични проблеми. Няколко отдавнашни проучвания предполагат възможна връзка между алуминия и рак на гърдата.

Натриев лаурил сулфат

Натриевият лаурил сулфат е изсушаващо почистващо средство, намиращи се в продуктите за грижа за кожата. Все пак, въпреки че може да причини дискомфорт на кожата и трябва да се избягва, натриевият лаурил сулфат не следва да се счита за „токсичен“. Среща се в масовите шампоани, сапуни, препарати за почистване и няма данни за негативно влияние върху човешкото здраве.

Минерално масло и нефт

Стотици масла се използват в различни козметични продукти, включително масла от минерали, семена, зеленчуци, рицини, плодове, ядки, зърнени храни, цветя. Всяко от тях има различни химични свойства – и следователно различни потенциални негативни ефекти. Основните притеснения на потребителите са свързани с минералното масло, използвано в някои лосиони, за да запази влагата в кожата. Необработеното или леко обработеното минерално масло е известен канцероген, но силно рафинираните козметични минерални масла (и други течности, дестилирани от петрол), използвани в козметичните продукти, не са опасни.

Триклозан

Първоначално разработен като пестицид през 60-те години, триклозанът е антибактериално и противогъбично средство, използвано в стотици потребителски продукти, включително шампоани, балсами, лосиони, дезодоранти, промивки за тяло, флуоридни пасти за зъби, грим и афтършейв.

Според някои изследвания, високите нива на триклозан могат да повлияят на хормоните на щитовидната жлеза и да допринесат за антибиотична резистентност. Понастоящем изследванията разглеждат дългосрочните ефекти на триклозан върху развитието на рак на кожата.

Фталатите

Фталатите могат да бъдат открити в широка гама продукти, от детски играчки до хранителни продукти, медицински изделия, като главното им приложение е да се предпази пластмасата от чупене. В същото време се използват и в козметиката, главно в лакове за нокти и спрейове за коса, както и в ароматите на много почистващи и козметични продукти.

Според организациите за борба с рака на гърдата фталатите имат връзка с причиняване на заболяването. Счита се, че определени промени в нивата на естроген могат да доведат до развитие на рак на гърдата.

Формалдехид

Формалдехид и химикали, които отделят формалдехид за определен период от време, присъстват в козметиката, лосионите, шампоаните, душ геловете, лаковете за нокти и продуктите за изправяне на косата. Химикалът може да причини алергични реакции, както и дразнене на очите и дихателната система. Някои изследвания свързват химикала с рака.