Д-р Манджукова

Терапия с топла вана и английска сол

Взимането на душ и почистването на тялото са в основата на добрата хигиена и обичайната грижа за външния вид, но използването на вана с топла вода определено е стъпка в посока добавяне на допълнителни ползи за организма. Потапянето на тялото в топла вода може да се използва за лечение на различни видове заболявания, а в медицината се оформя и термин за тази практика известен като балнеотерапия (лечение на болест чрез къпане).

Накисването в топла вода е една от най-старите форми на алтернативна терапия, като има достатъчно основателни причини тази процедура да издържи теста на времето. Изследвания показват, че балнеотерапията е едно от най-добрите възможни лечения за всички видове заболявания на опорно-двигателната система (мускулни заболявания, болести на ставите, фибромиалгия, артрит и болки в долната част на гърба). С потапянето в топла вода се намалява силата на гравитацията, което притиска ставите, отпуска възпаленията в крайниците и увеличава циркулацията на кръв във всяка точка на тялото.

Но освен за релакс в добре оборудваните спа комплекси, за лечение на ставни и мускулни болки, лечебните свойства на жизненоважната течност се използват и за разрешаване на редица дерматологични проблеми. Така например, когато се прилага за лечение на кожни инфекции, водата ускорява лечебния процес, предпазва от получаване на допълнителни възпаления и осигурява краткосрочно облекчение при болка, сърбеж или възпаление. Въпреки това, на база натрупания опит и редица завършени проучвания, може да се твърди, че потапянето в топла вода е един от най-недооценените начини за лечение на кожни проблеми. Това е обикновен, лесен и не изискващ специално ниво на подготовка метод, който предлага незабавно облекчение и може да бъде извършен в домашни условия.

Накисванията въздействат благоприятно на кожата, като използват топлината на водата за разширяване на кръвоносните съдове, което позволява достигането на по-голям приток на кръв, кислород и хранителни вещества към засегнатата област. Освен това, по този начин се увеличава пропускливостта на самата тъкан и се допускат по-големи имунни клетки (и дори антибиотици) близо до мястото на инфекция.

Следва да се знае обаче, че обикновената вода може да раздразни кожата, особено ако има отворена тъкан. Ето защо балнеолечението прибягва до употребата на английска сол (епсом соли), за която се смята, че е нежна, щадяща и едновременно това активна при третирането на слънчево изгаряне, псориазис, екзема, дори синини и натъртвания.

Английската сол е кристализирала форма на магнезиев сулфат и за разлика от натриевата трапезна сол, може да се срещне в редица търговски продукти, предлагащи допълнение към изпълването на ваната с топла вода. Магнезият в солта се абсорбира през кожата, увеличавайки нивата на магнезий в организма. Така той става ефективен за премахване на токсините от кожата, намалява подуването и болката, свързани с възпалението и насърчава почистването и активното заздравяване на отворени рани. Въпреки че липсват категорични доказателства за подобряването вида на кожата, солните бани се използват от дълги години като лек за увреждания на кожата, причинени от слънцето, кожни раздразнения, хиперпигментация, дерматит и псориазис.

Приготвянето на вана с английска сол, е процес, при който трябва да се спазват няколко задължителни изисквания. На първо място здравословната граница, при която водата пълноценно може да се използва за терапия на различни заболявания, е между 33 и 37 градуса по Целзий. Особено хората със сърдечни проблеми обезателно следва да избягват горещата и надвишаваща оказаните стойности вода. След достигане на комфортна за организма температура следва да се добавят чаша и половина (максимум 2) епсом соли, които се разбъркват до пълното им разтваряне. Накисването не следва да продължи повече от 10-15 мин., тъй като в противен случай може да се наруши естественият баланс на овлажняване на кожата. Този релаксиращ и оздравителен метод се ползва до 3 пъти на ден, като между всяко от потапянията трябва да има поне 2-3 часа почивка. Тъй като солите са склонни да дехидратират тялото, след почистване с чиста кърпа е подходящо да се нанесе предписаният от дерматолог топичен крем за лечение на съществуващия проблем, а останалата част от тяло може да се възползва от свойствата на овлажняващ козметичен продукт. 

В заключение следва да се знае, че както топлата и успокояваща вана, така и английската сол не могат да се използват за лечение на сериозни или трайни кожни инфекции. В тези случаи е необходимо да се проведе среща с лекар, който има знанията и опита да назначи адекватно и разрешаващо проблема лечение.