Д-р Манджукова

Тенденции в грижата за кожата – пролет 2021

След дългите и мразовити месеци ето, че пролетта чука на вратата с първите разцъфнали дървета и зеленина. И както заобикалящият ни свят се променя около нас, така и установената рутинна грижа за кожата има нужда от подмяна. Преминаването към по-топло време предполага заместването на силните и тежки зимни формули с леки и освежаващи продукти. Въпреки затрудненията предизвикани от ковид-19 пандемията, козметичните марки не изневериха на себе си и предложиха нови, както и добре изпитани във времето утвърдени формули за поддържане и възстановяване на външния вид след студените зимни дни.

И вместо да се чудим откъде е най-добре да се започне, мисля, че можем да преоткрием себе си и да внесем нов ред в ежедневната ни рутина, поглеждайки към някои от тенденциите за пролет 2021. И дори не всяка от тези идеи да ни допадне, то със сигурност бихме могли да опитаме да се освежим с нещо, което не сме опитвали:

1. Свежа кожа

В условията на здравна пандемия и с ваксинациите, които тепърва стартират, уелнесът никога досега не е бил такъв приоритет. Най-популярният тренд за външен вид тази пролет е непокрити лица с росна кожа, лек грим и изключително важния блясък.

От съществено значение е да овлажняваме лицето си сутрин и вечер след почистване, за да постигнем така желания свеж и блестящ вид на кожата. Експертите препоръчват продукти (кремове) с колаген и ретинол за прилив на хидратация в кожата. Когато се прилага вечер, преди сън, кремът блокира загубата на влага, за да подпомогне процеса на възстановяване и да съдейства за освежен и здрав вид на сутринта.  

2. Разкрасяване отвътре-навън

Особено сега, когато светът е поставен пред изпитанието коронавирус, е изключително важно да помислим за имунната си система.  Добре е да сме сигурни, че тялото ни получава нужните му основни витамини и минерали, както и необходимите количества вода. Специалистите препоръчват 2,7 литра течности дневно за жени и 3,7 литра – за мъже.

3. „Запечатване“ на влагата (Слъгинг)

Слъгингът е тенденция на К-бюти, при която щедро се прилага омазняващ продукт или вазелин като последна стъпка в рутинната грижа. Целта е да се подпомогнете запечатването на нанесените преди това средства за подмладяване и възстановяване. Обикновено се прави преди с идеята да действа като уплътнител или бариера, за предотвратяване загубата на влага от кожата, като е добре лицето да бъде почистено на сутринта. Вазелинът е оклузив, който действа по удивителен начин – успокоява раздразненията и насърчава на заздравяването на рани, като същевременно подсилва защитна бариера за кожата.

Ако се вземе решение да се изпробва тази набираща популярност тенденция е подходящо да се спазват следните стъпки:

  • Начало с нежен почистващ препарат, който да отмие грима и натрупването на замърсявания в порите.
  • Впоследствие може да се приложи тонер, който да даде сигурност, че кожата е напълно чиста. Добре подбраният тонер успокоява раздразнената и чувствителна кожа, допринася за равномерния тен –  жизненоважна стъпка към постигането на споменатата вече росна кожа.
  • На следващ етап следва да се нанесе овлажняващ крем, за да се подсили хидратацията на кожата.
  • Като последна стъпка тук може да се включи „слъгингът“ като се нанеса дебел слой вазелин или омазняващ продукт. Счита се, че така ще се запазят всички предимства на нанесения преди това овлажнител.

4. Студени душове

Проучванията показват, че студените душове придават на кожата и косата здрав блясък. Въпреки че идеята за студен душ не е най-привлекателната, д-р Жаклин Шафер, доктор по медицина, казва, че студената вода стяга и свива кръвния поток, което придава на кожата по-здравословен блясък.

Преминаването към студена вода, особено при затоплянето на времето, не изсушава себумния слой – естествената бариера, която осигурява защита на кожата и косата. Защо пък да не се опита студен душ с хидратиращ и подхранващ шампоан, който със сигурност ще доведе до освежаващи за косата резултати?

5. Заледяване на кожата

Това е съвсем нова тенденция, която включва търкаляне на лед или охладени във фризер артикули за рутинна грижа (например – Гуа Ша камък, плосък нефрит или розов кварцов камък, с който се прилагат движения нагоре-надолу, за да се отпуснат скованите мускули и да се насърчи дренажът на тъканите).

Идеята, която стои зад заледяването на кожата е, че студената температура активира свиването на кръвоносните съдове. По този начин се намаляват зачервяването, болката и подуването и се предотвратява появата на петна. Нежното масажиращо действие спомага за увеличаване на лимфния дренаж, като допълнително премахва излишната течност, която причинява подпухналост. Също така се счита, че заледяването на кожата намалява излишното производство на себум и се увеличава усвояването на продуктите за красота.

Този тип терапия е подходящ рано сутрин, за да събуди кожата и да намали подпухналостта ѝ.