Д-р Манджукова

Тенденции в грижата за кожата през 2022 г.

Разпространението на коронавирус и обявяването на мерки в световен мащаб за предпазване от заразяване, повлияха във всяка сфера от живота на човечеството. В последните две години здравето и благосъстоянието бяха във фокуса на фона на глобалната пандемия, в това число и поддържането на външния вид, като голяма част от потребителите на козметика успяха да разширят знанията си за грижата към кожата. Причината за повишения интерес у потребителите беше именно наложената от противоепидемичните мерки невъзможност хората да продължат досегашния си начин на живот, който включваше и посещението на разкрасителни и козметични центрове и фризьорски салони. В тази ситуация, в която населението остана затворено и домовете се превърнаха и в офис, и в училищна стая, хората бяха принудени да се адаптират и сами да осигурят козметичните си потребности вкъщи и да се информират за тенденциите и последните новости в тази сфера.

Всяка година индустрията за красота успява да извади на показ нови формули, за които обещава, че се доближават до съвършенството.  И докато 2020 г. премина под знака на ниацинамида, а  през 2021 г. спирулина и гъбеното масло достигнаха нови висоти, то 2022 г. е в самото си начало – и дерматолозите вече споделят своите виждания за това кои ще бъдат звездите в света на грижата за кожата през следващите седмици и месеци.

Слънчогледово масло

Овлажняващите масла никога няма да излязат от мода, а слънчогледовото олио за козметична употреба бързо успя да си пробие път сред разнообразието от овлажняващи формулировки и продукти против стареене. Този естествен дар от природата не запушва порите, не предизвиква образуването на комедони и се абсорбира лесно и бързо в кожата, като укрепва и успокоява епидермалната бариера. Най-доброто свойство на слънчогледовото масло е възможността му да се комбинира с различни съставки, без да предизвиква дразнене и зачервяване. По този начин става идеално допълнение към всеки рафт с продукти за красота.  

Тайтенил

Тези, които искат да подобрят текстурата на кожата си, определено могат да се възползват от ползите, които дарява Тайтенил – ключова специална био-лифтинг съставка, предназначена за по-стегната и гладка повърхност.  Специалистите твърдят, че тя подмладява кожата, придавайки ѝ твърдост, тонус, еластичност и пластичност. Тайтенил на практика предотвратява  появата на нови бръчки, а същевременно помага за подхранване и изглаждане на кожата с течение на времето.

Мадекасозид

Мадекасозидът е компонент на азиатската центела – растение, което е известно със своите успокояващи и хидратиращи ползи за кожата – който е на път да стане още по-популярен през 2022 г. Съставката влиза под светлините на прожекторите за първи път през 2017 г., като в последствие учените продължават да я изследват и да намират нови съединения в нея.  Мадекасозидът е вълнуваща съставка на растителна основа, която показва ефикасност при заздравяването на рани. Той притежава антиоксидантни свойства и е чудесна алтернатива за чувствителна, фото-увредена и възпалена кожа.

Силимарин

Силимаринът е флавоноиден екстракт от семената на бял трън, който предлага страхотни локални ползи за кожата – способност да регулира омазняването на кожата, както и да осигури защита срещу ултравиолетовите лъчи, замърсяването, клетъчното увреждане и увреждането, причинено от свободните радикали. Освен това силимаринът е некомедогенен, което означава, че няма да запуши порите – фактор, който често води до образуване на акне.

Хидроксипинаколон ретиноат

Алтернативите на ретинола са във възход от години и хидроксипинаколон ретиноат е сочена за следващата суперсъставка, тъй като предлага подобни ползи като ретиноидите, с по-малко дразнене и подобрени профили на чувствителност. Тази чудотворна съставка увеличава производството на колаген и помага за поддържането му в оптимални нива. Освен това хидроксипинаколон ретиноатът насърчава клетъчния оборот и възстановяването на ДНК. Той помага за предотвратяване образуването на белези от акне и минимизира несъвършенствата по кожата.

Пептиди и растежни фактори

Наред с ретиноидите, пептидите са задължителни за всяка рутинна грижа против стареене. Те са група от аминокиселини или изграждащи протеинни блокове, които помагат на всяко ниво в борбата с бръчките – от повишаване производството на колаген и еластин до изглаждане на проблемните области. Растежните фактори са сигнални протеини, които задействат механизмите на клетките за заздравяване, производство на нов колаген и подобряване на твърдостта и еластичността на кожата. Съществуват достатъчно изследвания и разработки, които доказват неизмеримите ползи на пептидите и растежните фактори, тъй че те заслужават своето място във всяка рутинна грижа за кожата.  

Пре-, про- и пост-биотик

Според експертите това е нова и обещаваща категория в грижата за кожата. Учените всяка година научават все повече за обширните общности от микроорганизми, които живеят по повърхността на човешкото тяло и как здравето на кожата зависи от взаимодействието с тези микроорганизми. Известно е, че тези невидими с просто око организми могат да осигурят ползи за външността като балансират микробиома на кожата и по този начин намаляват съществуващите възпаления, акне и сухота.

Астаксантин

Астаксантинът е мощен антиоксидант, който в определени случаи действа в пъти по-добре от витамин Ц. Наред с укрепването на имунната система, астаксантинът може също да помогне за намаляване на възникнало възпаление. По-специално, веществото влияе върху реактивните кислородни видове, за да намали протеините, които могат да причинят възпалителни заболявания като цьолиакия, ревматоиден артрит, сърдечни заболявания и диабет. Приемането на добавки или консумацията на храни, богати на астаксантин, заздравява защитата на кожата от ултравиолетово увреждане. Астаксантинът се натрупва в слоевете на епидермиса и дермата на кожата, като така предпазва от проникването на вредните лъчи.

Независимо от предприетият подход или желанието за включване на нова съставка във всекидневната грижа за кожата, потребителите трябва да знаят, че всеки нов продукт изисква време и търпение, за да осигури най-добри ползи за външния изглед. Все пак, като експерт, препоръчвам да се залага на доказали се с времето марки, както и да се следват внимателно съветите от листовката за употреба.