Д-р Манджукова

Тенденции в грижата за кожата – есен 2019

Сега, когато лятото е към своя край, е време за промяна в цялостната грижа за тялото. По-прохладното есенно време носи сух, студен въздух, който определено оказва влияние върху организма и в частност върху кожата. Понижаването на температурите и студеният, понякога пронизващ вятър, изсушават кожата, оставяйки я податлива на различни проблеми. Точно сега е времето за леки изменения в начините за поддържане на външния вид.

Есенното настроение завладява хората и съсредоточава усилията им в намирането на подходящите съставки за възстановяване на кожата от летните горещини. Да, но тези промени трябва да вървят ръка за ръка и с грижата за косата, която не трябва да остава пренебрегната. Студеното време въздейства върху здравината на косъма, изтънява го и го прави чуплив. Именно за това, наред с отношението към кожата, следва да се използват някои превантивни мерки, които биха намалили мащаба на увреждането на косата и ще направят прехода към зимата по-поносим.

За да се осъществи мечтата за блестяща, буйна и здрава коса, е препоръчително да се изготви и спазва правилен и последователен режим. Въпреки съобразяването с индивидуалните особености като текстура, цвят или прическа, ден след ден, седмица след седмица се налага следването на някои общовалидни правила.

Първата стъпка в рутинната грижа за косата е изготвянето на балансирана диета с правилните хранителни вещества, чрез които да се насърчи растежа и подсилването на косъма. В менюто обезателно трябва да присъстват богати на витамини А, Ц, Д и Е вещества, биотин, витамини от група Б, цинк и желязо, протеини, както и есенциални мастни киселини, които насърчават укрепването на космените фоликули.

Сресване на косата

Сресването поддържа косата като разпределя естествените ѝ масла по протежението на целия скалп. Освен това прилагането на четка рано сутрин и вечер, преди лягане, разплита получилите се малки възелчета и държи косата в безупречен вид. При сресването голямо значение играе самата техника, като то трябва да започва от долните слоеве и постепенно да се върви към горната част. По този начин много по-лесно се разхлабват заплитанията, а шансовете за накъсване на косъма значително намаляват.

Не на последно място, силно противопоказно е сресването на мокра коса. Появилите се възли и вплитания могат да се разрешат с пръсти или с гребен с широки зъбци.

Умерено нанасяне на продукти за стилизиране

Употребата на твърде много продукти за оформяне на коса като лак за коса, гел или серум може да увреди косъма и да наруши естественото омазняване на скалпа. Това от своя страна може да доведе до някои проблематични състояния като изсушаване, образуване на люспи или бързоомазняващ се скалп. В случаите, в които се използва преса за изправяне на косата, е задължително да се прилага спрей за топлинна защита.

Като цяло е препоръчително да се избягва всекидневно нанасяне на стилизиращи средства, а когато е наложително, е добре да се прилагат такива с естествени неизсушаващи съставки.

Кратка почивка от опашката

Летните дни са далеч зад гърба ни и вече не се налага постоянното носене на опашка и стягане с ластик. Този удобен стил, с който се свиква лесно през горещите месеци, може да причини стрес и увреждане на косъма. През есента е напълно в реда на нещата косата да се носи надолу и меко прибрана, а в краен случай да се използва щипка с широк разред на зъбците. И дори да се наложи събирането ѝ в опашка, нека това да не се случва в леглото по време на сън.

Леко оформяне и подрязване на краищата

Независимо от това какъв тип е прическата, къса или дълга, краищата ѝ следва да се почистват на всеки 8 – 12 седмици. Горещините, слънцето, пясъкът и солената вода оставят своите отпечатъци, особено при онези, които поддържат дълга коса. Ето защо с промяната на сезона трябва да се помисли за освежаване и премахване на раздвоените косми.

Подбиране на правилният шампоан и балсам

Както кожата, така и косата има свои собствени индивидуални изисквания. Поради тази причина подбирането на точните продукти за измиване на наслоилата се мръсотия, хидратиране на скалпа и укрепване на корените, е важен фактор за поддържането на косата в блестящ вид. Прилагането на шампоан с бавни кръгови движения ще увеличи притока на кръв в скалпа и ще стимулира растежа.

Подходящата формула балсам не само помага за разрешаване на проблемите с досадните и понякога болезнени заплитания, но увеличава и „запечатва“ влагата необходимата за есента и зимата влага.

Осигуряване на допълнителна доза влага

От жизненоважно значение за косата е добавянето на терапия с маска или гланц, която ще подсили не само скалпа, но ще заздрави краищата и ще придаде търсения блясък. Подходящо е да се обмисли двуседмична процедура с дълбоко кондициониране и хидратиране за премахване на заплитанията, изсушаването и появата на възпаления по скалпа.

Масаж на скалпа с подхранващи масла

Включването на масаж на скалпа като част от рутинната грижа може да бъде само от полза. Това е една от добрите практики за постигане на бързи и дълготрайни резултати. Масажът с естествени съставки от природата осигурява основни минерали и витамини за скалпа, укрепва корените, което насърчава и растежа на косата. Подходящи средства за тази цел са кокосовото, бадемово, рициново масло и дори масло от цариградско грозде. Някои от изброените продукти даже могат да се смесват помежду си за подсилване на ефектите, като към тях е позволено да се добавят няколко капки етерично масло (розмарин, лавандула или лимонова трева).