Д-р Манджукова

Текстилен дерматит – причини и терапия

Кожната алергия, наричана още „контактен дерматит“ (екзема), е един от най-често срещаните дерматологични проблеми. Той се появява като реакция на организма към иначе безвредни вещества от околната среда и представлява свръхчувствителност на имунната система към тях. Причините за появяването на екзема са известни от десетилетия и биха могли да се коренят в допира на кожата до перилни препарати, средства за почистване на дома, парфюми и различни тоалетни принадлежности за тяло и лице. Алергичен отговор на имунната система могат да предизвикат и някои облекла, като специалистите наричат това състояние с нов термин, а именно „текстилен дерматит“. 

Медицината е идентифицирала основните рискове за образуването на т. нар. текстилен дерматит:

Прах за пране

Перилните препарати имат изключително значение, що се касае до почистването на дрехите. За съжаление, много търговски марки съдържат вредни токсини като багрила и парфюми, които стимулират алергична реакция.

Ново облекло

Хората често остават изненадани, когато научат, че новите дрехи всъщност могат да доведат до алергични реакции. Те считат, че след като дрехата е нова, то не е необходимо тя да бъде изпрана. Проблемът е, че голяма част от новите дрехи съдържат формалдехид, който е токсичен и може да предизвика сърбеж или дразнене на кожата. Това химично съединение се използва, за да предпази дрехите от гънки, докато са изложени в магазините или се съхраняват на склад.

Използвани материали

Тъй като в текстилната индустрия се използват различни химикали, не е изключено някои от тях да причинят реакции. Източникът на алергия към текстил може да бъде самата тъкан и химическите добавки, използвани при обработката на тъканта. Някои химикали като фталати, които често се срещат в пластмасата, бромираните огнезащитни вещества и перфлуорираните съединения, използвани в дишащите тъкани, причиняват алергии и дори могат да бъдат канцерогенни.

Аксесоари

Шипове, ципове, копчета и катарами също могат да създадат проблеми, особено ако предметите съдържат голямо количество никел.

Обикновено алергичната реакция към дрехите възниква, когато клетките на антителата разпознават химичните структури на използваните и намерени в дрехите съединения, след което ги третират като опасни вещества. Това е причината плазмените клетки да произвеждат алергични антитела, които намират път към различни системи на тялото. Тези антитела се интегрират с провъзпалителните клетки, които покриват кожата и когато се свържат заедно, се освобождават хистамини. Оттук-насетне се наблюдават различни реакции на организма – от леки, до изключително тежки. Те варират в зависимост от вида на активацията, с която трябва да се справи тялото – хрема, воднисти очи, зачервяване на кожата и обрив, парене, сърбеж, образуване на кожни лезии и мехури, възпаление на космените фоликули и др.

Подобно на други видове алергии, и тази също може да бъде избегната. За целта е добре да се посети лекар, който ще направи тест, за да определи силата на алергията и точната причина за нея. Обикновено дерматолозите препоръчват да се прилага калциневрин или кортикостероиди, за да се облекчат обичайните симптоми като обриви и сърбеж. Друга форма на борбата с алергичните реакция към дрехите са антихистамините, които специалистите препоръчват като един от най-ефективните начини за премахване на зачервявания и дразнения по кожата.

За избягване на отговор от организма към някои материи и платове, експертите съветват:

  1. Да се носят дрехи от памучен или ленен плат, тъй като е известно, че те са най-малко склонен към причиняване на алергия.
  2. Да се перат новите дрехи преди да бъдат носени за първи път.
  3. Да се използват познати марки перилни препарати, като същевременно се избягват изделия, които съдържат парфюми и други сурови химикали.
  4. Да се определи причинителят на дразненето и да се избягва допирът му до кожата. Например, ако това е никеловият цип на панталоните, той може да бъде заменен с пластмасов или с копчета, изработени от друг материал.
  5. Формалдехидът в дрехите може да бъде избегнат чрез изпиране на дрехите преди обличане.
  6. Хората с доказана алергия към пигменти трябва да изпират дрехите повече от веднъж преди обличане, за да отстранят колкото се може повече от вредните за тялото им химикали.