Д-р Манджукова

Татуировките и слънчевите лъчи – рискове и превенция

В разгара на лятото, когато градусите се покачват, а намеренията за прекарване на по-дълго време навън се превръщат в реалност, хората започват да залагат на удобните прохладни материи и късите ръкави. Какъв подходящ момент за изразяване на своя собствена идентичност и показване на новата татуировка. Този тип субкултура завладя все по-голяма част от обществото и в наши дни, особено през летните месеци, е съвсем нормално плажовете и басейните да преобладават с изрисувани тела. Новото хилядолетие предлага все по-богати палитри и възможности за изразяване на собственото Аз, но все пак всеки почитател на татуировките трябва да знае как да се грижи за новата си придобивка.

Добре е да се припомни, че татуировката представлява постоянен белег или дизайн, направен върху кожата с пигменти, вмъкнати чрез убождане в горния слой на кожата. Обикновено се използва ръчна машинка, която действа на принципа на шевната, с една или повече игли, които пробиват кожата многократно. При всяко убождане иглите вкарват малки капчици мастило. Процесът – който се извършва без анестетици – причинява малко кървене и лека до потенциално значителна болка.

Татуировките са инвестиция, която освен време може да отнеме и голям паричен ресурс. Самото нараняване на кожата изисква определено време за заздравяване, като е задължително обособената област да се поддържа чиста и хидратирана. Татуистите обикновено предоставят контролен списък за последващи грижи, който описва подробно процеса на оздравяване на кожата. Но имат ли хората, получили нова татуировка, план как да я защитят от избледняване на слънце.

Всяка татуировка, изложена на слънце, е изложена на риск от избледняване. Рискът е в своя пик по време на периода на заздравяване, тъй като естеството на процеса на татуиране оставя кожата чувствителна към ултравиолетовите лъчи. Дългосрочната слънцезащита обаче е от ключово значение за запазване на гладките и дефинирани линии на татуировката.

Ултравиолетовите А (UVA) лъчи и избледняване на татуировките

UVA лъчите, често наричани лъчи на стареенето, проникват дълбоко в слоевете на кожата. Препоръчително е новите татуировки да не се излагат на този тип лъчение, тъй като дълготрайни ефекти на A-лъчите са най-забележими върху заздравели татуировки.

Мастилото за татуировки се задържа в дермата – вторият и най-дебел слой на кожата. Докато този слой като цяло не е застрашен от причиняващите изгаряне слънчеви лъчи, той остава достъпен за UVA лъчи. Ако излагането на ултравиолетовите А лъчи е за продължителен период, обезателно мастилото ще започне да се разпада, а в последствие белите кръвни клетки могат да третират мастилото като инфекция или друга чужда частица.

Прекомерното излагане на слънчева светлина може да превърне изкуството в грозно и неоформено петно.

От друга страна, дългото излагане на ултравиолетова А светлина с осигурена минимална защита може да доведе до избледняване на татуировката, като този процес се случва толкова бавно, че не може да бъде забелязан преди да е станало твърде късно.

Татуировката, също така, може да промени цвета си, докато избледнява. В зависимост от вида на използваното мастило, тя може да стане зелена или синя. Изкривяването на цвета е по-често срещано при черни и сиви татуировки, тъй като по-тъмните зелени и сини пигменти често се използват за потъмняване на мастилото.

Ултравиолетови Б (UVB) лъчи и избледняване на татуировките

UVB лъчите са лъчите, отговорни за слънчевото изгаряне, което във всеки смисъл е вредно за кожата, а в случай на нова татуировка могат да попречат за правилното ѝ зарастване. Увреждането, което причинява слънчевото изгаряне, може да окаже влияние върху избледняването на татуировката и то почти по същия начин, както правят UVA лъчите, но с по-бърза скорост.

Както вече беше споменато, новите татуировки по същество представляват отворени рани и като такива, те са силно податливи на външни агресори като бактерии, триене и слънце. Освен развиване на инфекция, неправилната грижа и излагането на пряка и силна слънчева светлина може да се окаже съществен риск за новата придобивка, както и за цялостното здраве на кожата. В най-добрия случай слънчево изгаряне ще удължи времето, необходимо на татуировката да заздравее напълно. При екстремни условия обаче може да изкриви линиите и цвета на татуировката.

Загубата на цветове и изкривяването на линиите са твърде често срещан резултат от получено слънчево изгаряне, придружено с мехури. В тези случаи дермата бива увредена, а в последствие мастилото се разстила в третираната област. Когато татуировката най-накрая заздравее, цветовете може да останат матови, ръбовете замъглени, а линиите недефинирани.

Най-добрият начин за запазване на татуировката, нейната защита и предпазването на целия организъм е изготвянето на рутинна грижа за заздравяване на придобивката. Във всекидневието могат да бъдат срещнати различни продукти, които се рекламират като „слънцезащитни средства за татуировки“ с твърдението, че предлагат най-добрата протекция за татуираната кожа, но тези изделия много често са просто „претапицирани“ обикновени препарати срещу ултравиолетовата светлина..

Минералните слънцезащитни продукти са идеалния вариант, когато става дума за защита на татуировките от изгаряне и увреждане на кожата, тъй като те имат способността да остават на повърхността на кожата и могат да попречат на повечето ултравиолетови А лъчи да достигнат до дермата и мастилото. Наред с това е необходимо да се знае, че този вид предпазващи средства се произвеждат без наличието на агресивни химикали в съдържанието, което води до незначителен риск от реакция на кожата.

Специалистите съветват за използването на минерален слънцезащитен крем със защитен фактор над 30, който не само ще предпази положеното в кожата мастило от избледняване, но може да помогне за предотвратяване развиването на меланома.

Необходимо е да се приложат всякакви методи за опазване на татуировката от силните слънчеви лъчи, като тук на помощ, освен минералния слънцезащитен крем, могат да се включи носенето на панталони и дълги ръкави. Ако слънцето не може да достигне кожата, то татуировка е защитена.

И в допълнение – задължително е да се засили хигиената в зоната на татуировката. Постоянно трябва да се припомня, че татуировката е рана, която трябва да се пази от замърсяване. Необходимо е да се почиства няколко пъти на ден с антимикробен лек сапун и да се подсушава с напълно чиста хартия, не с триене, а с тупкане по нараненото място.

Правилните лечебни процедури трябва да се следват внимателно, както е указано татуиста, който я е изработил. При пресни татуировки кожата все още не е зараснала, тя е отворена и уязвима на излагане и замърсители. Следователно, хората, които имат изцяло нова придобивка на тялото трябва да избягват плуването или потапянето, докато не заздравее напълно. Естествените водни обекти като езера и реки обикновено съдържат естествени бактерии, които биха попречили на лечебния процес и потенциално биха причинили увреждане или инфекция на вашата прясна татуировка. Изработените от човека водни обекти, като горещи вани или плувни басейни, съдържат силни химикали, за да поддържат водата чиста и свежа. Тези химикали също могат да бъдат невероятно вредни за свежата татуировка.

За запазването на татуировката свежа за по-дълъг период, специалистите препоръчват да се консумират значителни количества вода, които освен всичко друго ще поддържат кожата хидратирана и ще я запазят гладка и устойчива на всички външни агресори.