Д-р Манджукова

Танорексия – пристрастяване към слънчев загар

Само до преди няколко десетилетия бледите и необхванатите от слънчев загар кожи бяха предпочитана модна тенденция, сочеща за по-високо и значимо място в обществото. В тези години висшето общество е отдавало голямо значение на предпазването от слънчевите лъчи, тъй като се е считало, че тъмният тен е характерна черта за работническата класа. В топлите летни дни, за засенчване на лицата от слънцето, хората са използвали луксозни шапки с голяма периферия, чадъри, както и плътни дрехи, за да могат да стоят колкото се може се възползват по-дълго от хубавото време.

По настоящем коренно се е променило схващането за светлата кожа и бледа кожа. Точно на противоположния полюс, в наши дни, без значение от това какъв сезон от годината е, златисто-кафявият тен се счита за признак на много свободно време и за това, че човек не е роб на работното място. В предишните „бледи времена“ зимата е била верен помощник на хората, предпазващи се от потъмняване на кожата, но днес тя е повече пречка. Именно за това, че хората все по-често се обръщат към изкуственото набавяне на ултравиолетови лъчи. Няма достатъчно слънчева светлина – тогава решението е солариум! Редовна кратка сесия под светлините и кожата придобива златист загар, независимо от сезона и времето навън.

Но постоянният стремеж към тъмен тен не винаги се оказва полезен за кожата. В определени случаи може да доведе до сериозни заболявания, например, ракът на кожата, които са застрашаващи живота. Въпреки това много млади хора все по-често прибягват до използването на солариуми и постоянно излагане на слънчева светлина. Все по-често амбициите към тъмно-златист тен преминават границите на нормалното, а пристрастяването към облъчването на тялото с ултравиолетови лъчи се превръща в сериозен психологически проблем. Поради тази причина в началото на новия век в САЩ се появява нов термин обозначаващ пристрастеността към загар на кожата – „тенорексия“.

Тенорексията приравнява прекомерното желание за тен с анорексичните аномалии на тялото, където силуетът, който се вижда в огледалото не е достатъчно слаб и се достига до фиск идеи за постигането на слабо и „перфектно“ тяло. За външния наблюдател тенорексикът има тен няколко нюанса по-тъмен или по-златист от естествения си, здрав цвят. Но страдащия от тенорексия не вижда нещата по този начин. Всяка загуба на цвят е отклонение от „идеалния“ образ на тялото и той ще направи всичко необходимо, за да запази необходимия цвят, пренебрегвайки всякакви краткосрочни и дългосрочни здравни проблеми.

Редица изследвания показват, че набавянето на тен чрез прякото излагане на ултравиолетови лъчи засилва образуването на ендорфин от мозъка – вещество оказващо ефект върху положителните емоции на човек и засилващи чувството му за еуфоричност. Именно за това рискът от пристрастяване към шоколадовият загар е сериозен и стремящите се към него не отчитат други застрашаващи здравето фактори.

Големият риск е за физическото здраве, тъй като ултравиолетовата радиация, помагаща за получаването на този златист, блестящ цвят на кожата, води до рак, ако не се спре на време. Доказано е, че голяма част повечето хора развиват рак на кожата заради тен, отколкото рак на белия дроб заради пушене. Меланомът е най-опасаният вид рак и се причинява от излагане на ултравиолетова светлина на кожата, като може да доведе до фатални последици, ако не бъде открит рано.

Независимо дали на плажа, басейна или в солариум голяма доза от слънчевите лъчи изсушават и повреждат кожата.

  • Натрупване на тен на открито – Въпреки че тялото получава необходимия за ставите витамин Д, дългото излагане на тялото под слънчевите лъчи уврежда кожата. Едно силно слънчево изгаряне увеличава многократно рискът от развитие на меланома.
  • Солариуми и соларни легла – Има защитници на тезата, че получаването на тен на закрито е здравословен източник на витамин D и е много по-безвреден от парещите слънчеви лъчи. Това просто не е така, защото трупането на тен и на закрито, и на открито причиняват еднакво увреждане на кожата ни. Соларните легла отделят приблизително 12 пъти повече UVA светлина, отколкото естествената слънчева светлина, което в никакъв случай не ги прави полезни за хората.

В заключение, натрупването на тен следва да се прави предпазливо и не постоянно. Ако считате, че имате нездравословна мания за придобиване на тен, може би е време да спрете. Започнете, като научите повече за рака на кожата, което ще помогне за избягването на соларните легла и слънчеви бани. Споделете с приятел или близък член на семейството, че се опитвате да разкарате този навик.

И въпреки вземането на посочените мерки, ако все още не можете да преборите зависимостта към придобиване на тен, то е необходимо да потърсите специализирана помощ, която би помогнала да откажете пристрастяването към слънчевия загар.