Д-р Манджукова

Тайната на минералния грим

Нанасянето на грим, подчертаването на красивите черти и прикриването на недостатъците не е модерна новост, която тепърва навлиза в бита на съвременната жена. Векове наред украсата на тялото/лицето с глини, бои, талк и различни оцветители подсказва желание за промяна и разкрасяване на външния вид. В наши дни пазарът на козметични средства е пренаситен от различни марки и модели грим, които следват желанията на най-претенциозните клиенти.

Изначално погледнато, закупуването на принадлежности и козметични продукти за разкрасяване трябва да е съобразено с изискванията, които поставя съответният тип кожа. Понякога съставките, които се поставят върху лицето, не са най-удачният избор и могат да доведат до ответна реакция от организма. Дори съществува една такава зависимост, според която честото излагане на алергени, каквито могат да бъдат ароматите и консервантите в грима, увеличава риска от развиване на алергична реакция.

Именно затова козметичната индустрия все по-често търси начини и варианти за създаване на трайни, качествени и безопасни за различните типове кожа продукти. Използването на хипоалергенни средства е един от вариантите, които подпомагат достигането на великолепни резултати и не застрашават здравето на външната обвивка. Така например, определени брандове залагат на минералните съставки, като същевременно отстраняват от продуктите си химикалите и вредните вещества. Минералната основа предотвратява образуването на кожни проблеми, не е комедогенна и е нежна и щадяща към кожата.

Минералният грим – в най-чистата си форма – се изработва директно от естествените земни минерали, които фино смлени, осигуряват леко и ефирно усещане при нанасяне върху кожата. Невероятните им качества не позволяват абсорбиране от кожата и съответно не запушват порите, което ги прави силно популярен и предпочитан продукт от клиентите.

За разлика от традиционните козметични средства за красота, които съдържат синтетични елементи, голяма част от които са получени от нефт, чистият минерален грим залага на естествено срещащи се в природата съставки. Днес много от тях са формулирани в лаборатории, за да осигурят желаните от потребителите цветове и текстури. Като краен резултат те са химически идентични с това, което се среща в природата, а производителите им не добавят парфюми, багрила или пълнители, които може да дразнят кожата и да запушват порите. По този начин минералите се превръщат в идеалния продукт за всички видове кожа, тъй като не съдържат масла, химикали или изкуствени консерванти. Този факт има особено значение за хората с чувствителна кожа, която е предразположена към замърсявания и реагира моментално при нанасянето на изкуствени препарати.

Наред с тези си качества, изцяло минералният състав не предизвиква образуването на пъпки, тъй като не задръства порите. Компоненти като калциев сулфат и титан осигуряват естествена защита срещу ултравиолетовите лъчи, а цинковият оксид има антибактериални и противовъзпалителни свойства, които са полезни срещу акне.

И не на последно място по важност, гримът, създаден от изцяло минерални съставки, защитава кожата, подсилва бариерната ѝ функция, предпазвайки я от вредните елементи в околната среда, свободните радикали и вредните ултравиолетови лъчи.

Преди закупуване на грим от такъв тип е препоръчително да бъде изпробван, за да е сигурно, че ще се получи подходящият и желания нюанс. От значение е определянето на вида на покритието, преди да се пристъпи към избор на минерална основа. Задължително е да се провери и списъкът на съставките преди закупуване, тъй като една огромна част от производителите твърдят, че продукти им са „на минерална основа“, докато в действителност към обикновените съставки са добавени минерали на прах. И в заключение, при нужда от допълнителна защита от слънцето, може да се избере формула със слънцепредпазващ фактор.

Минералният грим изцяло промени вижданията за разкрасяване на външния вид, като ги пренася на ново ниво, където козметиката отговаря на изискванията за рутинна грижа. Благодарение на природните си съставки и изцяло разчитащ на тях, той се превръща в идеално средство, когато кожата страда от състояния като акне, екзема или розацея. Консултация със специалист може да обогати и допълни знанията за магнетичните свойства на минералния грим и да запознае с известните марки, предлагани на пазара.