Д-р Манджукова

Сяра за лечение на акне

Всеки човек в някакъв етап от живота си, обикновено в тинейджърските години, се е сблъсквал с поява на акне върху лицето, гърба или раменете. Това представлява възпалително заболяване на кожата, което обикновено се изразява в образуване на пъпки в областите с космени фоликули. При здрава кожа мастните жлези, които се намират във фоликулите, произвеждат себум – естествено смазващо вещество, спомагащо защитната функция на външната обвивка. Себумът излиза на повърхността на епидермиса през отворите на фоликулите – порите. Същевременно организмът произвежда клетки, наречени кератиноцити, които се издигат от долните нива на кожата до горния ѝ слой. Когато нивото на кератиноцитите и себума върху повърхността се увеличи, порите се запушват. Този процес благоприятства бактериите, които обитават кожата, да се развиват в запушените фоликули и да причинят възпаление – подуване, зачервяване, топлина и болка.

Експертите препоръчват да се използват различни методи за ежедневно почистване на кожата, както и за регулиране нивата на себум, което може да предотврати развиване на акне. Въпреки това доста хора не успяват да вземат навременни или адекватни мерки, а проблемът може да се задълбочи и да доведе до увреждане на кожата и образуване на белези. В наши дни дерматологията предлага различни възможности за третиране на този проблем – от бензоил пероксид и салицилова киселина до козметични процедури с лазер. Не особено познат е методът за лечение на акне със сяра.

Казано с по-прости думи, сярата е естествен елемент, който е съществен компонент за всички живи клетки. Тя може да бъде срещната в скалите и минералите и е има важно значение за растежа на растенията. Освен това сярата може да бъде намерена и в човешкото тяло – в аминокиселини, витамини, кожата и косата. Известна е с жълтия си цвят и силната си миризма. От векове наред се използва за медицински цели, но когато става въпрос за рутинна грижа, обикновено може да бъде открита в продуктите за лечение на акне, маски и сапуни.

Когато се прилага локално, сярата премахва горния слой на кожата, като я изсушава и ѝ позволява лесно да се отлепи. По този начин се отстраняват мъртвите клетки и замърсяванията, отпушват се блокираните със себум клетки и се дава възможност на нова и напълно здрава кожа да се появи на повърхността. Сярата, също така, има и антибактериални свойства, които помагат в борбата със задържащите се бактерии по кожата, които могат да причинят инфекции.

Поради способността си да ексфолира мъртвите клетки от повърхността и същевременно да прочиства вредните микроорганизми, сярата се използва и в продукти, които лекуват чувствителни кожни състояния като себореен дерматит, розацея, екзема и пърхот.

Въпреки силата си в борбата с акне, сярата не е подходяща за всички типове кожа и някои потребители всъщност може да открият, че тя им причинява повече вреди, отколкото ползи. Същите елементи, които я правят ефективно средство за лечение на акне, могат да причинят дразнене поради високия ѝ баланс на рН. Силата на веществото може да разруши естествената защитна бариера и да направи кожата по-уязвима.

Именно заради това, тя всъщност е най-ефективна при третиране на лека форма на акне, което се изразява в образуване на пъпки с бял връх и черни точки.  За умерена (папули или пустули) и тежка форма на акне (кисти и възли) е подходящо да се използват силни активни съставки под наблюдението на дерматолог. След изчистването на изброените типове акне, сярата може да бъде отличен помощник за предотвратяване образуването на нови пъпки. 

Когато се закупува, за да бъде включена в грижата за кожата, потребителите следва да знаят колко е разумното количество сяра, присъстващо в изделията за красота. Необходимо е да се уточни, че ежедневното използване на продукти с това вещество може да причини редица странични ефекти, като дразнене, зачервяване и потенциално влошаване на състоянието. Затова нека се има предвид, че козметични средства, съдържащи над 10% сяра, са незаконни и застрашават организма.

Някои от най-често срещаните продукти за лечение на акне са разпенващ серен сапун, маска от сярна глина и третиране на пъпки.

Разпенващ серен сапун

Този продукт работи добре при чувствителна и мазна кожа, в зависимост от честотата на употреба. При измиване на лицето сутрин с разпенващия сапун, денят започва без излишни количества себум, а когато се използва вечер, се дава възможност на порите да дишат през нощта. Не се препоръчва използването на този сапун повече от два пъти на ден, защото може да причини раздразнение или изсушаване. При чувствителна кожа се препоръчва употребата му да се сведе до веднъж на ден или през ден.

Маска от сярна глина

Хората с мазна кожа могат да използват този продукт, тъй като той позволява на сярата да остане по-дълго върху лицето и да премахне излишните количества себум. Препоръчително е да се употребява веднъж седмично, като хората с чувствителна кожа е добре да изпробват малка част от него на ръката си, за да проверят за ответна реакция – т.нар. пач тест. Потребителите с комбиниран тип кожа е подходящо да използват маска със сярна глина само върху омаслените области на лицето.

Преди да бъде нанесена е добре лицето да бъде почистено със спрей или вода за лице. Кожата се подсушава с чиста кърпа, след което се преминава към поставяне на маската. Особено важно е продуктът да не попада върху веждите, устата и очите. След изтичане на времето, посочено в инструкциите на продукта, глината се изплаква внимателно с вода.

Третиране на пъпки

Това е различен вид терапия, която има за цел да намали видимите признаци на акне. При този метод е подходящо да се нанесе малко козметичен продукт със съдържание на сяра върху пъпките. След кратък престой лицето трябва да се измие с хладка вода. Специалистите препоръчват този вид лечение да се използва веднъж на ден, за да не се изсуши прекомерно кожата.