Д-р Манджукова

Създава ли стресът кожни проблеми?

Питали ли сте се какво представлява стресът? Стресът е начинът, по който човек реагира на нещата, които го карат да се чувства застрашен и разстройват психологическия му баланс. Например, справянето с напрежението на работното място, проблеми със здравето на близък човек или купуването и преместването в ново жилище.

От дълги времена учените се стараят да открият пряка зависимост между някои кожни състояния и наличието на стрес в индивида. Едно от последните проучвания показва, че действието на намиращия се в човешкия организъм хормон глюкокортикоид,  който се активизира по време на стрес, причинява или влошава кожни заболявания като акне, псориазис, екзема и др. В същото време, учените откриват, че блокирането на въпросния хормон води до наличие на по-здрава и изчистена кожа.

Разбирането как глюкокортикоидите влияят върху организма помага на учените в търсенето на начини за предотвратяване на проблемите с човешката кожа, предизвикани от психологически стрес. Нещата, които се случват в човешкия мозък, имат силно отношение към кожата и нейната заболеваемост.

Не бива да се забравя, че кожата е снабдена с голям брой нервни влакна и е взаимосвързана с нервната и имунната системи. Според д-р Марк Мумърт”, професор по психиатрия в университета North Texas Health Science Center стресът пряко засяга освобождаването на вещества от нервната система, които могат да предизвикат имунен отговор. Подложеният на стрес човек не само задейства механизмите за отбрана на тялото си, освобождавайки т. нар. стресови хормони, но и засяга различни функции на организма, като намаляване на потока на кръв към кожата.

Когато сте подложени на стрес, механизмът за отбрана на тялото ви се задейства, освобождавайки „стресовите хормони“. Те засягат различни функции, като например увеличават нивата на адреналин, спират притока на кръв към кожата. Стягането на мускулите, характерно проявление при хроничен психологически срив, води до отблъскване на кръвта от кожата и до блед и нездравословен външен вид.

Често срещани признаци на стрес са раздразнена кожа, поява на витилиго (загуба на пигментация) и уртикария. Това са автоимунни заболявания, които произлизат от стресово състояние, при което организмът мисли, че се бори с инфекция и произвежда химикали, които атакуват здравите клетки. Психологическите неразположения предизвикват и форма на копривна треска, наречена „адренергична уртикария“, както и възпалителни състояния като розацея, тъй като са свързани с нервните клетки, разположени по кожата на човек.  Нещо повече – стресът и душевният дискомфорт могат да доведат и до тежка (но временна) загуба на коса и възпаления на скалпа.

Стресът не само е една от причините за възпалителни състояния като акне, но определено може и да го влошат. И в допълнение – депресивни и разстройващи психологическото здраве ситуации предизвикват задълбочаване на кожни проблеми, причинени първоначално от нещо друго (например инфекции). Вирусът на херпес симплекс, който се задейства от настинки и се намира в латентно състояние в тялото, може да бъде активиран, когато човек е афектиран или притеснен.

За разлика от някои други видове неразположения и заболявания, стресът трудно може да бъде избегнат. И това как отделният индивид реагира в определени ситуации, в съчетание с индивидуалните особености на организма му, може да доведе до определени кожни проявления. В някои случаи стресът води до нарушения в съня, а обривите на определени области и тяхното разчесване допълнително допринасят за това да се постигне спокоен нощен сън. В тази връзка стресът може да предизвика вредни навици известни в психологията като „фокусирани върху тялото повтарящи се поведения”, като дърпане на косата и миглите, или щипане на кожата на определени места по ръцете. Тези пристрастяващи навици освобождават допамин (един от хормоните на щастието) и от една страна се приема, че облекчават стреса в краткосрочен план, но очевидно – от друга – вредят на кожата в дългосрочен план.

Търсенето на странични заместители и варианти, които да потушат стреса и депресията, каквито са храните, богати на захар и въглехидрати, алкохолът, кофеинът и тютюневите изделия, не са препоръчителни за цялостното здраве, нито за кожата. Алкохолът и кофеинът предизвикват зачервяване на определени места (розацея), уртикария и екзема. Тютюнопушенето и приемането на количества алкохол над нормата усложняват състоянието на псориазис.

Препоръчвам при индикации на стрес и продължително натоварване на психиката да се проведат консултации със специалист и да бъде изготвен спортен режим, който със сигурност разтоварва напрежението и благоприятства за изхвърляне на токсините от организма и напрежението въобще. При появяване на кожни проблеми, предизвикани от стрес, следва да се проведат успоредни лечения, както на самия психологически дискомфорт, така и на появилите се в резултат на него кожни проблеми.