Д-р Манджукова

Съвършено гладка кожа с лазерна епилация

Затоплянето на времето и първите пролетни слънчеви лъчи ни зареждат за нов живот и подсказват, че е време да заменим зимния гардероб с по-къси и разкриващи тялото ни дрехи. Пролетта е време за подновяване не само на гардероба, но и на външния вид, полагане специални грижи, които да ни представят в по-добра и свежа светлина пред околния свят. Наред с разкрасителните процедури, новите прически и стилното облекло, трябва да обърнем нашето внимание и на случващото се облика и фигурата ни.

Премахването на нежеланото окосмяване е едно от нещата, за които се грижим целогодишно, но обръщаме по-малко внимание през зимния сезон. Обезкосмяването, датиращо още от древни времена – въпреки периодите и епохите, в които обилното окосмяване е било модерно – се превръща в наши дни в основен приоритет както при дамите, така и при господата. Все по-често започваме да търсим най-ефективните методи за премахване на косми от различни зони. Отстраняването на косми отнема от времето ни и се превръща в досадно и изморително упражнение. Дали чрез бръснене, използване на депилатоарни кремове, кола маска или изгубилия с годините блясъка си епилатор, ние се стремим да открием способа, който завинаги отстранява окосмяването. За щастие, с напредването на технологиите и медицината е установен нов, безболезнен и напълно справящ се с проблема метод на базата на контролирано насочване на лазерна светлина.

Лазерната епилация се основава на отправяне на силно концентрирана светлина в космените фоликули. Независимо от това коя област искате да обработите, лазерният лъч прониква в рамките на секунди в космените фоликули и ги унищожава при минимален дискомфорт. Интензивният, пулсиращ лъч светлина се привлича от пигмента на космите, по същия начин, по който слънчевата светлина се привлича от по-тъмните дрехи. Поради тази причина лазерното премахване на косми работи най-добре при хора с тъмни, твърди косми, притежаващи светъл тен на кожата и обикновено не е така ефективно за бяло, сиво, червено или русо окосмяване, тъй като лазерът не може да „види“ по-светлите косми. Въпреки това, чрез правилно третиране на зоните чудесни резултати може да се наблюдават и при всички типове кожа.

Преди започване на самата процедура и в зависимост от зоната, която ще се третира, космите може да бъдат подрязани с ножица или избръснати. Ще Ви бъдат предоставени специални очила, с които да предпазите очите си от излъчването на силната светлина. В зависимост от индивидуалния праг на болка,  дерматологът може да приложи локална упойка на кожата, за да намали дискомфорта по време на манипулацията.

По време на процедурата извършващият я специалист притиска върха на лазера към обработваната област. В завивимост от вида на лазера, може да се използва и охлаждащо устройство на върха му или хладен гел за защита на кожата.

Активизирането на лазера преминава през кожата и попада право в космените фоликули, интензивната топлина ги уврежда, което потиска техния последващ растеж. През следващите 1-3 седмици космите в обработваните зони падат, но въпреки това се изискват поредица от процедури за пълен ефект от манипулацията. Тъй като всички косми на човешкото тяло са в различни фази на растеж (анагенна – фаза на растеж, катагенна – преходна фаза и телогенна – фаза на покой), а лазерната епилация отстранява само тези, които са във фаза на активен растеж (около 30 % от общия брой), е необходимо повторно обработване на местата и премахване на новоизрасналите косми.

Завършването на цялата серия от терапии (около 5-6 процедури през два месеца) е от решаващо значение, тъй като това гарантира в най-висока степен гладка и обезкосмена кожа.

Лазерната епилация се осъществява върху различни зони на човешкото тяло – подмишници, лице, крайници, гръб, корем, бикини зона и в зависимост от размера на областта и окосмяването, процедурата отнема различно време. Третирането на малка област, като например горната устна, може да отнеме само няколко минути, а при по-голяма площ, като гърба, може да продължи няколко часа.

Най-честите нежелани реакции на лазерната епилация включват:

  • дразнене на кожата. Временен дискомфорт, зачервяване и подуване. Тези признаци и симптоми обикновено изчезват в рамките на няколко часа.
  • промяна на пигментацията – лазерното отстраняване на косми може да доведе до потъмняване или изсветляване на засегнатата кожа, което за щастие е временно.
  • рядко лазерното отстраняване на косми може да причини образуване на мехури, корички, белези или други промени в текстурата на кожата.

Препоръчвам на всеки един от Вас, който се е насочил към лазерно отстраняване на нежеланото окосмяване, да се консултира с проверени клиники, оборудвани със съвременна техника. Ние в Belle Femme предлагаме иновативни лазерни технологии за епилация, като гарантираме високи резултати при минимален дискомфорт за пациента.